Uni

Segítség a felvételizőknek – pontszámító kalkulátor az SZTE-től

UNIside | 2023-09-13
Pontszámító kalkulátorral segíti leendő hallgatóit az Szegedi Tudományi Egyetem. Az online felületet bárki igénybe veheti, aki a pontszámítás összetett rendszerében szeretne jobban kiigazodni. A pontszámítás abban is eligazít, hogy 2024-től milyen plusz teljesítményekért ad intézményi pontot az egyetem.

Felvételi pontszámítás 2024-től

A 2024 őszétől induló képzésekre jelentősen megváltozik majd a pontszámítás rendszere; továbbra is 500 lesz a maximális pontszám, amit összegyűjthetsz a középiskolai évek során, de kevésbé lesznek fajsúlyosak a tanulmányi eredményeid. Az eddigi 200 pontot helyett, 2024-től már csak 100-at fognak számítani. Az érettségi eredményeid értéke fordítottan változik; 200 pont helyett 300-at fog érni. A 100 többletpontról a felsőoktatási intézmények 2024-től maguk dönthetnek; a szóbeli vizsga, sport, művészeti vagy bármilyen más társadalmi tevékenység alapján is odaítélhetik a hallgatóknak. Nagy változás lesz 2024-től, hogy az intézmények maguk dönthetnek arról, hogy számítanak-e pontot a nyelvvizsgáért vagy sem. Továbbá nem lesz kötelező alsó ponthatár, erről is az intézmények dönthetnek majd.

A Szegedi Tudományegyetem az interneten elérhető kalkulátorral segíti leendő hallgatóit. (Forrás: 123rf)

Pontszámító kalkulátor

Mivel nem könnyű feladat a leendő felvételizőknek felmérniük az esélyeiket egyes képzésekre, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az interneten elérhető kalkulátorral segíti leendő hallgatóit. Az egyetem tavaly kezdte meg az online kalkulátor fejlesztését, melynek segítségével a pontszámítás összetett rendszerében néhány kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését. – olvasható az MTI közleményében. Regisztrációt követően bárki használhatja a kalkulátort, amivel a diákok kiszámíthatják, hogy bizonyos eredmények elérése, legyen az nyelvvizsga vagy emelt szintű érettségi, hogyan befolyásolja majd a felvételi összpontszámukat.

A kalkulációt a szakok kiválasztásával kell megkezdeni, egyszerre 12 szakot is meg lehet adni. (Fotó:123rf)

Kalkuláció szakok szerint

A kalkulációt a szakok kiválasztásával kell megkezdeni, egyszerre 12 szakot is meg lehet adni. A szakok megadása után a középiskolai és az érettségi eredményeket rögzítheti a felvételiző. A tanulmányi eredmények kitöltését követi azon plusz teljesítmények rögzítése, amelyekért 2024-től az SZTE intézményi pontot ad. Valamennyi eredmény rögzítése után a rendszer kiszámítja a felvételi pontszámokat a kiválasztott szakokra. Az összpontszám részleteiben is megjelenik a felületen: tanulmányi pont, érettségi pont és intézményi pont szerinti bontásban. Azok, akik még nem szereztek érettségi bizonyítványt, az utolsó év végi jegyeiknél és az érettségi eredményeknél adhatják meg a várható eredményeket, így számíthatók ki becsült pontszámaik. – közölte az MTI.

Forrás: MTI