Tudástár

Óvjuk meg gyermekinket a HPV-vírustól!

UNIside | 2023-09-27
Már kimutatható, hogy közvetlen rákképző fázisban van-e a HPV-vírus, ami egyre gyakrabban okoz méhnyakrákot akár 30 éves kor alatt is, így az egyetemisták is veszélyben vannak.

Mi is az a HPV-vírus?

A HPV-vírus a leggyakoribb fertőzés. Leginkább szexuális úton terjedő betegség, mely évente az összes daganatos megbetegedés több mint 6 százalékának kialakulásáért felelős. A világon mintegy 660 millió nő HPV pozitív, és a fiatalok (15-24 évesek) negyede érintett.

A nemzetközi ajánlások szerint partnerváltásonként, de országtól függően 1-3 évente javasolt a humán papilloma vírus jellemezése. A hazai szakemberek is egyre több törzset tudnak már azonosítani, jelenleg 30 feletti törzsnél járnak, amik a rákképzés szempontjából veszélyt jelentenek.

Már hazánkban is 30-nál több HPV-vírust azonosítottak be. (Fotó:123RF)

 

Védőoltás gyermekkorban lányoknak

Hetedik osztályos korban minden lánynak felajánlják a HPV-vírus elleni védőoltást, amivel a későbbi méhnyakrákot lehet megelőzni. Az oltás térítésmentes.

 

Fiúknak is ajánlott a védőoltás

A HPV-vírus nem csupán a nőkre jelent kockázatot, hanem a férfiakra is. Magyarországon a nőknél a második, a férfiaknál a harmadik leggyakoribb halálok a HPV okozta daganatos megbetegedés. Éppen ezért a védőoltást 2020 szeptemberétől hazánkban már a fiúk is kérhetik az iskolákban, térítésmentesen.

 

Rendkívül fontos a gyakori szűrés, de most már van egy jobb vizsgálat

Dr. Kassai Enikő lézerspecialista nőgyógyász elmondta, a méhnyakrákszűrésnél megszületett egy sokkal pontosabb eredményt adó új biomarker vizsgálat, amivel bizonyítottan megállapítható, hogy a HPV-vírus már rákképző fázisban van-e, vagyis kell-e attól tartani, hogy három hónapon belül rákot okoz.

„Hiába negatív az eredmény, a szervezetben ugyanúgy jelen lehet a HPV, és mire legközelebb szűrésre megyünk, már kicsúszhatunk a megelőzéshez szükséges időből. Vannak viszont tudományos újdonságok, amik nagyrészt magyar vonatkozásúak. Egy új, laboratóriumi metilációs teszt azt vizsgálja, hogy van-e HPV-vírusfertőzés a méhnyakban és közvetlen rákképző fázisban van-e, azaz kell-e attól tartani, hogy három hónapon belül rákot okoz” – magyarázta a szakértő.