Munka

Revolut és társai fiataloknak: így gazdálkodj okosan!

Loibl Fanni | 2023-01-17
Tudtad, hogy akkor is lehet valakinek Revolut vagy más hasonló számlája, ha még nem nagykorú? És azt, hogy sok cégnél saját app és egy személyre szabható plasztik kártya is jár hozzá? Legyen szó takarékoskodásról, a költségvetésed összeállításáról vagy a zsebpénzed megkereséséről számos pénzintézet, vagy úgynevezett fintech startup siet a segítségedre. Akkor is, ha még nem töltötted be a tizennyolcat.

Már biztosan te is hallottál róla, hogy az Európában talán legintenzívebben bővülő brit fintech, a több mint 25 millió felhasználóval rendelkező Revolut egy orosz sráchoz köthető. Nemrég megújult a digitális banki megoldásaiknak kifejezetten kiskorúakra szabott változata, a Revolut <18. Ez pedig néhány különbségen kívül, éppen úgy működik, ahogyan az eredeti szolgáltatás. Nézzük, pontosan milyen lehetőségeket nyújt a Revolut Bank ingyenes, fiataloknak készült megoldása, továbbá hogyan igényelhetik azt a 12-17 év közöttiek, végül bemutatunk néhány alternatívát is.

A Revolt megmutatja, hogyan kezeld okosan a pénzed

Ha egészséges pénzügyi szokásokat szeretnél kialakítani és fejlesztenéd a pénzügyi intelligenciádat, akkor a Revolut egy szuper társ lehet ebben. Az applikáció segítségével különböző megtakarítási célokat tűzhetsz ki, félretehetsz összegeket és nem utolsó sorban folyamatosan nyomon követheted a költéseidet. Ez utóbbi azért is fontos, mert így könnyebben tudod tartani magad a költségvetésedhez. 

TIPP: Ha szeretnél néhány jótanácsot olvasni a költségvetésed megtervezésével kapcsolatban, akkor ez a cikk neked szól!

Mindemellett ingyenesen küldhetsz pénzt a többi Revolut felhasználónak és egy bizonyos összeghatárig ingyenes a készpénzfelvétel is.

A zsebpénzedet is kaphatod a Revolutodra

Kialakíthattok az appban egy fix napot, amikor a szüleid átutalják a zsebpénzed, illetve létrehozhatnak neked olyan feladatokat/kihívásokat is, amelyek teljesítéséért fizetést kapsz.

Megtervezheted a Revolut számládhoz tartozó fizikai kártyádat

Nem csak egy egyszerű sárga vagy fekete kártya birtokosa szeretnél lenni? Ha örülnél neki, ha a te ízlésedet tükrözné a Revolut kártyád, akkor akár azt saját rajzoddal, valamilyen neked tetsző szöveggel és különböző hangulatjelekkel is feldobhatod.

A legtöbb cég junior kártyáját egyedivé lehet tenni. (Fotó: Revolut)

Így tudsz igényelni Revolut számlát és hozzá tartozó kártyát

Ha már elmúltál 16 éves, akkor az app letöltésével, majd néhány kattintással te is megnyithatod a számládat, amihez – ettől függetlenül – a szüleid jóváhagyása is szükség lesz. Ehhez nekik is szükséges egy Revolut számla megléte. Ha még nincs nekik, akkor mondd el, hogy az alapszolgáltatás díjmentes és nincs semmilyen rejtett költsége. (Ráadásul még a számlára is ingyenesen lehet pénzt tölteni).

Ha zöld az út, akkor már csak ki kell választanod vagy személyre szabnod a fizetőkártyádat és – bár a fizikai kártyádra még egy kicsit várni kell – a virtuális kártyával akár már azonnal megkezdheted a költekezést!

Jó dolog, hogy van több opció!

Természetesen a legtöbben a Revolutot ismerik és használják a fiatalok körében, de ahogy az iPhone-nal szemben, úgy a Revoluttal szemben is van alternatíva. Külföldön persze sokkal több, de itthon is lehet másfelé keresgélni. 

A többségnek először a Wise (korábban: Transferwise) ugrik be, ez akkor kiváltképp előnyös, ha a diák, vagy valamelyik szülő külföldön él. A Wise 6-18 éves kor között adható kártyájának neve gohenry. 

Miért előnyös egy ilyen szolgáltatás? 

Mert a magyar bankok szinte mindegyike magas díjat számol fel az euró, a dollár, az angol font, de akár a zloty vagy a cseh korona ide-oda utalgatásáért. Havi sok ezer forintot takaríthatunk meg akár a Revolut, akár a Wise számlákkal és a kapcsolódó, sok esetben ingyenes bankkártyákkal. Ezek egy-egy rövid külföldi nyaraláskor szinte már kötelezőek, de abban az esetben is, ha egy kinti rokon vagy barát utalna neked vagy fogadna tőled pénzt.

Az említett app-bankok itthon is jól jönnek, mert egy kattintással lehet rájuk zsebpénzt küldeni és bárhol fizetni velük. Kezdésnek szuper jók ezek a megoldások, de még jobb és megbízhatóbb lehet egy magyar bank, amelyek többsége szintén kínál diákszámlát. Hátrányuk, hogy 14 éves kor alatt sokuknál nem lehet számlát nyitni.

Nyiss bankszámlát egy magyar banknál

Első körben a szülők bankjánál érdemes körülnézni, de akár választhatsz saját bankot is. Fontos tudni, hogy a 14 éves kor alatt igényelhető számlákhoz – ha van ilyen az adott banknál – a szülő teljes körű beleegyezése, közreműködése szükséges.

Ha pedig nem akarsz sorban állni a bankfiókban valamelyik szülőddel együtt, akkor válassz egy digitális azonosítást is kínáló bankot, ahol akár egy webkamerás laptoppal is nyithattok neked junior számlát. Ilyen például a Gránit Bank, a MagNetbank, a K&H vagy éppen a Raiffeisen.

Igazi előnye a „magyar” bankszámláknak és kártyáknak 14 , illetve inkább 18 éves kor felett van. Például jól jöhet a diákszövetkezetednél vagy a munkaadódnál, ha magyar a számlád és oda tudják utalni a fizetésed. Később pedig, ha hitelt igényelsz vagy hivatalos ügyeket intézel (például lakást bérelsz vagy veszel egy robogót), szintén jól fog jönni, ha van egy saját, magyar bankszámlád. Sietni azonban nem érdemes, kérj tanácsot egy hozzáértőtől, vagy akár nekünk is írhatsz, mielőtt döntesz.