Példakép

Ezek az egyetemi oktatók kaptak Prima Primissima Díjat idén

Tar Gábor | 2022-12-08
Négy egyetemi oktató, kutató is szerepel az idei Prima Primissima Díj nyertesei között. Ketten a Műegyetemen tanítanak, a másik két díjazott az ELTE, illetve egy londoni művészeti egyetem professzora.

Kiosztották az idei Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői számára. Idén is tíz kategóriában hirdettek győzteseket, azonban most a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki a jelöltek, mivel az elismerés több kategóriáját is kibővítették.

A színház- és filmművészet kategóriája kiegészült a táncművészettel, a képzőművészeté az iparművészettel, a sajtó kategóriája pedig az ismeretterjesztéssel – olvasható a Prima Primissima Alapítvány közleményében.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2022. december 2-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az idei nyertesek:

 • magyar építészet kategória: Sugár Péter építész, egyetemi tanár
 • magyar képző- és iparművészet kategória: Hager Ritta textilművész
 • magyar oktatás és köznevelés kategória: Härtlein Károly mesteroktató
 • magyar tudomány kategória: Lovász László matematikus
 • magyar ismeretterjesztés és média kategória: Bartók Rádió
 • magyar sport kategória: Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó, mesteredző
 • magyar népművészet és közművelődés kategória: Kovács Gyula erdész, a régi magyar gyümölcsfajták őrzője
 • magyar irodalom kategória: Dobai Péter költő, író, dramaturg
 • magyar zeneművészet kategória: Keller András hegedűművész, karmester
 • magyar színház-, film- és táncművészet kategória: Gálffi László színművész
 • közönségdíj: Hadas Krisztina televíziós újságíró, szerkesztő

Négy egyetemi oktató, kutató a díjazottak között

A 15 millió forintos elismerésben részesülő díjazottak közül négyen is egyetemi oktatók, kutatók.

Ketten (a magyar építészet kategória nyertese, Sugár Péter építész, illetve a magyar oktatás és köznevelés kategória nyertese, Härtlein Károly mesteroktató) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tanítanak.

A magyar tudomány kategória nyertese, Lovász László matematikus az ELTE professor emeritusa, míg a magyar zeneművészet kategória nyertese, Keller András hegedűművész, karmester a londoni művészeti egyetem, a Guildhall School of Music and Drama professzora.

Az MTA volt elnöke is kapott díjat

A magyar tudomány kategória nyertese, Lovász László matematikus az ELTE TTK professor emeritusa, az MTA volt elnöke. A Szent István-renddel, Corvin-lánccal kitüntetett, Abel-, Kyoto- és Wolf-díjas tudós az MTA és az amerikai National Academy of Science rendes tagja. Több mint háromszáz tudományos publikáció és tíz könyv szerzője vagy társszerzője – részletezi munkásságát az ELTE közleménye.

Lovász László a Prima Primissima díjátadó gálán (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A BME egyik kitüntetett oktatója a Kutatók Éjszakája elindítója

A magyar építészet kategória nyertese, Sugár Péter építész, a BME Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési Tanszék egyetemi tanára olyan munkákat jegyez, mint

 • a tolcsvai OREMUS és a villányi Sauska borászat,
 • a Lánchíd 19 Design Hotel,
 • a Graphisoft Park fogadóépülete,
 • a balatonfüredi műemlék-zsinagóga kulturális hasznosítása
 • és a Dohány utcai emlékfal.

Az Ybl-, Pro Architectura-díjas és Budapest Építészeti Nívódíjával kétszer kitüntetett építész a BME Építészmérnöki Karán 20 éve tanít, 2021-ben megkapta az építészek „fair play díját”, a Kotsis Iván-érmet – olvasható a BME közleményében.

Sugár Péter a Prima Primissima díjátadó gálán (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A magyar oktatás és köznevelés kategória nyertese Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar Fizikai Intézetének mesteroktatója. 1990 óta vezeti a Műegyetem Fizikai Intézetének Demonstrációs Laboratóriumát. Több száz kísérletező fizika órát tartott diákoknak és tanároknak. A szkeptikus mozgalom egyik élharcosa. 2005-ben az ő javaslatára, akkor még egyetlen helyszínen, a Műegyetem Fizikai Intézetében tartották az első Kutatók Éjszakáját.

Härtlein Károly a Prima Primissima díjátadó gálán (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A zeneművészet kategória győztese Londonban

A magyar zeneművészet kategória nyertese, Keller András hegedűművész, karmester 2007 óta a Concerto Budapest zeneigazgatója, a londoni Guildhall School of Music and Drama professzora és az International Bartók Chair birtokosa. A Kossuth-, Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas érdemes művész munkásságát világszerte 65 nemzetközi díjjal jutalmazták – emeli ki munkásságával kapcsolatban a Prima Primissima Alapítvány honlapja.

Keller András a Prima Primissima díjátadó gálán (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)