Munka

Pályakezdőként kipróbálnád magad egy minisztériumban? Október 15-ig jelentkezhetsz

Tar Gábor | 2022-10-02
Október 15-ig lehet jelentkezni a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2023-as évfolyamára. A diplomás, 30 év alatti pályakezdőknek szóló program keretében 60 ösztöndíjas kap lehetőséget arra, hogy tíz hónapon át egy adott minisztériumban, illetve Magyarország egyik külképviseletén dolgozzon havi 250 ezres (külföldön átlagosan 450 ezres) ösztöndíj mellett.

Október 15-ig lehet pályázni a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram (MKÖ) 2023-as évfolyamára. A Miniszterelnökség tíz hónapos karrierindító programjára 30 év alatti diplomások jelentkezhetnek, akik angol, német vagy francia nyelvből középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek.

Hét hónap itthon, három külföldön

A pályázaton kiválasztott 60 ösztöndíjas a program első, hét hónapos szakaszában valamelyik minisztériumban dolgozhat heti 40 órában (17 szabadnap mellett), amiért havi 250 ezer forintos ösztöndíj jár. Ezt követően az ösztöndíjasok három hónapig egy EU-s intézménynél vagy Magyarország egyik külképviseletén dolgozhatnak, amely időszakra átlagosan havi 450 ezer forintos ösztöndíjat biztosítanak.

A program hazai szakasza február 1-jén, a külföldi szeptember 1-jén kezdődik. A program keretében minden ösztöndíjas mentort is kap egy tapasztaltabb kormánytisztviselő személyében.

Fotó: MKÖ (Fekete István)

Állást is lehet szerezni

A tízhónapos program után az ösztöndíjasok minisztériumokban kaphatnak állást kormánytisztviselői kinevezéssel. A 2011-ben elindított MKÖ tavalyi évfolyamának ösztöndíjasait 88 százalékban foglalkoztatták tovább a minisztériumok. (2020-ban pedig 93 százalékos volt ez az arány.)

Jelentkezni az MKÖ honlapján lehet. Az ösztöndíjasok kiválasztása két fordulóban zajlik. Először egy írásbeli tesztet kell kitölteni, amely a közigazgatási tudást és az általános közéleti műveltséget méri fel. A 120 legmagasabb pontszámot elérő jelentkező jut tovább a szóbelire, ahol motivációs beszélgetéssel egybekötött állásinterjúra kerül sor. A programba felvételt nyert 60 ösztöndíjasról decemberben hozzák meg a döntést.