Példakép

Első alkalommal rendezett ötletmaratont egyetemistáknak a Richter Gyógyszergyár

Haiman Éva | 2022-11-09
Ideathon címmel rendezte meg első ötletmaratonját a Richter Gyógyszergyár. A versenyen harminc, az ország legkülönfélébb felsőoktatási intézményéből érkező hallgató dolgozott 24 órán keresztül öt csapatban egy, a Richter által felvetett probléma megoldásán.

Az első Richter Ideathont a vállalatalapító születésének 150. évfordulója alkalmából tartották. Az ötletmaraton célja egy olyan közeg megteremtése, ahol – függetlenül választott egyetemüktől vagy szakirányuktól – kreatív gondolkodású és széles körű ismeretekkel rendelkező fiatalok találkozhatnak, hogy közösen keressenek megoldást egy konkrét társadalmi problémára.

Richter Ideathon témája

A cél nem más volt, mint a társadalom egészségi állapotának javítása, valamint az egészségügyi ellátórendszer hatékony működésének előmozdítása a lakosság egészségtudatosságának növelésén keresztül. A szervezők olyan megvalósítható projektek kidolgozását várták, amelyek a fenti célokat segítő, támogató eszközöket hatékonyan és relevánsan kombinálják a betegedukáció, a prevenció, valamint a betegkommunikáció területén.

Forrás: Unsplash

A szervezők Richter Gedeon szellemiségét megidézve állították össze a programot alap- és mesterszakos hallgatók számára, akik fiatal tudósok, mentorok közreműködésével fejleszthették együttműködési képességüket, kapcsolatokat építhettek, és próbára tehették tudásukat, rátermettségüket.

A csapatok munkáját, a prezentációra való felkészítést segítette Bajer-Molnár Orsolya evolúcióbiológus, az osztrák Konrad Lorenz Intézet posztdoktor kutatója. Rajta kívül Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, az ELTE TTK Fizikai Intézetének mestertanára, Zsiros László Róbert PhD, tudományos kommunikációs szakértő. Közreműködött továbbá Bajcsi Áron PhD hallgató, ScUP alapító, a Tudomány-ON házigazdája és Dr. Papp Benjamin Tamás, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Rendszerimmunológiai laboratóriumának PhD hallgatója, ScUP alapító is.

Az ötletmaraton győztesei

Az első Richter Ideathon győztese a Kis-Tóth Ágnes által mentorált Balogh Roland (Budapesti Corvinus Egyetem), Bódi Daniella Ilona (Semmelweis Egyetem), Csongrádi Péter (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Lipcsei Sándor (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Mayer Kata (Eötvös Loránd Tudományegyetem) és Szenei Judit (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) hallgatókból álló AboutMe csapata lett. Megoldásuk lényege a fiatalok mentális egészségének megőrzését célzó digitális program volt. A nyertesek fejenként 200 ezer forint értékű díjban részesültek.

Az ötletmaraton különdíjasai

A verseny különdíjasa a Bajcsi Áron által mentorált KúraTúra csapata lett, melyet Dragonya Gábor (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Kása Kata Hanga (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Kotricz Hédi (Debreceni Egyetem), Molnár Petra (Semmelweis Egyetem), Orbán Ágoston (Szegedi Tudományegyetem), Varga Viktória Dóra (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) alkotott. Ők egy egészségmegőrzést és edukációt célzó kártyajátékot dolgoztak ki; munkájukat a zsűri egyenként 100 ezer forinttal jutalmazta.

A 24 órás ötletmaratonon kidolgozott projektterveket Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester és Dr. Gonda Imre, a Richter Gedeon Nyrt. Jogi és szellemitulajdon-védelmi főosztályvezetője által alkotott zsűri bírálta el.

Beke Zsuzsa azt emelte ki, hogy „a versenyzők nagyon eltérő szakirányokról jöttek, nagyon sokféle háttértudással, ám éppen ez a diverzitás adta ennek a munkának a szépségét és eredményességét”.

„A számos izgalmas, intellektuálisan is lenyűgöző teljesítmény láttán remény tölt el bennünket a pályájára készülő generáció felkészültségéről és kreativitásáról. Valóban inspiratív közegben éreztük magunkat a zsűri tagjaként” – mondta Polgár Judit.

Címkék: egészség   gészségühy   Ideathon   Richter   verseny