Uni

Óriási összefogás: megalakult a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja – Videó

UNIside | 2022-10-05
A hazai egyetemek is tesznek a zöldebb jövőért. A Pécsi Tudományegyetem kezdeményezésére, tizennégy magyar egyetem megállapodása alapján Pécsett megalakult a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja.

A Pécsi Tudományegyetem missziója a PTE Zöld Egyetem programmal bátorítani az újítást a fenntarthatóságra, fenntartható gazdálkodásra vonatkozóan és a tudomány, oktatás segítségével formálni, erősíteni az ökológiai tudatosságot. 

Környezettudatos szemléletformálás 

Magyarország legrégebbi egyetemének egyik kitűzött a célja a környezettudatos szemléletformálás, illetve annak népszerűsítése és katalizátora a fenntartható fejlődési célok megvalósítását célzó zöld innovációknak.

Ebbe a sorba illeszkedik a 2022. szeptember 22-én aláírt keretmegállapodás is, és a MEFP megalakulása, vállalt célkitűzései, amely révén a fenntarthatóságért elkötelezett magyar egyetemek kölcsönösen előnyös, példaértékű közös tevékenységet folytatnak, és ezáltal a társadalom, a felsőoktatás és a tudományos közélet számára egyaránt hasznos eredményeket teremtenek meg és érnek el.

Forrás: YouTube

A szövetség célja a fenntarthatóság témakörében a jó gyakorlatok egymás közötti megosztása, rendszeres közös akciók szervezése, valamint szorosabb együttműködés kialakítása a fenntarthatósági célokat szolgáló fejlesztések érdekében.

A szövetség tagjai évente szerveznek közös akciókat, eseményeket, konferenciákat és egyetemek közötti kihívásokat, melyek szintén a fenntarthatóság jegyében zajlanak majd. Ezen felül a nemzetközi kapcsolatrendszerükön keresztül is támogatják egymást a résztvevő felsőoktatási intézmények, és lehetőséget teremtenek egymás számára, hogy nemzetközi szakmai fórumokon és eseményeken is részt vegyenek – szerepel a PTE közleményében.

A PTE Szenátusi Tanácstermében tartották a rendezvényt az egyetem képviselői jelenlétében. Egyaránt üdvözölte a kezdeményezést, és maximális támogatásukról biztosították az újonnan megalakult platformot Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára és Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára is.

 Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjának (MEFP) tagjai

Tizennégy egyetem képviselői írták alá a megállapodást ünnepélyes keretek között a rendezvényen. A Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjának (MEFP) tagjai az alábbi intézmények: Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapesti Metropolitan Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pannon Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Soproni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem.