Free

Óriási magyar siker a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon

Haiman Éva | 2023-01-31
Soha ilyen jól nem szerepeltek magyar fiatalok téli európai sportrendezvényen, mint most a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A magyar csapat elképesztő bravúrt vitt véghez azzal, hogy – elsősorban a gyorskorcsolyázóknak köszönhetően – nyolc éremmel az éremtáblázat ötödik helyén végzett.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) az első európai multisport-esemény, amely a 14 és 18 év közötti fiatal sportolókat célozza meg. Van téli és nyári versenysorozata, ezek kétéves ciklusokban, páratlan években zajlanak. Az EYOF az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) égisze alatt működik.

 

A magyar csapat a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon

 

Történelmi sikernek nevezi több szakíró is a magyar csapat eredményét az olaszországi a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.

 

Történelmi siker a magyar csapat eredménye. (Fotó: olimpia.hu)

 

Az EYOF idei téli versenysorozatában a magyar csapat hat arany- egy ezüst- és egy bronzéremmel az éremtáblázat ötödik helyen végzett. Ezzel olyan, a téli sportokban hagyományosan jól teljesítő országokat utasított maga mögé, amilyen Szlovénia, Finnország és Németország.

 

Magyar bravúrok gyorskorcsolyában 

 

Most már bizonyos, hogy a Liu-fivérek után is van élet a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázásban. A téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Major Dominik három aranyérmet is szerzett (1000 és 1500 méteren, valamint váltóban). Ezzel az EYOF egyik legeredményesebb sportolója lett.

 

Major Dominik három aranyérmet is szerzett: 1000 és 1500 méteren, valamint váltóban. (Fotó: hunskate.hu)

 

Szigeti Dóra váltóban és 1000 méteren győzött, 500 méteren ezüstérmes lett. Ebben a versenyszámban azonban csak a szintén magyar Haltrich Luca tudta legyőzni. Így két magyar állhatott a dobogó tetején. 

Az 1500 méteres futamban a Szigeti-Haltrich páros a harmadik és negyedik helyen végzett.

A váltó (Haltrich Luca, Szigeti Dóra, Jancsó Zalán, Major Dominik) pedig magabiztos sikert aratott. Short-trackeseink szinte pihenés nélkül utaztak Drezdába, ahol a junior világbajnokságot rendezték január 27–29 között. Azon a versenyen a magyar csapat egy bronzéremmel zárta szereplését.

A gyorskorcsolya-váltó (Haltrich Luca, Szigeti Dóra, Jancsó Zalán, Major Dominik) pedig magabiztos sikert aratott. (Fotó: hunskate.hu)

 

Lakatos Tamás, a fiatalok edzője a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség honlapjának nyilatkozott a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon elért eredményekről. „Hét érmet nyertünk a megszerezhető tizenháromból, ami szenzációs teljesítmény. Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, akik nagyon éretten, fegyelmezetten és taktikusan versenyeztek!” 

 

Szuper-óriásműlesiklásban is arany az érem

 

A mindössze 17 éves Bányai Attila az EYOF történetében az alpesi síelés eddigi legjobb magyar eredményét érte el. A fiatal sportoló szuperóriás-műlesiklásban szerzett aranyérmet.

 

Bányai Attilai szuperóriás-műlesiklásban szerzett aranyérmet. (Fotó: Magyarock – Olympic Team Hungary/Facebook)

 

A főszereplő így értékelt a Magyar Olimpiai Bizottság weboldalának. „Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyernem, segített ebben a szezon elején szerzett sok-sok tapasztalat. Amerikában voltam előfutó női Super G-n és lesikláson is, ráadásul a gyors számok mindig is az erősségeim voltak. A pálya nem volt különösen nehéz, ám éppen ezért nagyon szoros volt a verseny. Minden egyes századmásodpercért meg kellett küzdeni. Ha őszinte akarok lenni, vártam magamtól a jó helyezést, most azt is megtudtam, hogy ez a valaha volt legjobb magyar eredmény EYOF-on alpesi síben. Ennek is örülök, mert a hazámnak szereztem ezt az aranyat. Nem volt hibátlan futam, a pálya elején egy kicsit túlhúztam egy ívet, de ha azt nem úgy csinálom, talán másképp jött volna ki a sebesség, úgyhogy összességében jó volt.”

 

Helyezettek

A műkorcsolyázó Zsembery Katinka hetedik helyen zárta a fesztivált. A snowboardos Tóth Lili Anna snowboard crossban ért el hetedik helyezést.

 

Véget értek a nagy téli versenyek

A közelmúltban zajlott a Téli Egyetemi Világjátékok is, az amerikai Lake Placidben. Az universiaderól érem nélkül, de szép eredményekkel tért haza a magyar küldöttség.