Uni

Open book vizsga: így készülj fel rá

Kőszegi Anna | 2022-11-24
Nyakunkon a vizsgaidőszak. Ha valamelyik tanárod közölte, hogy open book vizsga lesz, de fogalmad sincs mit kezdj a dologgal, most mindent megtudhatsz, ami a sikeres teljesítéshez kell.

Mit jelent az open book vizsga?

Szó szerint, amit elsőre is kiolvasol belőle. Az ilyen fajta vizsgák során megengedett a tankönyvet vagy jegyzeteket használni. Sőt, van, hogy egyszerűen csak annyi a szabály, hogy bármit használhatnak a vizsgázók. Ilyenkor az embernek be is indul a fantáziája… Mennyi puska férne el a tankönyv lapjai között? A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Az open book vizsgákon általában olyan kifejtős, vagy esszé kérdésekkel fogsz találkozni, amelyekhez nem lesz elég egy mezei puska. Erre tekinthetsz előnyként, vagy hátrányként is. Ebben a műfajban ugyanis nem a magolási, hanem a gondolkodási képességeidre kíváncsiak a tanáraid.

Akkor erre nem is kell készülni?

Az, hogy szinte bármilyen tananyag rendelkezésedre áll egy open book vizsga során, nem jelenti azt, hogy ne kellene készülnöd rá. Annyi azért elmondható, hogy máshogy érdemes nekiállnod a tanulásnak. Attól függően, hogy mik a szabályok, lehet hogy csak papír, de az is elképzelhető, hogy elektronikus formában vihetsz magaddal dokumentumokat, és a meghatározott idő alatt ezekben kell majd eligazodnod. Könnyen lehet, hogy több száz vagy ezer oldalnyi tananyagról beszélünk, így nem ajánljuk, hogy nagy mellénnyel, minden készülés nélkül állíts be egy ilyen vizsgára.

open book vizsga

Forrás: Pexels.com

Hogyan érdemes készülnöd?

Először is nézz utána minden szabálynak, ami a vizsgával kapcsolatos. Hány és milyen típusú kérdést kell majd megoldanod? Hány pontot érnek és mik a ponthatárok? Mennyi időd lesz rájuk? Mit lehet majd használni? Ha ezek megvannak, elő is veheted mindazt a tananyagot, amire csak szükséged lehet. Azt neked kell eldöntened, hogy ha van, akkor a tankönyvből szeretnél-e készülni, vagy inkább valamilyen jegyzethez nyúlsz. De egy open book vizsga esetén, akkor jársz a legjobban, ha a lehető legrészletesebb anyag van kéznél. Mi egy tankönyvet (vagy valamilyen részletesebb anyagot) és egy rövidebb, saját, órai jegyzetet javasolnánk. Így, miután elolvastad élesben a kérdést, kiindulásnak tudsz egy gyors pillantást vetni a tömör saját jegyzetre és a részleteket megnézni a könyvben.

A készülésnél azt ajánljuk, hogy semmiképp se állj neki magolni. Hiszen a lényeg, hogy alaposan ismerd és átlásd az anyagot, a részleteket pedig meg tudod majd nézni. Fusd át a könyvet és a jegyzeteket. A lényeg: minden alkérdésről tudd, hova tartozik, hol kell keresni, ha rájuk vonatkozó kérdést kapnál. Jó ötlet lehet ágrajzokat és gondolattérképeket készíteni a félév teljes tananyagáról, vagy az egyes fejezetekről, hogy átlátható legyen. A profik a gyorsaság érdekében még ragacsos könyvjelzőkkel is bejelölhetik a tankönyv oldalán, hogy melyik fejezethez hol kell kinyitni. A sebesség ugyanis kifejtős és esszéfeladatoknál kulcs lehet. A fogalmazással összekötött lapozgatással ugyanis gyorsan elvesztegethetsz sok-sok időt.

Ha elérhető, bónusz ötlet lehet bármilyen korábbi évből felkutatott, vagy az oktató által adott próbafeladatot kidolgozni és elgyakorolni, szükség esetén pedig kéznél tartani. Ha ugyanis a típusfeladatok ismétlődnek, gyakran egész feladatrészeket megtalálsz az ilyen kidolgozott feladatokban, melyek pontosan illeszkedhetnek ahhoz, amit élesben kell megoldanod. Ezzel is időt nyertél.

Az open book vizsga nem mindennapi műfaj, de nem kell tőle megijedni. Ha jól készülsz rá, sokkal többet tanulsz belőle, mint a hagyományos vizsgákból.

Címkék: egyetem   open book vizsga   tanulás   vizsga