Free

Tudod miről nevezetes november 17-e?

UNIside | 2022-11-17
Bár átlagosnak tűnik, mégis különleges: meglepően sok neves esemény napja a mai. Összeszedtük, mit kell tudni november 17-éről.

Budapest ünnepnapja

 

1873-ban, november 17-én egyesült Pest, Buda és Óbuda. Az országgyűlés 1872. december 22-én szavazta meg az egyesített Budapestről szóló törvénycikket. Ekkoriban 54 ezer lakos élt Budán, 200 ezer Pesten és 16 ezer Óbudán. A ‘73-as ünnepi közgyűlést követően az új testületek átvették a város irányítását, az első főpolgármester Ráth Károly lett, polgármesterré Kamermayer Károlyt választották. Ekkor került a város fejlesztését irányító Fővárosi Közmunkák Tanácsának élére báró Podmaniczky Frigyes, akinek vezetése alatt hozták létre azt a városrendezésre irányuló programot, ami magában foglalta a Duna budapesti szakaszának szabályozását, illetve a hidak, egy központi pályaudvar és egy vasúti híd építését is. A projektre kihirdetett pályázatot Lechner Lajos építész nyerte meg,

innentől folyamatos építkezési és fejlesztési területté vált a város.

  • Elkészült a Margit híd.
  • Az Andrássy út után a Nagykörút építését is megtervezték, eközben sínen közlekedő kocsik szállították az utasokat a Kálvin tér és Újpest, illetve a Lánchíd és Óbuda között.
  • Az első nagykörúti villamost 1887-ben állították forgalomba.
  • Az 1880-as évek második felében épült ki a Cinkota és Soroksár közötti, valamint szentendrei HÉV.
  • Ezekben az években kezdték építeni a telefonhálózatot.
  • Ekkor jelent meg Budapesten a sajtó is, mint intézmény.
  • Rengeteg ismert kávéház és mulató nyitotta meg kapuit, mint például a New York kávéház, a Centrál, a Japán Kávéház, vagy a Somossy Orfeum.
  • 1884-ben készült el az Ybl Miklós tervezte Operaház.
  • 1896-ra megépült Európa első földalatti vasútja, a Kisföldalatti.
  • Ekkor épült az Országház is.

Budapest Főváros Közgyűlése 1991. március 21-i döntése értelmében a főváros ünnepnapjának nevezték ki november 17-ét.

Koraszülöttek világnapja

Fotó: 123RF

A koraszülöttek világnapját 2011 óta tartják a szülők, megemlékezve koraszülött gyermekükről, illetve köszöntve azokat az egészségügyi dolgozókat, akik éjt nappallá téve mentik és gyógyítják a kicsiket. Magyarországon a csecsemők kb. 9 százaléka koraszülöttként jön a világra, vagyis a terhesség 36. hete előtt születik meg.

Kevesen tudják, hogy manapság az 500 grammal született csecsemőknek is van esélyük az életben maradásra,

amennyiben megkapják az állapotuknak megfelelő speciális intenzív ellátást. 

 

Luna-17

 

A Luna-17 egy szovjet holdszonda, amely 1970-ben ezen a napon először juttatott a Hold felszínére önjáró űreszközt, a Lunohod–1 holdjárót. Feladata többek között a holdjármű szállítása és a Hold felszínére juttatása volt. Illetve a holdjármű aktivizálása, az előírt kutatási program és a Holdon végzett vizsgálatok teljesítése. Értesüléseit televíziós úton közvetítette a Hold felszínéről. Tizenegy hónapos szolgálatát 1971. október 4-én fejezte be. 

 

+1 Nemzetközi füstmentes nap

 

Egyes források szerint a dohányzásmentes nap nem pont november 17-e, hanem november harmadik csütörtökje. Az alapötlet 1971-re vezethető vissza, amikor Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne gyújtsanak rá. A pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, pedig egy helyi középiskolát támogassanak. Az esemény a vártnál jóval nagyobb sikert aratott, 1976. november 18-án már az Amerikai Rákellenes Társaság kaliforniai részlege ugyanezt tűzte ki célul.

Ekkor egymillió embert tudtak rávenni, hogy egyetlen napig bírják ki dohányzás nélkül.

Ez a kaliforniai esemény volt az első „Smokeout Day”. 1977-ben már minden állam csatlakozott a mozgalomhoz, az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére pedig november 17-ét nemzetközi szinten is füstmentes nappá nyilvánították.