Példakép

120 éve született a világhírű magyar matematikus – Emlékév indul a tiszteletére

Tar Gábor | 2023-01-17
Neumann János matematikus, a modern számítógépek működési elveit megalapozó tudós idén lenne 120 éves. A jubileumi év alkalmából éves programsorozatot szervez a Neumann Társaság.

Az 1957-ben elhunyt Neumann János kora egyik legjelentősebb tudósa volt. A Financial Times 1999-ben a 20. század emberének is megválasztotta, miután egy új világ alapjait fektette le a kvantummechanika matematikai tisztázásával.

Emellett – ahogy azt az emlékévet elindító Neumann Társaság közleményében kiemelte – Neumann János az alábbi területeken is nagyot alkotott

  • atomfizika,
  • játékelmélet (közgazdaságtan),
  • sejtautomaták,
  • numerikus meteorológia.

Konferencia lesz a nyitórendezvény

A Neumann 120 emlékév nyitórendezvényeként január 18-án szakmai konferenciát rendeznek az Óbudai Egyetemen. Itt többek között a magyarországi informatika kialakulásának történetéről, a Neumann játékelméletről, a robotika és orvosi informatika aktuális vívmányairól tartanak majd előadásokat.

Neumann János a modern számítógépek működési elveit alapozta meg (Fotó: njszt.hu)

A Magyar Informatika Napja konferencia egyben arra is megemlékezik, hogy 1959. január 21-én jelentették be a sajtóban az első magyar elektronikus – a Neumann-elvek alapján működő – számítógépet, a szobányi méretű M-3-at. Ezt a napot magyar számítástudomány megszületésének is tartják.

A Neumann 120 emlékév keretében az alábbi eseményeket szervezik meg:

  • tudománytörténeti vándorkiállítás,
  • képzőművészeti tárlatok,
  • Nemzetközi Informatikai Olimpia Szegeden augusztusban,
  • interdiszciplináris konferencia a Magyar Tudományos Akadémián szeptemberben,
  • emlékfaültetés és kiállítás Balatonfüreden.

Emellett a Neumann Társaság idén kiad egy Neumann János gondolatiságát bemutató díszalbumot is, valamint a Magyar Nemzeti Bank egy emlékérmét bocsát ki a jubileum alkalmából. Az emlékév hivatalos honlapján további információ érhető el a jubileumi év programjairól.

Egyetem is viseli a nevét

Az 1968-ban alakult Neumann Társaság az emlékév kapcsán azt is kiemelte, hogy számos oktatási intézmény és más szervezet is felvette Neumann János nevét. Közülük ki lehet emelni a Neumann János Egyetemet: a kecskeméti felsőoktatási intézmény 2017 augusztusa óta viseli jelenlegi nevét.

A Neumann János Egyetemmel kapcsolatban a napokban írtuk meg, hogy új képzéssel, a turizmus-vendéglátás alapszakkal bővül az intézmény kínálata a 2023–24-es tanévtől, amelynek képzéseire február 15-én éjfélig lehet jelentkezni.