Free

A Netflix TOP10 sorozata – 2/1. rész

Bodzás Szabolcs | 2022-12-27
A karácsonyi időszakban mindenkinek jólesik a kikapcsolódás, így összeállítottunk számotokra egy listát arról, melyik az a tíz sorozat, amit a leginkább érdemes megnéznetek a Netflix streaming-szolgáltatón. Gyűjteményünkben csak olyan sorozatok kaptak helyet, amelyek legalább magyar felirattal elérhetők, de a legtöbbhöz magyar szinkron is tartozik.

10. helyezett: 13 okom volt

Forrás: Netflix

A 13 okom volt négy évadot élt meg, 2017 és 2020 között tette közzé a szolgáltató. Az első két évada kiváló, a későbbi kettő azonban sokak véleménye szerint pocsék lett. Ettől függetlenül még így is méltó arra, hogy listánk tíz legjobbja között szerepeljen.

Az első évad Hannah Baker öngyilkossága köré épül, ennek próbálják kideríteni az okát iskolatársai 13 hangszalag segítségével. A második évad pedig az erre épülő tárgyalásról szól. A sorozat ezt követően azonban elveszti jellegzetességét, és erőltetetté válik. Az első két évadot azonban ígyis mindenképp ajánljuk. A történet ellaposodásában az is közrejátszhatott, hogy az első évad egy könyvadaptáció volt, azonban a további folytatásokat a forgatókönyvíróknak köszönhetjük.

 

9. helyezett: Stranger Things

Forrás: Netflix

Misztikus módon idézi meg az 1980-as évek hangulatát ez a sorozat. 2016 óta fut, összesen 216 díjra jelölték eddig. Nem mellesleg 12 Emmy-díjat zsebelt be eddig. Ezek után aligha csodálkozunk, hogy a Netflix legnézettebb sorozata a mai napig! A fiatal színészgárda mellett Winona Ryder és David Harbour erősíti a stábot. Az utóbbi évek egyik nagy felfedezettjét, Millie Bobby Brownt is itt ismerte meg igazán a nagyközönség!

A fantasy, a horror és a dráma elemeit kiválóan vegyítik. Az álmos kisvárost egy rejtélyes eset borzolja fel, nyoma vész egy kisfiúnak, miközben egy különleges képességekkel rendelkező kislány is felbukkan. Az eltűnt gyerek után nyomozva egyre több megmagyarázhatatlan jelenséget tapasztalnak a szereplők, nem is sejtve, hogy micsoda titokra bukkkannak rá idővel.

 

8. helyezett: A korona

Forrás: Netflix

Az angol királyi család hétköznapjaiba nyerhetünk betekintést ezzel a sorozattal. 2016-ban indult. Eddig 297 díjjelöléséből 139-et meg is nyert – köztük 21 Emmy-díjat.

II. Erzsébet brit királynő hosszú élete szinte egybeforr a XX. század jelentős eseményeivel. A méltán népszerű sorozat elején, mint ifjú trónörökös ismerhetjük meg, majd végigkövethetjük hosszú uralkodását, a monarchia válságát a döbbenetesen hiteles alakításokkal tarkított sorozatban. Akit érdekel a hajdani királynő vagy Diana hercegné magánélete, az feltétlenül nézze meg a sorozatot. Bár bizonyos részleteket a készítők toldották hozzá a történethez, még így is hihetetlen mennyi esemény történt meg a valóságban!

 

7. helyezett: Sandman – Az álmok fejedelme

Forrás: Netflix

A sorozat idén debütált. Eddig 11 részt mutattak be, de az óriási nézettségre való tekintettel a Netflix már be is jelentette, hogy a további részek gyártása megkezdődött. Neil Gaiman zseniális képregényt sokáig megfilmesíthetetlen tartották, de a Netflix végre tető alá hozta ezt a produkciót!

Végre egy igazi 18+-os, felnőtteknek szóló sorozatról beszélhetünk, ahol a már korábban említett fantasy-horror-dráma hármas úgy érvényesül a tévénk képernyőjén, hogy az valóban mélyen megérintse és magával ragadja a felnőtt embereket. Sandmant, az álmok birodalmának urát fogságba ejtik és száz éves rabsága után óriási káoszt talál mind a saját, mint az emberi világban. A legkülönfélébb rémálmoktól kell megszabadítania az emberiséget, miközben bosszút áll az ellenségein.

Érdekesség, hogy az alkotók mertek kreatívak lenni, például Constantin démonvadászt és Lucifert ebben a sorozatban egyaránt nő alakítja – utóbbit a Trónok harcával híressé vált Gwendoline Christie.

 

6. helyezett: Narancs az új fekete

Forrás: Netflix

Hatodik helyezettünk egy már lezárt sorozat, ami nagyban elősegítette korábban a Netflix elterjedését. 7 évadot és 91 részt élt meg, 2013 és 2019 között.

A történet egy női börtönben játszódik. Szinte minden részben két szálon fut a cselekmény: folyamatosan követhetjük, mi zajlik éppen a börtönben, továbbá bemutatnak mindig egy-egy karaktert, hogyan is jutott el a rácsokig. Kivételt képez valamelyest az ötödik évad, melyben egy börtönlázadás kerül előtérbe. Kiváló karakterek, meglepő fordulatok, szokatlan környezet: csak ajánlani tudjuk mindenkinek!

 

Az első öt helyezettről holnapi cikkünkben számolunk be!