Uni

Nem szűnik meg az Erasmus+ Magyarországon

UNIside | 2023-10-11
Az Erasmus-kiutazásokat és a nemzetközi mobilitási lehetőségeket ezután is biztosítani fogják a hallgatók és az oktatók részére. Az Erasmus+ program nem szűnt meg és nem is szűnik meg Magyarországon, jelentette ki Varga-Bajusz Veronika, helyettes államtitkár.

Varga-Bajusz Veronika az Erasmus Napok rendezvényén a keddi nyílt napon beszélt  arról, hogy a KIM, az Erasmus+ program hazai megvalósításáért felelős Tempus Közalapítvány és a modellváltó egyetemek egyaránt mindent megtesznek annak érdekében, hogy az Erasmus+ program megmaradhasson ezekben az intézményekben is, és a hallgatók további generációi élhessenek ezzel a remek ösztöndíjlehetőséggel. 

A közelmúltban a Brüsszelben zajló tárgyalások azt a reményt keltették, hogy áttörésig is eljuthatnak, és sikerül rendezni a még fennálló kérdéseket az Erasmus-ügyben ősz végéig, nyilatkozta szeptemberben Navracsics Tibor. Arra törekednek, hogy felgyorsítsák a tárgyalásokat és mihamarabb megoldják a fennálló technikai problémákat. Remélhetőleg november végén megállapodásra jutnak majd, hogy zökkenőmentes legyen a magyar diákok Erasmus-ösztöndíjakban való részvétele, közölte szeptemberben az MTI.

Az Erasmus-kiutazásokat és a nemzetközi mobilitási lehetőségeket ezután is biztosítani fogják a hallgatók és az oktatók részére. (Fotó:123rf)

Most, Varga-Bajusz Veronika a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára leszögezte, tekintettel az Európai Bizottság döntésére, az Erasmus Napok ünneplése idén különösen nagy jelentőséggel bír: még nagyobb figyelem irányul a program fontosságára és értékeire. Beszédében elmondta, hogy a magyar diákok már a XIII. századtól kezdődően részt vettek az európai egyetemek életében, és ezt a kapcsolatot nem lehet megbontani. Céljuk, hogy egyre több magyar diák szerezzen úgy nemzetközi tapasztalatokat, hogy azokat itthon kamatoztassa – mondta.

Az Erasmus Napok ünneplése idén különösen nagy jelentőséggel bír: még nagyobb figyelem irányul a program fontosságára és értékeire. (Fotó:123rf)

A helyettes államtitkár elmondta, hogy 2024. június 30-ig folyamatosak az Erasmus-kiutazások, és a nemzetközi mobilitási lehetőségeket ezután is biztosítani fogják a hallgatók és az oktatók részére. Erre minden feltétel adott és semmilyen késedelem nem éri a hallgatókat, oktatókat – írja az MTI

 Az Erasmus+ mára egy 36 éves program, ami számos szektorban jelen van; úgy, mint a köznevelésben, a felnőttképzésben, az ifjúsági és szakképzés, továbbá a sport és a felsőoktatás területén. Idén 100 magyarországi program valósul meg az Erasmus Napok nemzetközi programsorozat keretében.