Uni

Nem kell választani: munka vagy család mellett is lehet tanulni

UNIside | 2023-02-13
Ahhoz, hogy a tudásunk piacképes maradjon, sosem szabad abbahagynunk a tanulást – írja bejegyzésében Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár. A kormányzat több intézkedéssel segíti a felsőoktatási tanulmányok mellett, vagy azt követően gyermeket vállaló vagy nevelő diplomás fiatalokat!

Sokan választás elé kényszerültek, amikor dönteniük kellett, hogy továbbtanuljanak, vagy azonnal dolgozni kezdjenek. Ez a választás érettségi, vagy alapképzés után is felmerülhet. A gyermekvállalás a felsőoktatási képzéssel párhuzamosan pedig még ritkább volt. A diplomás fiataloknak pedig nem kellene választani a kettő között.

Számos példa van arra, hogy valaki gyermekek nevelése mellett sikeresen tanul és diplomát szerez. 

Szerencsére ráadásul már többféle támogatás is a rendelkezésére áll azoknak, akiknek eddig ez nehézséget okozott. Hornung Ágnes, családokért felelős államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy minden intézmény indít részidős (levelező) képzést. A GYES, GYED időszaka alkalmas a tanulásra, ráadásul a gyermeknevelés többletpontot jelent a felvételi eljárásban!

 

Többek között ilyen módokon segít a kormány, hogy felsőoktatású tanulmányaid mellett, vagy azután könnyebben vállalhass gyereket!

 

  • Diplomás GYED-et vehetnek igénybe azok a fiatalok, akik úgy döntenek, hogy családalapítás mellett diplomát is szeretnének. Ennek összege 2023-ban alapképzés esetén már 162 400 Ft, mesterképzés esetén 207 480 Ft.
  • A diplomás GYED-ből érvényesíthető a 25 év alatti fiatalok, valamint a 30 év alatti édesanyák adókedvezménye, ezáltal a fiatalok magasabb nettó összegben kaphatják kézhez az ellátást. 
  • Azoknak a 30 év alatti nőknek, akik felsőfokú tanulmányaik alatt vagy a diploma megszerzését követő két éven belül gyermeket vállalnak, 2023-tól elengedik a fennálló diákhitel-tartozásuk teljes összegét!
  • A sikeres KRESZ- és nyelvvizsga után járó pénzbeli támogatást a gyermekük nevelése miatt CSED/GYED/GYES ellátásokban részesülő édesanyák és édesapák is igénybe vehetik.

 

Kinek jár a diplomás gyed?

 

Diplomás gyedet az kap, aki az általános szabályok szerint gyermekgondozási díjra nem jogosult, de gyermeke születését megelőző két éven belül teljes idejű képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. 

Annak is jár a diplomás gyed, akinek gyermeke a hallgatói jogviszony idején vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik meg.

A mai világban munka vagy család mellett is lehet tanulni. (Fotó: 123rf)

Továbbá 2020. január 1-től bővült a diplomás gyedre jogosultak köre azáltal, hogy ha az érintettnek az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeke születik, e gyermek után is igényelhető az ellátás. 

A diplomás gyed időtartama 2018-tól a gyermek 2 éves koráig jár a korábbi 1 éves kor helyett.

A 25 év alatt, illetve a 30 alatti, gyermeket vállaló nők szja-mentességéről többet ebből a cikkünkben tudhatsz meg.

Tanulni mindig lehet és érdemes is! Jelentkezni február 15-ig lehet az érettségire, illetve a felsőoktatási intézmények 2023 szeptemberében induló képzéseire.