Tudástár

Nem biztos, hogy összejön az állami? Ezeket a lehetőségeket fontold meg!

Kőszegi Anna | 2023-01-12
Keményen nekifutsz a felvételinek, hátha meglesz az állami, de az is lehet, hogy egy hajszállal vagy többel lemaradsz a vágyott szakról? Van megoldás, nem is csak egy.

A felsőoktatási jelentkezések beadásának végső határidejéhez közeledve lehet, hogy kétségekkel küzdesz. Nem vagy biztos abban, hogy bekerülsz az állami képzésre? A mindenki számára rendelkezésre álló tíz államilag támogatott félév olyan előnyt ad az életben, amit mindenképp érdemes kihasználni. Ha már több éve azért tepersz, hogy bejuss, nem vagy egyedül. Ahogy abban sem, ha úgy érzed, így sem biztos, hogy sikerül. Ám ha mégis így történik, akkor sem dől össze a világ. Vannak még lehetőségek, amelyeket érdemes számba venni, mert több úton is továbbindulhatsz.

Önköltségesre menni nem rémálom

Ha tartasz attól, hogy nem sikerül állami támogatással bejutnod az álomegyetemen kiválasztott szakra, akkor meg kell fontolnod B tervnek az önköltséges képzést is. Ha a családod segítségével ki tudod fizetni a költségtérítés díját, olyan szerencsés helyzetben vagy mint kevesen. A szüleink önzetlen segítsége befektetés a jövőnkbe, ami később nekünk fog megtérülni nem nekik. Valószínűleg ők az egyetlenek az életünkben, akik ilyesmire hajlandók, ezért ne szégyelljük magunkat, ha elfogadjuk a segítő kezet.

Akkor sem kell elkeseredni, ha a családunk nem tud segíteni. Gondolkozhatunk diákhitelben is. Sokaknak a fejében mindenféle hitel, beleértve a diákhitelt is, örök mumusként él. Egyetértünk azzal, hogy a pénzügyekben legjobb, ha körültekintően járunk el, főleg akkor, ha évekig tartó kötelezettséget vállalunk. Fontos mindennek utánaolvasni, s ha ezt megtesszük, akkor gyorsan megtudhatjuk, hogy a kizárólagosan a képzés díjára felhasználható Diákhitel2 régóta kamatmentes. Vagyis, ha a költségtérítés finanszírozására vesszük igénybe, annyit fogunk visszafizetni, amennyit felhasználtunk. Sőt, mi több, a 30 év alatti nőknek 2023. január 1-je után elengedik a tartozásukat, ha tanulmányaik alatt, vagy az oklevélszerzést követő két éven belül szülnek vagy fogadnak örökbe gyermeket. Ha bölcsen bánunk vele, a hitel nagy segítség tud lenni.

állami

Fotó: Pexels

Engedd el az egyetem sznobizmust

Van egy álomegyetemed, ahova mindenáron be szeretnél kerülni? Azt jelölted meg első helyen, de ha be is jutsz államira, akkor az egy hajszálon fog múlni? A népszerűségi listán második helyen álló felsőoktatási intézmény kevésbé kívánatos a szemedben? Úgy látod, mindenki, aki számít, az első számú helyre járt és neked is oda kell menned, hogy váljon belőled valaki? Jobb, ha tudod, mindez valószínűleg illúzió és annyira belelkesedtél, hogy egy kicsit egyetemsznobbá váltál.

A valóság az, hogy a személyes teljesítményeden, tapasztalatodon és hozzáállásodon sokkal több múlik. Már pályakezdőként is többet nyomnak ezek a latba, mint az, hogy két, csaknem egyforma intézmény közül honnan szereztél diplomát. Ha a kettes számú helyen úgy néz ki, simán meglenne az állami, akkor örülj neki, hiszen abban a szerencsés helyzetben van, hogy a társadalom fektet be a jövődbe.

Sosem késő átkerülni államira

Ha mégis az álomegyetemed mellett döntesz és vállalod, hogy fizetned kell, a jó hír az, ha elég keményen dolgozol, akkor nem kell sokáig perkálnod. Vagyis, ha az előírtnál több kreditet veszel fel, és minden tárgyat jó jegyekkel teljesítesz, akkor olyan átlagot tudsz elérni, amivel átsorolnak. Így a következő félévben már államilag finanszírozottan tudsz tanulni. Bár extra keményen kell érte dolgoznod, hiszen a kötelezőek mellett több választhatót kell felvenned, ráadásul jó jegyekkel kell őket teljesítened. Azt sem árt megnézned, mielőtt ebbe belevágsz, hogy mennyi üres hely van még államin, mert egyes szakokon csak „kihalás” útján szabadulnak fel helyek. Ha erre indulsz, nézz utána, hogy pontosan mik a feltételei az átkerülésnek.

Címkék: állami   felvételi   nyelvtanulás   önköltséges