Tudástár

Ne csak beszélj, értsd is meg, miért és hogyan!

Haiman Éva | 2022-10-05
A beszéd olyan természetes része az életünknek, mint a levegővétel: ez az emberi kommunikáció egyik legáltalánosabb és egyben legfontosabb eszköze. Így aztán bele sem gondolunk, milyen csodálatos dolog is, hogy képesek vagyunk szavak útján kifejezni magunkat. A Magyar beszéd honlap segítségével azonban betekintést nyerhetünk beszédünk titkaiba, ráadásul az oldal angol nyelven is elérhető, így a külföldiekhez is közelebb kerülhet ez a csodálatos, de valóban nem könnyű nyelv.

A magyar szakosoknak, valamint az érettségire készülőknek igencsak ajánlott a magyar beszédtechnológiai kutatások eredményeit összefoglaló Magyar beszéd című honlap. A weboldal magyarul és angolul is elérhető, köszönhetően Olaszy Gábor villamosmérnöknek, fonetikusnak és Abari Kálmán programtervező matematikusnak, viselkedéselemzőnek.

Fotó: Pixabay

A beszéd az egyik legbonyolultabb és legösszetettebb akusztikai produktuma az embernek. Ez a honlap segít betekintést nyerni beszédünk titkaiba.

A 20. századig csak vágyálma volt az emberiségnek, hogy megismerje a beszéd részletes szerkezetét, működését, felfogási és megértési mechanizmusát. Azóta nagy utat járt be a világ és jártak be a magyarországi kutatók, fejlesztők. A fonetikai és a beszédakusztikai kutatások, valamint a digitális technológia adta az alapját a beszéd digitalizálásának, a szövegből történő gépi beszédelőállítás megoldásának, a gépi beszédmegértés és automatikus leirat készítés megvalósulásának, valamint számos hétköznapi és speciális, beszédtechnológiára épülő alkalmazás megvalósulásának.

A beszédtechnológia eredményei ma már 2022-ben az életünk szerves részévé váltak, hiszen a mobiltelefonok beszélnek, fordítanak, a médiában lehetővé vált az automatikus feliratozás.

A honlap egyik célja, hogy mintegy digitális multimédiás múzeumként bemutassa ennek a fejlődésnek a fontos állomásait. Másik célja, hogy – főleg oktatási céllal – bepillantást adjunk a fiataloknak a beszédtechnológia furcsa tudományába és inspiráljék őket az új gondolatokra. 

A honlaphoz kapcsolódik a A Magyar beszéd című könyv, amely 2010-ben az Akadémia Kiadónál jelent meg. A könyv 700 oldalon tartalmaz részletes adatokat a beszéddel kapcsolatos kutatásokról.