Free

Indul a nagyböjt – de mit mond ez nekünk?

Magyar Krisztina | 2023-02-22
Rohanunk egyik ünnepkörből a másikba anélkül, hogy tudnánk, épp minek „kell” örülni. A boltok polcain roskadozó áruk gondoskodnak róla, hogy kelljen is ünnepelni, hisz mindig van mit. A nagyböjt viszont más, mint a többi, eláruljuk miért!

Sejtjük, hogy közeledik valami, megjelennek az első sárga csibés csomagok és a nyuszis díszítések mindenhol. Ömlik ránk a locsolókölni meg a kötelességérzet, pedig érdemes lenne megélni az „előidőszakot” is, épp úgy, mint advent idején. A nagyböjt is egy várakozással teli időszak, csak kicsit másképp.

 

A nagyböjt, feketén-fehéren

A nagyböjt a keresztényeknél a húsvét előtti bűnbánati időszak, amelynek lényege az előkészület és Jézus Krisztus kínszenvedésére való megemlékezés. Hamvazószerdával indul és nagyszombatig tart,

ez az időszak az idei évben február 22-e és április 8-a közé esik.

A böjt maga soha nem egy öncélú cselekedetet jelöl, hanem mindig a bűnbánat, a gyász vagy az Istenhez forduló kérés. Célja a lélek megtisztulása és megújulása. Időtartama negyven nap, ennek különösen nagy jelentősége van, hiszen a Szentírásban többször is előfordul ez a szám:

  • negyven napig tartott a vízözön,
  • negyven évig vándorolt a zsidó nép a pusztában,
  • negyven napot böjtölt Mózes, mielőtt megkapta a Tízparancsolatot,
  • és a legfontosabb: Jézus negyven napot böjtölt a pusztában, ahol megkísértette őt a Sátán, de ő felülkerekedett.

Húsvétkor Jézus Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk. Mozgó ünnep, a pontos dátum a Hold aktuális helyzetétől függ. Minden évben a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő holdtölte utáni vasárnap.

Egy kicsit olyan ez, mint valamiféle önmagunkra hangolódási időszak (Fotó: 123rf)

Mit jelent a böjt?

A Földön körülbelül 2,2 milliárd ember keresztény hitű, számukra fontos a böjti időszak. Az egyház hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt, amikor a 18 és 60 év közöttiek háromszor étkezhetnek egy nap, és csak egyszer lakhatnak jól. Továbbá ezen a két napon húst sem ehetnek. Sokan vannak azonban, akik egész nagyböjtben elzárkóznak a húsfogyasztástól. 

 

Mi értelme a böjtnek, ha valaki nem keresztény?

A böjt lényege nem önmagában a húsról való lemondás, hanem maga a lemondás, és ez által egyfajta lelki megtisztulás. Egy kicsit olyan ez, mint valamiféle önmagunkra hangolódási időszak. Az év többi részében úgyis inkább a mának élünk, alkalomadtán jól eshet egy kis fegyelmezettség. Ha már ennyi ember böjtöl húsvét előtt, be lehet szállni, felfogható egyfajta challange-nek. Elég egyetlen dolgot kijelölni, ami örömet okoz az étkezésben. Csoki, chips, alkohol, hús, vagy bármi, ami egyébként fontos és jól esik. A böjt és az erre való odafigyelés döbbenetes eredményekre képes. Negyven nap nem sok. Belátható időtartam, betartható feltételekkel, egy testi-lelki újjászületésért cserébe.

Meg fogsz lepődni. 

 

Címkék: hamvazószerda   húsvét   nagyböjt   ünnep