Uni

„Valamennyi tárgy teljesítéséhez megkapunk minden segítséget” – Mennyire kell előképzettség?

UNIside | 2023-01-25
A Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Kar logisztikai mérnök szakán tanul a 21 éves Gubuznai Vendel Bálint, aki mesterképzésre is maradni szeretne.

A Széchenyi István Egyetem hallgatója, Gubuznai Vendel Bálint az UNI 2023-nak adott interjúban többek között arról beszél, mennyire szükséges előképzettség a választott szakjához, továbbá milyen lehetőségeket kínált számára az egyetem.

Mi alapján döntöttél a továbbtanulásról?

A szakmai tanáraimtól hallottam az intézményről, ezért elmentem az Educatióra, majd utána az egyetemre a Nyitott Kapuk rendezvényre, ahol beszéltem a hallgatókkal és a tanárokkal, akik szimpatikusak voltak. Amit meséltek az intézményről, a képzésről, az kifejezetten meggyőző volt számomra.

Ami még magával ragadott, az a campus környezete és kinézete, ami miatt megérte ide eljönni Békéscsabáról. Életem legjobb döntése volt.

 

Fontos volt-e a döntésnél a gyakorlatorientáltság? 

Igen, és ilyen szempontból szerencsénk van, mert nagyon sok óránknak van gyakorlati része, néhányhoz pedig labor is tartozik. Ezeket olyan tanárok tartják, akiknek jelenleg is van iparági tapasztalatuk.

Az iparban mindig többet lehet tanulni és találkozni a friss technológiákkal, módszerekkel. (Fotó: UNIside)

Nehéz vagy könnyű a választott szakod? 

Szerintem ez személyiségfüggő, illetve az is számít, hogy kinek milyen az előképzettsége. Természetesen vannak könnyebb és nehezebb tárgyak, mint a legtöbb képzésen, de valamennyi teljesítéséhez kapunk segítséget. Szóval megfelelő készüléssel valamennyi teljesíthető.

 

Szeretnél továbbtanulni?

Igen, tervezek maradni mesterképzésre.

 

Mit gondolsz a munka melletti tanulásról?

Én nagymértékben támogatom azt, mivel vannak készségek, illetve tapasztalatok, amiket csak a munkában lehet elsajátítani. Az iparban mindig többet lehet tanulni és találkozni a friss technológiákkal, módszerekkel.

 

Mitől jó szerinted egy munkaadó?

A vezető és főnök rugalmas, kollégaként kezeli az embereit, motivál, csapatot épít, betartja, amit megígér, támogatja a tanulást.

Valamennyi tárgy teljesítéséhez megkapunk minden segítséget. (Forrás: 123rf)

Milyen tapasztalatod van a szakmaterületeden?

A középiskolás gyakorlatokat egy fuvarozócégnél töltöttem három nyáron keresztül, illetve az egyik alkalommal raktárban is dolgoztam.

 

Miből tartod el magad?

Most sikerült elhelyezkednem gyakornokként, előtte pedig alkalmi munkákat vállaltam. 

 

A műszaki képzéssel kapcsolatos legújabb rangsorokat az UNI 2023 kiadványunkban olvashatjátok el, amit itt tudtok megvásárolni

Ha kifejezetten a műszaki képzési terület érdekel, akkor itt találsz általános információkat. Amennyiben a  műszaki területen kiemelkedő a Miskolci Egyetemről olvasnál, akkor Horváth Zitával, az egyetem rektorával készült beszélgetésünket olvasd el. Ha pedig szakmai gyakorlatot keresel pályakezdőként, akkor a Schmidt Andreával, a Siemens Zrt. HR-vezetőjével készült interjúnkat ajánljuk a figyelmedbe.