Uni

Egy harcművészet beverekedte magát az egyetemre: jövőre indulnak az első képzések

Bodzás Szabolcs | 2022-12-15
2023 szeptemberétől Magyarországon is hivatalos egyetemi képzés keretein belül tanulhatnak a muaythai edzők – jelentette be az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Magyar Muaythai Szakszövetség. A BSC alapképzés 6 félévből áll, azaz három év elteltével állhatnak munkába az első diplomás muaythai edzők.

Együttműködési megállapodás jött létre Dr. Váczy Kálmán Zoltán általános rektorhelyettes és Dudok Károly elnök aláírásával az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Magyar Muaythai Szakszövetség között. Ennek célja a muaythai sport fejlődésének támogatása és népszerűsítése BSC Muaythai szakedzői képzés indításával.

Forrás: Magyar Muaythai Szakszövetség

Hatalmas mérföldkő

Dudok Károly elmondása szerint ez egy hatalmas mérföldkő a sportágat tekintve, és nagy öröm számukra, hogy a magasabb szintű képzés által népszerűsíthetik és támogathatják a sportág fejlődését, ezáltal ékes példát mutathatnak a feltörekvő generációknak is.

A diákok a tanulmányuk végére hasznos elméleti és gyakorlati tudással gyarapodhatnak. Emellett a képzés elvégzésével eddig nem létező lehetőségek nyílnak meg szakmai életpályájukban. Az első évfolyam 2023 szeptemberében indul Egerben.


Mi is a muaythai pontosan?

A muaythai egy pusztakezes harcművészet, Thaiföldről származik. A térdhasználat és a könyöktechnika egyaránt megengedett.

Eredetileg mindenfajta felszerelés nélkül művelték, ma a sportolók egységesített szabályok szerint, ökölvívó kesztyűben és bizonyos védőfelszerelések alkalmazásával küzdenek.

Léteznek azonban úgynevezett hagyományos thai box-mérkőzések is, ahol a védőfelszerelést elhagyják. A thai boxot a „nyolc végtag tudományának” is nevezik, mivel a küzdelem során a boxoló nem csak az ökleit, de a lábát, a térdét és a könyökét is használhatja.

A külföldiek először az első világháború ideje alatt fedezték fel a thai boxot, a Le Sport Orient című francia lap „izgalmas, furcsa és különleges” sportnak titulálta a muaythait.