Munka

Morgan Stanley Magyarország: Nem állást, hanem karriert kínálunk

UNIside | 2023-03-10
A nők jelentős munkaerő-tartalékot jelentenek az informatikában, ezért is indítottunk több programot arra, hogy jó néhány női kollégát csábítsunk ilyen pozíciókba, illetve több diáklányt bátorítsunk, hogy STEM területeken tanuljon tovább – fogalmazott Fremda Balázs executive director, a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. HR-igazgatója.

A Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. HR-igazgatójával készült teljes interjú a UNI in & out 2022 első számában olvasható.

 

Mik az elvárások képességben, tudásszintben a céghez belépőktől?

Olyan embereket keresünk, akikben potenciált látunk, és akik motiváltak abban, hogy logikus és analitikus gondolkodással érjenek el sikereket. Azokat, akik gyorsan tanulnak és szeretnének fejlődni. Ezek a tulajdonságok gyakran fontosabbak a tapasztalatnál. Az egyetemen szerzett elméleti tudást a Morgan Stanley-nél gyakorlati tapasztalatokkal egészíthetik ki a pályakezdők. Az angolnyelv-tudás fontos, ezért angol nyelvű tanfolyamot biztosítunk azoknak, akik szeretnék fejleszteni a nyelvtudásukat.

 

„Olyan karrierlehetőségeket tudunk ajánlani, ahol kamatoztathatják tehetségüket…” (Fotó: UNI)

 

Miben sikeres a cég, hogy vonzó munkahely legyen a fiatalok számára?

Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt években több alkalommal is jutalmazták azon erőfeszítéseinket, amelyek arra irányultak, hogy érdekes karrierlehetőségeket kínáljunk a fiataloknak. A PwC 2021 Legvonzóbb Munkahelye versenyen a 2. helyet értük el a pénzügyi szolgáltatók között. A HIPA-BSS Business Services Hungary idei díjátadóján pedig a legjobb oktatási együttműködés kategória díját nyertük el. A We Are Open alapítvány bronz elismeréssel tüntette ki a szülővé váló munkatársakat támogató programunkat, valamint a Nők a Tudományban Egyesülettel közösen indított, középiskolás lányokat megcélzó Smartiz oktatási kezdeményezésünket.

 

Milyen intézményekből, szakterületről érkező pályakezdőket fogadnak leginkább?

Sok nyitott pozíció van a vállalatnál. Pénzügyi, kockázatelemzői és technológiai területeken is várjuk a tehetséges jelölteket, a matematikai modellezéssel vagy kvantitatív elemzéssel foglalkozó kollégákat, de a Java- és C++-fejlesztői, valamint a data scientist pozícióink is betöltésre várnak. A legtöbb kollégánk a STEM területeken végzett, egyharmaduk pedig gazdasági képesítésű. Az irodában informatikusok, mérnökök, közgazdászok, jogászok, matematikusok, fizikusok vagy akár vegyészek is dolgoznak.

Évente közel 200 diák nyer felvételt a Morgan Stanley-hez gyakornoki pozícióba, és sokan közülük a diploma megszerzése után is a cégnél maradnak. Büszkék vagyunk arra, hogy magas a konverziós rátánk: aki tehetséges, és gyakornokként letette itt a névjegyét, az jó eséllyel találhat hosszú távú karrierlehetőségeket nálunk. Mindemellett folyamatosan keresünk olyan friss diplomásokat és tapasztalt munkatársakat, akik nem voltak nálunk gyakornokok.

 

Hogyan tervezik fejleszteni a csapatukat?

A Morgan Stanley budapesti irodája folyamatosan bővül azóta, hogy 2006-ban megnyitotta a kapuit. Az elmúlt 15 évben 30 fős matematikai modellező csapatból több mint 2500 képzett szakembert foglalkoztató technológiai központtá nőtt. A járvány nem térített el bennünket törekvésünktől, hogy továbbra is érdekes és tartalmas karrierlehetőségeket kínáljunk pályakezdőknek és tapasztalt jelölteknek.

Az egyik olyan lehetőség, amelynek révén növelni lehetne a potenciális jelöltek listáját, az a STEM pályákon dolgozó nők számának bővítése lenne. A hölgyek jelentős munkaerő-tartalékot jelentenek az informatikában, ezért is indítottunk több programot arra, hogy jó néhány női kollégát csábítsunk ilyen pozíciókba, illetve több diáklányt bátorítsunk arra, hogy STEM területeken tanuljon tovább. Ezek közé tartozik női mentorprogramunk, Nők az informatikában belső hálózatunk, illetve a Smartiz.

 

„A Morgan Stanley egyik alapértéke a »give back« filozófia” (Fotó: MS)

 

Mit gondolnak a fiatalokról, pályakezdőkről általánosságban?

Viszonylag fiatal iroda vagyunk, sok olyan munkatárs dolgozik nálunk, aki az Y generációhoz tartozik. Tapasztalataink szerint a fiatalok számára fontos, hogy a munkájuk látható hatással legyen a környezetükre. Elvárás részükről, hogy érezzék a felelősséget, hogy amit csinálnak, értékes legyen a vállalat számára és lássák az eredményeket is. Nagyra becsülik, hogy globális projektekben vehetnek részt, és Budapestről gyakorolhatnak hatást a világ pénzügyeire, nem kell ehhez Londonba vagy New Yorkba költözniük. A fiatalabb nemzedékek különösen nyitottak a jótékonysági és önkéntes programjainkra. Nagyra értékelik az iroda által kínált rugalmas munkavégzési lehetőségeket is, mint a home office és a törzsidő.

Mi nem állást, hanem karriert kínálunk. Lehetőséget adunk arra, hogy az élethelyzet változásával a munkavállalók más időbeosztást válasszanak, a cég rotációs programja pedig arra is esélyt ad, hogy ha valaki egyéb területen próbálná ki magát, például új technológiát tanulna, akkor ehhez is segítséget kapjon. Odafigyelünk arra, hogy a részmunkaidős kollégák szakmai előmenetele is zökkenőmentes legyen. Ugyancsak kedvező hatással lehet a munkaerő-megtartási képességünkre, ha a Morgan Stanley más irodáiban biztosítunk számukra továbblépési lehetőségeket. Több olyan magas szintű vezetőnk van, aki pályakezdőként nálunk kezdett, aztán az egyik külföldi irodánkban bővítette a tudását, majd vezetőként ismét Budapesten találta meg karrierje következő lépcsőfokát.

 

Részt vesz-e duális képzésben a vállalat, van-e saját képzési programja?

Jó néhány egyetemmel folytatunk oktatási együttműködést, hogy a közgazdászok és menedzserek következő nemzedékét felkészítsük a pénzügy új, digitális korszakára. A hitelderivatívákról vagy a derivatívák piacairól szóló előadások mellett munkatársaink többek között a programozási nyelvek pénzügyi felhasználásáról beszélnek a diákoknak. Együttműködünk programozó bootcampekkel, és házon belül egy-egy szakértő kolléga is tart képzéseket. Emellett több készségfejlesztő programunk van kommunikációs, prezentációs és időmenedzsment témában.

 

Mit jelent a cég számára munkáltatói márka?

A Morgan Stanley egyik alapértéke a „give back” filozófia, vagyis az a törekvés, hogy jótékonysággal és önkéntes tevékenységekkel igyekezzünk a lehető legtöbbet visszaadni annak a közösségnek, amelyben dolgozunk. Az elmúlt 15 évben többek között támogattuk a Heim Pál Gyermekkórházat, kollégáink jótékonysági evezősversenyeken vettek részt a Bátor Tábor javára, innovatív technológiák használatát tanították civil szervezetek munkatársainak, illetve pénzügyi ismereteket hátrányos helyzetű roma gyerekeknek. A tanítás, a fiatalok mentorálása és az egyetemi vendégoktatás szerves része a „give back” programjainknak.

 

Számítanak-e az alumni kapcsolatok?

Nagyon is. Egy ideális világban a tehetségeket folyamatosan a cégnél lehet tartani, azonban ha a kilépési folyamat során tisztelettel bánunk a távozókkal, jó emlékeik maradnak a cégnél töltött időről. Ha pedig olyan karrierlehetőségeket is tudunk ajánlani, ahol kamatoztathatják tehetségüket, akkor jó esély van arra, hogy egyszer visszatérnek. Mindig a baráti viszonyban való elválásra törekszünk, és kiterjedt alumni hálózatot tartunk fenn, hogy kapcsolatban maradjunk a volt kollégákkal.