Uni

Újít a MOME: hazai egyetem így még nem keresett magának új rektort

Tar Gábor | 2023-01-06
Nyílt, nemzetközi pályázatot írt ki következő rektorának kiválasztására a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). A kiírásnak nem ez az egyetlen különlegessége, ugyanis több mint másfél évet (!) szánnak a megfelelő szakember megtalálására.

A MOME fenntartója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány úgy döntött, hogy a következő rektor kiválasztására új, a hazai felsőoktatásban eddig ismeretlen gyakorlatot vezet be. A legfontosabb újdonság, hogy a most meghirdetett pályázat nemzetközi, azaz a határokon innen és túl is keresik az egyetem számára legalkalmasabb vezetőt.

A MOME ONE a TechPark elsőként megépült tömbje, amely a klasszikus műhelyek (textil, fém, fa, jármű) helyszíne. (Fotó: Lakos Máté/MOME)

„Nemzeti intézmény vagyunk, ám a művészetek és a design nemzetközi nyelv” – mondta a pályázat kiírása kapcsán Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke. A pályázatban a szakmai előélet mellett kiemelt hangsúllyal szerepel többek között a magas szintű nemzetközi kapcsolatrendszer is.

Másfél évet szánnak az új rektor kiválasztására

A MOME közleményéből kiderül: a kiírás különlegessége az is, hogy a MOME fenntartója – a hazai felsőoktatásban megszokott szűk néhány hónap helyett – rengeteg időt, több mint másfél évet szán az új rektor kiválasztására.

„A kiemelkedő szakmai személyiségek évekre előre megtervezik saját előmenetelüket. Hiába írnánk ki nemzetközi pályázatot, ha nem biztosítanánk a pályázók számára a megfelelő időt” – emelte ki Böszörményi-Nagy Gergely.

Négy angol nyelvű mesterképzés a MOME-n

A 142 éves, 2020 augusztusa óta alapítványi formában működő MOME 2022 szeptemberében indította el első angol nyelvű mesterszakjait (Photography, Interaction Design). Idén szeptemberben további két képzés, az animáció, illetve a formatervező művész mesterszakok is csak angol nyelven indulnak el, így már négy angol nyelvű képzés várja az MA-hallgatókat a következő tanévtől.

A MOME kapcsán a napokban azt is megírtuk, hogy Kósa Tamás, az egyetem egykori hallgatója, tervezőgrafikus álmodta meg azt az arculatot, amellyel Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából számos plakáton, emléktárgy révén  lehet találkozni.

Címkék: alapítvány   egyetem   MOME   pályázat   rektor