Tudástár

Mindig szükség lesz nyelvtudásra a boldoguláshoz

Bodzás Szabolcs | 2023-01-28
A legtöbb egyetemen ugyan már nem lesz kötelező a nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez, mégis érdemes nyelvet tanulni. Megmutatjuk, miért kell mégis nyelvtudás a boldoguláshoz.

Az új szabályok szerint a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek a végzettséghez igazodó idegen nyelvi ismeretek elsajátításának és mérésének meghatározásáról.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy eldobhatjátok a nyelvkönyveket! Később, a munka világában szinte biztosan szükségetek lesz arra, hogy profin tudjatok nyelveket. Éppen ezért egyre többen iratkoznak be  nyelvvizsga-előkészítőre, hiszen a közoktatás nem mindig segít a valós nyelvtudás megszerzésében.

Fotó: 123rf

A lehetőség adott, élj vele!

A jogszabályi változással a nyelvtanulás jelentősége még inkább fókuszba került. Az élet szinte minden területén találkozunk az angollal, kikerülhetetlen. A nyelvvizsgát egyébként továbbra is preferálják az egyetemre jelentkezők, a középiskolások és természetesen a szülők is. A közoktatás mellett érdemes igénybe venni nyelviskolai szolgáltatásokat, mert nagyban segíti a sikeres nyelvvizsgák megszerzését és az egyetemekre való bejutást vélekedik Hermer László, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat tulajdonosa.

A szakértő szerint a továbbtanulni vágyó fiataloknak egyértelműen szükségük van a nyelvvizsgára. A jobb munkahelyeken megnézik, ki milyen iskolából jött, milyen diplomája van. Az egyetemek pedig a plusz pontokkal már előre meg fogják rostálni a középiskolásokat.

 

Milyen további előnye van?

A nyelvtudás, azon belül is napjainkban mindenekelőtt az angol nyelv ismerete a legtöbb munkahelyen alapkövetelmény. A multinacionális magyarországi cégeknél, leányvállalatoknál szóba sem állnak egy jelentkezővel sem e nélkül, ha pedig valaha is külföldre menne dolgozni, nyelvtudás nélkül ez esélytelen. 

Anyagilag is megéri nyelvet tanulni. 2023 januárjától a minimálbér növekedésének köszönhetően a korábbi 50 ezer forintról 58 ezer forintra emelkedett az első sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott kormányzati támogatás. Az első sikeres nyelvvizsga díjának visszatérítése alapvetően 35 éves korig jár, de gyermekvállalás esetén megszűnik a korhatár.

A nyelvtanulás sokak számára stresszes. Aggódnak, amikor sok hónapnyi tanulás után is úgy érzik, nem lesznek képesek a végső helyzetben teljesíteni. Számukra szedtünk össze túlélési tippeket.

 

Az örök kérdés…

Amennyiben nyelvet tanulsz, biztosan voltak már, akik azt javasolták neked, hogy felirattal nézz filmeket. Megkérdeztünk egy szakértőt, hogy mit gondol pontosan erről!

 

Beszélni tudni kell idegen nyelven is!

Hermer László szerint az erősebb középiskolákban ugyan már a kezdetektől fókuszálnak a nyelvtanulásra, de nyelvvizsgára nem készítenek fel. Így elvileg mindenkinek kell felkészítő nyelvtanfolyam. Másrészt a gimis jegyek nem feltétlenül tükrözik, ki hol is tart a gyakorlati nyelvtudás elsajátításában. Lesz aki ugyan négyes vagy ötös osztályzatot kap, valójában egy mondatot sem tud összerakni.

Később a munka világában azonban korántsem a megszerzett papír lesz a lényeg, hanem a valós nyelvtudás, illetve a beszédcentrikusság. Sokak nyelvtana tökéletes, de aki nem tud megszólalni, az szinte esélytelen, hogy jó álláshoz jusson. Hiába van nyelvvizsgapapírja, ha az illető nem tud folyékonyan kommunikálni a cég külföldi partnereivel.

 

Több lehetőséged is van…

A már korábban említett Don’t Panic Nyelviskola mellett szeretnénk a figyelmedbe ajánlani egy másik oldalt is, az Euronedu.hu-t. Ezen az weboldalon 34 témakörön keresztül mutatják be a német és az angol nyelvterület országismereti és interkulturális vonatkozásait számos kompetenciát fejlesztő, izgalmas és érdekes feladattal. Ez minden bizonnyal hasznos lehet számodra egy nyelvvizsgán, főleg felsőfok esetében, hiszen ott valljuk be, elég sokszor már igen bonyolult témakörökbe is belemennek a kérdezőbiztosok…