Tudástár

Miért hasznos a közösségi munka?

Bodzás Szabolcs | 2022-10-15
2016 óta él a szabály, hogy csak azok érettségizhetnek, akik addigra teljesítettek 50 órányi közösségi munkát, és erről igazolásuk is van. Olyan ez, mint a kötelező olvasmány: muszáj, de később kiderül, bizony hasznos is.

Felkészít a későbbi életedre

Elsőre biztosan azt gondolod, hogy ez egy újabb teher, amivel nyomasztanak. Nem elég, hogy egyfolytában témazárókra kell készülni, nyelveket tanulni, már kötelező a mindennapos testnevelés, még további 50 órát elvesznek az életedből.

Felnőttként azonban szinte mindenkinek kell (legalább) 40 órát dolgoznia hetente, amennyiben meg szeretne élni. Ez az 50 óra a középiskolás éveid alatt segít abban, hogy egy kicsit belekóstolj a munka világába.

Fotó: 123RF

Sok területről választhatsz

Nincs kőbe vésve, hogy milyen területen teljesíts, magad választhatod meg, hogy hol dolgozol. Ez lehet egészségügyi, szociális vagy civil szféra, az oktatás, a kultúra, a környezet- és természetvédelem vagy a polgári- és katasztrófavédelmi területe is.

Sőt, több mindenbe is belekóstolhatsz, mert nem kötelező egy adott helyen letudni mind az 50 órát, különböző területeken is kipróbálhatod magad. Ez remek lehetőség arra, hogy megnézd, tetszik-e neked egy-egy munka, el tudod-e képzelni, hogy ebbe az irányba tanulj tovább, majd felnőttként esetleg az adott ágazatban dolgozz akár napi 8 órában.

 

Élvezd!

Fontos, hogy ne kényszerként, hanem lehetőségként éld meg ezt az 50 órát, hidd el, úgy az idő is gyorsabban fog telni, mialatt végzed. Nem muszáj egyedül menned, mehetsz osztálytársaiddal vagy barátaiddal közösen is. Inkább ezt ajánljuk, mert tapasztalatok szerint, így nagyobb az esély rá, hogy élményként élitek meg ezt az időt.

 

Erre ügyelj!

Mivel közösségi munkáról van szó, így pénzt nem fogsz kapni érte. Nagyon fontos, hogy mielőtt elkezded, érdeklődj utána az intézményben, ahol tanulsz, hogy amit kinéztél magadnak, az beszámít-e a közösségi munkába. Nehogy később derüljön ki, hogy az iskola semmilyen kapcsolatban nem áll az adott intézménnyel, és így a munkád kárba vesszen.