Free

Gyermekkorunk álmai, a mesék megálmodója – 121 éve született Walt Disney

Magyar Krisztina | 2022-12-05
Nincs olyan gyermek vagy felnőtt, aki nem ismeri Walt Disney nevét. Az amerikai rajzfilmkészítő a mesék világának legismertebb ikonikus alkotója, az ő nevéhez fűződik Mickey egér, Hófehérke és Pinokkió is. Ő hozta létre a Disneyland vidámparkot és ő alapította a Walt Disney Company-t. A világ egyik legnagyobb producere idén 121 éve született, rá emlékezünk.

Walt Disney negyedik gyermekként született 1901. december 5-én Chicagóban. Eredeti nevén Walter Elias Disney édesapja ír, édesanyja német származású volt, a család rendkívül szerény körülmények között élt. A nehéz megélhetés miatt 1906-ban Missouriba költöztek egy farmra, ahol a munka nagyon kemény volt. Walter két testvére el is költözött onnan. Ő azonban a zord körülmények és apja szigora ellenére szívesen emlékszik gyerekkorára, rajzfilmjeiben többször is visszaköszön a farm, mint helyszín. Ekkoriban már szívesen rajzolt.

Mickey egér (Fotó: IMDb)

A rajz volt a mindene

Rendszeresen járt iskolai rajztanfolyamokra. 14 évesen sikerült rábeszélnie apját, hogy írassa be a Kansas City-i művészeti intézet osztályába, de ez végül nem történt meg, mert a család elindult a lejtőn. Apja eladta a farmot és Kansas Citybe költöztek. Walter itt végezte tanulmányait, mellette ugyan apjánál is dolgozott, de maradt ideje mozira és rajztanfolyamokra, amelyek az összes pénzét felemésztették. A mozikban Charlie Chaplin a kedvencévé nőtte ki magát és

ekkoriban látta a Hófehérke némafilmes változatát is, amely óriási hatást gyakorolt rá.

Tizenhat évesen idősebbnek hazudta magát, így besorozták katonának. Részt vett az I. Világháborúban a Vöröskereszt munkatársaként. Itt már némi saját tőkét is sikerült felhalmoznia, így végre elindíthatta a saját útját.

Walt Disney (Fotó: IMDb)

Az út nem volt zökkenőmentes

Grafikusi pályára lépett, majd a Kansas City-i filmpropaganda vállalatnál kezdett dolgozni, ahol rövid animált reklámfilmeket készített a helyi mozikba. Rövid filmjeinek ő maga volt rajzolója, operatőre és rendezője is, 1923-ban bátyjával megalapították a The Walt Disney Company elődjét, a Disney Brothers Cartoon Studio-t. A sikerek nehezen jöttek, hullámvölgyekkel és rengeteg hitellel.

 

Aztán megérkezett a Mickey Mouse

Az 1920-as évek végén kezdtek elterjedni a hangosfilmek, ekkoriban született meg Mickey egér is. Az eredeti figurát Ub Iwerks rajzolta, de ez a karakter vékony végtagokkal rendelkezett és gonosz volt, a rajzforma csak később kerekedett ki. Walt Disney alig tíz év alatt közel 100 rajzfilmet készített az egér főszereplésével, akinek hosszú ideig a saját hangját is kölcsönözte. Óriási sikert aratott, a Disney védjegyévé vált. A Mickey egér 1978-ban a rajzfilmfigurák között az első volt, aki csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán. 

 

Hófehérke és a vállalat kétes sikere

A Mickey egér sikere után gyorsan megérkezett Plútó kutya, Goofy és Donald Kacsa is, majd az első egész estés film, a Hófehérke is. A film 5 év alatt készült el 2,5 millió dolláros költségvetésből, ekkorra már 750 embernek adott munkahelyet a Disney Stúdió. Walter azonban nem volt népszerű munkavállalói körében, maximalista volt és érzéketlen a beosztottjaival. Ismert történet, hogy 35. születésnapja alkalmából kollégái stílusos ajándékként egy kisfilmet csináltak neki, amelyben bemutatták Mickey egér és Minnie szerelmét, de ő kirúgta az érintett alkalmazottakat, mondván, hogy gúnyt űztek belőle. Mindeközben a cég egyre több kölcsönt vett fel, s bár

a filmek nem termeltek eleget, filmes díjakból rengeteget gyűjtött be.

Hófehérke (Fotó: IMDb)

A Hófehérke megjelenésekor már dolgoztak a Bambin és a Pinokkión, nem sokkal később a Dumbó, Mary Poppins, Hamupipőke, Alice csodaországban és a Pán Péter is elkészült. Bár utóbbi kettőt nem szerette igazán, az 50-es évekre a stúdió már összeszedte magát.

Dumbó (Fotó: IMDb)

Disneyland

A park ötlete egy dániai útja során fogalmazódott meg benne, amikor a Tivoli-vidámparkban járt. A Disneylandet 1954-ben kezdték építeni, ‘55 nyarára 30 ezer érdeklődő előtt nyitotta meg kapuit, amely azóta is töretlen sikernek örvend. Üzleti sikerei ugyan hosszú és törésekkel teli utat jártak be, Walter magánélete mindig rendben volt, feleségére és két lányára mindig különös figyelmet fordított. Erős dohányos volt, nem sokkal a 65. születésnapja után tüdőrákban halt meg.

Walt Disney munkásságát élete során összesen 59-szer jelölték Oscar-díjra, így máig ő a valaha legtöbbször jelölt és legtöbb díjat elnyert alkotó. Saját kedvence a Dumbó és a Bambi volt.

Címkék: Disneyland   mese   rajzfilm   Walt Disney