Munka

Ez a 10 leginkább megbánt főiskolai szak Amerikában

Halaska Gábor | 2022-11-21
Amerikában is megvizsgálták a végzett hallgatók körében, hogy ki mennyire elégedett egyetemi választásával. A ZipRecruiter álláskereső oldal szerint a jó karrierlehetőségekkel és magas kezdő fizetéssel a munkaerőpiacra lépő diplomások a legelégedettebbek választott szakkal. Sok család vizsgálja már előre, vajon melyik egyetemi diplomáért, milyen szakokért éri meg bevállalni az egyre emelkedő költségeket, diákhiteleket – írja a Makronóm.

Egyes szakértők azt állítják, hogy Amerikában az alapdiploma értéke egyre csökken, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a munkatapasztalatokra, gyakorlatra, karrierépítésre. Egyre több vállalat, köztük sok technológiai is, eltörli a diploma követelményeket számos munkakörben.

A Georgetown Egyetem Oktatási és Munkaerő Központjának jelentése szerint azonban – s ezt a hazai adatok is megerősítik – szinte mindig megéri diplomát szerezni. A jelentés szerint

az alapfokú diplomával rendelkezők általában 84 százalékkal többet keresnek,

mint a csupán érettségivel rendelkezők, és minél magasabb az iskolai végzettség, annál nagyobb a jövedelem is.

 

Nincs ez másként hazánkban sem, hiszen a diplomás átlagbér ma már duplája, háromszorosa is lehet a képesítés nélkül végezhető munkakörökben elérhető fizetésekének. Tanulmányi területekre lebontva azonban a különbség még szembetűnőbb – írta a minap a Makronóm elemző cikke.

Azok a diákok, akik kifejezetten a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika területén tanulnak, várhatóan a legtöbbet fogják keresni.

Mellettük az egészségügyi és az üzleti szakok is a jól fizető állások betöltését lehetővé tevő szakok közé tartoznak, amelyek a bölcsészettudományi és humán szakokhoz képest már a belépéskor magasabb éves átlagos béreket eredményeznek, és a pályafutás során is jelentősen magasabbak – állapította meg a Georgetown Center a CNBC friss anyagában.

Mégis, a főiskolai diplomával rendelkező álláskeresők 44 százaléka megbánta korábbi szakterületi választását.

A ZipRecruiter több mint 1500 állást kereső főiskolát végzett felmérése szerint az újságírás, a szociológia, a kommunikáció és az oktatás vezette a leginkább megbánt főiskolai szakok listáját (lásd táblázatunkat).

„Bár a diákok az iskolaválasztáskor a fizetésen és a munkahely biztonságán túlmutató okok miatt is választhatják ezeket a területeket, amikor lediplomáznak, szembejön a valóság. Amikor már alig tudod kifizetni a számláidat, a fizetésed fontosabbá válhat” – mondta Sinem Buber, a ZipRecruiter vezető közgazdásza.

Azok közül a diplomások közül, akik megbánták a választott szakot, a legtöbben azt mondták, hogy ha visszamehetnének, most inkább az informatikát vagy az üzleti adminisztrációt választanák.

Összességében a legjobban fizető főiskolai szakokon végzettek 3,4 millió dollárral (cca. 1,35 milliárd forint) többet keresnek Amerikában egy életen át, mint a legrosszabbul fizető szakmákat adó szakok végzősei.

A jó karrierlehetőségekkel és magas kezdő fizetéssel a munkaerőpiacra lépő diplomások a legelégedettebbek a szakterületükkel – állapította meg a ZipRecruiter álláskereső oldal is.