Free

Még mindig okosodhatsz ingyen, akár online is a Tudományünnepen

Haiman Éva | 2022-11-14
Hugonnai Vilmával, az első magyar orvosnővel kezdődik a Tudományünnep e heti előadás-sorozata, aztán az energetikai problémákon át a versfordítás új útjain haladva egészen a vegahúsig jutnak az előadók.

Izgalmas és gazdag programkínálattal kezdődött meg november elején a Magyar Tudomány Ünnepe. Az Akadémián, valamint a hazai kutatóhelyeken, az egyetemeken, illetve a Magyar Tudomány Ünnepéhez csatlakozó intézményekben több mint tíz napja várják a tudomány iránt érdeklődőket. 

A Tudományünnep témái

Az MTA Székházában vadonatúj pódiummal, izgalmas és közérthető előadások kezdődnek esténként 6 órától a Tudományünnep+ programsorozat részeként. A Tudományünnepen, amelyről már mi is hírt adtunk, eddig szó volt egyebek mellett az ukrajnai háborúról, a magyar kutatók űrmissziókban játszott szerepéről, kvantumszámítógépek nyújtotta lehetőségekről, valamint energetikai kérdésekről is.

Forrás: 123rf

A programsorozatnak még mindig nincs vége, a héten többek között a következő érdekes előadásokat hallgathatod meg élőben az MTA elegáns székházában, de akár kényelmesen a kanapédról is.

Lássuk, mi várható még a héten!

November 15-én, kedden 10-től Hugonnai Vilmáról, az első magyar orvosnőről és küzdelmes életéről hallgathatnak előadásokat és beszélgetést az érdeklődők.

Itt regisztrálhatsz.

Az energiapolitika aktuális kérdéseivel foglalkozik a november 15-én, 13 órakor kezdődő tudományos ülés. Első részében szóba kerülnek a nukleáris energia felhasználása mellett a megújulók és a használatukhoz szükséges energiatárolási módszerek fejlődése. A második rész a szigorodó energetikai előírások ipari és lakossági fogyasztókra gyakorolt hatásával foglalkozik, nem megkerülve az energiaszegénység kérdését sem.

Regisztrálni itt lehet a rendezvényre.

A SZIMA – a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia – a versfordítás új útjairól tart szimpóziumot november 16-án, 10 órától. A program keretében a kortárs költészet kiváló képviselői beszélnek, továbbá klasszikus és modern költők versei fordításának elméleti és gyakorlati kérdéseiről. Az esemény során, zenei illusztrációként, egy-egy vers több fordításban is elhangzik hangszeres kísérettel.

Itt tudsz regisztrálni a programra.

Hogyan kell megváltoztatni a globális élelmiszer-termelést a fenntarthatóság érdekében? Milyen alternatív fehérjeforrások közül választhatunk? Hús-e a vegahús, az Air Protein vagy a laborhús? A vega- és laborhús előállítása valóban kisebb ökológiai lábnyomot hagy, mint a hagyományos hústermelés? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a november 16-án este 6 órakor kezdődő előadásában Popp József akadémikus.

Előadására itt jelentkezhetsz.

Az MTA Széchenyi téri székháza ad helyet november 17-én, reggel 9 órától a 48. Meteorológiai Tudományos Napoknak. A légköri folyamatok megfigyelése és előrejelzése az utóbbi évtizedekben kulcsfontosságúvá vált az emberiség számára. Az időjárás tudományos igényű előrejelzése ma már csak numerikus modellekkel képzelhető el. A programban a megfigyelés, modellezés, előrejelzés területén elért legfontosabb hazai kutatásokat, fejlesztések eredményeit ismertetik.

Regisztrálni itt lehet az eseményre.

A hét utolsó Tudományünnep+ programján november 17-én este 6 órától Kecskeméti Gábor akadémikus a digitális bölcsészet területén kalauzolja az érdeklődőket. Előadásában azt hallhatjuk, hogy az informatika térhódítása az elmúlt évtized során hogyan alakította át az irodalomtudomány módszertanát és szemléletét. Az irodalomtudománynak a digitális fejlesztésekkel elérhető új kutatási módszereit és célkitűzéseit szemlélteti, a 19–20. század néhány nemzeti klasszikusának szövegeit használva példaként.

Itt regisztrálhatsz az előadásra.

Konferenciák

A héten több konferenciát is rendeznek, melyek programjai elérhetők a tudomanyunnep.hu oldalon. 

Íme egy kis ízelítő:

  • A zöldkémiai módszerekről szóló program kedden 10 órától tekinthető meg, regisztráció itt.
  • A kutatónők helyzetéről szerdán 10 órától élvezhetsz előadást, regisztráció itt
  • A hazai szegregátumokban élők egészségügyi helyzetéről csütörtökön 10 órától kezdődnek előadások, regisztráció itt.

A Tudományünnep+ előadásaira a helyszín varázsa és a beszélgetések mellett azért is érdemes ellátogatni, mert az előadások után az Akadémia Széchenyi téri székháza előtt méretes távcsöveikkel csillagászok gyülekeznek, és ha tiszta az égbolt, szívesen tartanak űrbéli idegenvezetést.

Ha nem tudsz elmenni valamelyik rendezvényekre, esetleg elfogytak a helyek, a közvetítést, később pedig az előadás felvételét megtalálod az MTA YouTube-csatornáján.