Tudástár

Amit tudnod kell, ha matematika szakra mennél

Magyar Krisztina | 2023-03-12
Érdekelnek a számok, a geometria és minden ami matek? Szívesen tanulnál műszaki, statisztikai vagy számítógépes területen? Összegyűjtöttünk minden lényeges információt, amit a matematika alapszakról érdemes tudnod.

Matematika végzettséggel hol helyezkedhetsz el?

Fontosnak tartjuk bemutatni, hogy ez a tudomány az egyik legmeghatározóbb. Általánosban és gimnáziumban 12 évig tanuljuk és az érettségin is az 5 fő tantárgy egyike, nem véletlenül.

 

A végzett matematikusok olyan elméleti és alkalmazott matematikai ismeretekkel rendelkeznek, amelyekkel képesek műszaki, gazdasági, statisztikai és számítógépes területen is elhelyezkedni. A matematikával kapcsolatos álláshirdetések közül sok kötődik mérnöki, banki területhez. Rengeteg ajánlat fellelhető és mindig van kereslet rájuk, mert matematikai alappal könnyen és jól továbbképezhető egy munkatárs az adott szakterületre.

Mesterképzésen elsősorban olyan szakokon tanulhatsz tovább, mint matematika tanár, szaktanár, vagy biztosítási- és pénzügyi matematika (Fotó: 123rf)

A leggyakrabban betöltött munkakörök, amelyekben el tudsz helyezkedni matematika szakos végzettséggel a következők: piacelemző, árazási szakértő, bankoknál lakossági portfólió kezelő (riportok, hitelkalkulációk elemzése). Továbbá piacfelügyeleti elemző, riportozó specialista (aki információs rendszerek kialakításában vesz részt, illetve segíti a menedzsment munkáját). De lehetsz hitelkockázati modellező, tanár, egyetemi oktató, gazdasági elemző vagy kutató is. 

 

Híres matematikusok

Bár csak két évig, de matematika tanulmányokat folytatott Jimmy Carter Nobel-békedíjas amerikai politikus is, Georgia állam kormányzója, aki 1977 és 1981 között az Amerikai Egyesült Államok elnöke volt. A 39. elnök ezzel a leghosszabb elnökségi címet vívta ki magának. 

Ugyanezzel a végzettséggel rendelkezik John Forbes Nash amerikai matematikus is, akit Russel Crowe alakított az Egy csodálatos elme című életrajzi filmben. Alakításáért a színészt Golden-Globe díjjal jutalmazták, a dráma legmeghökkentőbb érdekessége mégis az, hogy John Forbes Nash-t magát is ez a film tette igazán híressé. Pedig kiemelkedő eredményeiért korábban már a közgazdasági Nobel-emlékdíjat is megkapta. 

Russel Crowe az Egy csodálatos elme című filmben (Fotó: YouTube)

Érdekesség, hogy a magyar Petzval József ismert mérnök-matematikus is feltalálóként vált híressé, noha gimnáziumi évei alatt hadilábon állt a matekkal. Tanára még azt is javasolta apjának, hogy küldje iparosi pályára fiát, mert „gyenge koponya”. Petzval József nevéhez fűződik a modern fényképészeti lencserendszer, a Petzval-portréobjektív

 

Milyen szakképzettséget ad a matematika szak?

 • Matematikus.

 

Jelenleg az országban az alábbi intézményekben érhető el ez a képzés:

Angolul jelenleg a PTE képzésein választhatod ezt a szakot Mathematics néven.

 

Ezekből a tárgyakból légy erős, ha ezt a szakot választod

Kötelező érettségi követelmények:

 • matematika (közép v. emelt szintű érettségi).

És még ezek közül egy érettségi választása:

 • biológia, fizika, földrajz, informatika, kémia, természettudomány, (közép vagy emelt szintű érettségi).

Akad olyan intézmény, ahol a vizsgák közül legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni. További követelmények jelentkezésnél, ha:

 

Milyen előképzettség segít a bejutásban?

Célszerű már eleve olyan középiskolát választanod, ahol indítanak matek vagy reáltagozatos osztályt. De egy nem szakos gimnáziumban is előnyre tehetsz szert, ha az utolsó két évedben fakultációnak választod ezt a tárgyat. 

2024-től a többletpontokat felváltják az intézményi pontok, vagyis 100 pont esetében az egyetemek maguk dönthetik el, mire adnak pluszpontokat a diákoknak. 

 

Képzési terület:

 

Mennyi időbe telik a képzés?

 • 6 félév.

Matematika szakkal lehetsz hitelkockázati modellező, tanár, egyetemi oktató, gazdasági elemző vagy kutató is (Fotó: 123rf)

Milyen specializációi vannak, és azoknak milyen szakterületei?

Intézményenként változhat, hogy milyen specializációra van lehetőséged ezen a szakon.

 • Több helyen a specializációkat (szakirányokat) az alapképzések 3. vagy 4. félévétől kell választani, például a PTE-n és a BME-n.
 • A BME-n elméleti specializáció:
  • azon hallgatóknak ajánlják, akik szeretnék a matematika egyes ágait mélyebben megérteni, és azt tervezik, hogy tanulmányaikat majd az erre épülő mesterképzési szakon folytatják.
 • A BME-n alkalmazott specializáció:
  • azon hallgatóknak ajánlják, akik az elméleti kutatómunka helyett inkább a gyakorlati hasznosításhoz éreznek nagyobb kedvet,
  • alkalmazott specializáción választható sávok: adattudomány, mérnök matematika, operációkutatás, sztochasztika.
 • A Szegedi Tudományegyetemen a 2. vagy a 3. félévben lehet szakirányt választani.

 

Milyen tudományágakra és szakterületekre épül a képzés?

 • algebra és számelmélet, 
 • analízis, differenciálegyenletek, komplex függvénytan,
 • geometria, topológia, differenciálgeometria,
 • kombinatorika, gráfelmélet, algoritmuselmélet, halmazelmélet, matematika alapjai,
 • valószínűség-számítás, statisztika, operációkutatás és optimalizálás 10-40 kredit,
 • alkalmazott matematika és informatika.

 

Mit tud egy matematika szakon végzett hallgató?

 • Tisztában van a matematikai gondolkodás sajátos jellemzőivel.
 • Ismeri a matematika alapvető módszereit az analízis, algebra, geometria, véges matematika, operációkutatás és valószínűség-számítás (statisztika) területén.
 • Átlátja az elméleti matematika alapvető összefüggéseit analízis, algebra, geometria, véges matematika, operációkutatás és valószínűség-számítás (statisztika) területén.
 • Ismeri a matematika különböző részdiszciplínái közötti alapvető kapcsolatokat.
 • Tisztában van az absztrakt fogalmak definiálásának követelményeivel, az alkalmazott problémákban rejlő általános sémákat, fogalmakat felismeri.
 • Ismeri a matematikai bizonyítás követelményeit, alapvető módszereit.

 

Mivel foglalkozik egy matematikus?

 • Mennyiségi adatokból minőségi következtetéseket von le.
 • Analízis, algebra, geometria, véges matematika, operációkutatás és valószínűségszámítás (statisztika) területen megszerzett ismereteit a gyakorlatban is alkalmazza, illetve új összefüggések átlátására és feltárására is képes.
 • Matematikai modellek összehasonlító elemzését végzi, eredményeit idegen nyelven és az informatika eszközeit felhasználva is hatékonyan kommunikálja.
 • Képes elvonatkoztatni a problémák konkrét formájától, képes azokat az elemzés és a megoldás érdekében absztrakt, általános formában is megfogalmazni.
 • Kísérleteket tervez adatgyűjtés céljából és az adódó eredményeket matematikai és informatikai eszközökkel elemzi
 • Képes a rutin szakmai problémákat felismerni, azok elméleti és gyakorlati megoldásához az elérhető könyvtári és elektronikus szakirodalmat feldolgozni, azt ott elérhető módszereket alkalmazni.
 • Képes logikus, igaz matematikai állítások megfogalmazására azok feltételeinek és fontosabb következményeinek pontos megadásával.

 

Hol tanulhatsz tovább, ha itt végzel?

Az úgynevezett magasabb szintű matematika szakirányú továbbképzésen a mester- és doktori szintű matematikai tanulmányokra készítenek fel a világ bármely vezető egyetemén. Mesterképzésen elsősorban olyan szakokon tanulhatsz tovább, mint matematikatanár, szaktanár, vagy biztosítási- és pénzügyi matematika. A megfelelő plusz tárgyak teljesítésével az alapszakodtól valamennyire eltérő mesterképzést is választhatsz.

 

A természettudománnyal kapcsolatos legújabb rangsorokat az UNI 2023 kiadványunkban olvashatjátok el, amit itt tudtok megvásárolni

További részleteket a szakról a felvi.hu oldalán olvashattok.

UNI 2023

Szavazás