Uni

Már túl sok a külföldi egyetemista Hollandiában

Tar Gábor | 2022-09-30
Hollandiában egyre nehezebben birkóznak meg az egyetemek a külföldi hallgatók számának az utóbbi években tapasztalt jelentős emelkedésével. A több mint 12 ezer külföldi diák által látogatott amszterdami egyetem az angol nyelvű képzésekre bevezetett létszámplafonnal kezelné a helyzetet, azonban ezt a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé.

A következő tanévtől két népszerű szakon (politológián és pszichológián) korlátozná az angol nyelvű kurzuson tanuló diákok számát az amszterdami egyetem (UvA). A tervezett lépést a külföldi diákok számának jelentős megugrásával indokolják, ami az intézmény szerint jelentős terhet ró az oktatói gárdára. Emellett a külföldi diákok már egyre nehezebben találnak kollégiumi helyet vagy albérletet. Az egyetem szerint félő, hogy a kialakult helyzet miatt a helyi diákok kiszorulnak az egyetemről.

A hasonló problémákkal szembesülő holland egyetemek, mint például a maastrichti, a delfti és a twentei is jelezte, hogy valamilyen módon korlátozná a külföldi diákok számát.

Az Amszterdami Egyetem üzleti iskolájának bejárata (Fotó: 123rf)

A jogszabályok értelmében a holland egyetemek nem szelektálhatnak nemzetiségi alapon a diákok között. Az UvA emiatt a külföldi hallgatók számának korlátozását azzal kívánja elérni, hogy az angol nyelvű képzésen résztvevő hallgatók létszámára vonatkozóan vezetne be felső limitet.

Elvileg a jogszabályok lehetővé teszik az egyetemek számára, hogy az egyes képzésekre vonatkozóan meghatározott létszámplafont szabjanak meg, azonban az nem megengedett, hogy eltérő limit legyen érvényben az adott szak holland, illetve angol nyelvű képzéseire.

A teljes holland felsőoktatásban 115 ezer külföldi tanul

A 2021/22-es tanévben 115 ezer külföldi tanult a teljes, 817 ezer fős hallgatói létszámmal bíró holland felsőoktatásban, amibe a klasszikus egyetemek mellett a felsőfokú szakképzést biztosító intézmények (a holland rendszerben alkalmazott tudományok egyetemeinek nevezett intézmények) is beletartoznak. A tavalyi tanévben az elsőévesek negyede volt külföldi a teljes felsőoktatásban.

A tavalyi 115 ezres külföldi hallgatói létszám 3,5-szer haladja meg a 2005/2006-os tanév adatát, amikor 33 ezer külföldi tanult a holland felsőoktatásban.

Az összességében 340 ezer fős diáksággal rendelkező klasszikus egyetemeken tanuló külföldiek száma 80 ezer volt a 2021/2022-es tanévben, ami 23 százalékos aránynak felel meg (az elsőévesek körében viszont ennél jóval nagyobb, 40 százalék volt a nemzetközi diákok aránya). Az utóbbi évek trendjét, a külföldi hallgatók számának jelentős megugrását jól jelzi, hogy a 2005/2006-os tanévben még csak 12,5 ezer volt a nemzetközi hallgatók száma a klasszikus egyetemeken.

Közel 2 ezer magyar diák

A tavalyi tanév adatai szerint a teljes felsőoktatásban a külföldi hallgatók 72 százaléka az Európai Gazdasági Térség (EU tagországai, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia) tagállamaiból érkezett. A legtöbben, mintegy 25 ezren Németországból jöttek át tanulni.

Az adatok szerint a 2021/22-es tanévben közel 2 ezer magyar tanult a teljes holland felsőoktatásban, amivel Magyarország a top15 küldő ország közé tartozik (14. hely).

A holland felsőoktatási intézmények közül a legnépesebb külföldi hallgatói közösséggel éppen az amszterdami egyetem rendelkezik, miután a tavalyi tanévben 12.500 külföldi tanult az intézményben, ami 30 százalékos aránynak felel meg a teljes hallgatói létszámhoz képest.

A maastrichti egyetem az arányok terén azonban túlszárnyalja az amszterdami egyetem mutatóit, mivel ebben az intézményben 56 százalékos a külföldiek diákok aránya.

A Brexit még vonzóbbá tette Hollandiát

A holland egyetemek azért vonzóak a külföldi diákok számára, mert jellemzően a globális felsőoktatási rangsorok élmezőnyében találhatók, illetve számos angol nyelvű képzést tartanak. A Quacquarelli Symonds (QS) idei rangsorában a világ legjobb 400 egyeteme között 13 holland egyetem található, közülük a legjobb eredményt éppen az amszterdami egyetem érte el (58. hely). Összehasonlításképpen, az idei QS-rangsorban a legjobb eredményt elérő hazai intézményt, a Szegedi Tudományegyetemet az 551-560. helyre rangsorolták.   

A számos angol kurzust kínáló holland egyetemek népszerűsége a Brexit hatására pedig csak tovább erősödött: sok olyan uniós diák, aki eredetileg az Egyesült Királyságban tervezte volna a továbbtanulását, végül Hollandiát választotta a Brexit következtében az uniós hallgatók számára megemelt brit tandíjak miatt.  

Perekkel nézhet szembe az amszterdami egyetem

A holland egyetemek szövetsége már 2018 óta lobbizik azért, hogy hozzon olyan jogszabályt a parlament, ami lehetővé tenné az egyetemek számára az angol nyelvű képzéseken résztvevők számának korlátozását. A kormányzat már készített is egy törvényjavaslatot erre vonatkozóan, azonban azt júniusban a kabinet végül visszavonta azzal az indoklással, hogy az egy nagyobb reform része lesz, így további finomításokra van szükség.

Jogi szakértők már figyelmeztettek arra: ha az amszterdami egyetem tényleg bevezeti angol nyelvű képzéseken a résztvevők számának korlátozását, akkor külföldi diákok pert indíthatnak az UvA ellen nyelvi alapon történő diszkrimináció miatt, amit a holland alkotmány is tilt.