Uni

Túl sok lyukasóra van az órarendedben? Így használd ki az idődet

Sófalvi Márton | 2023-02-27
Lyukasóra: kis mennyiségben áldás, nagy mennyiségben átok. Jobb, mint órán lenni, de rosszabb, mint otthon. Mit tehet ilyenkor az egyetemista? Erre keressük a választ.

Egyetemistaként kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor a kora délelőtti óra után tudod, hogy késő délután még vissza kell menned még egyre, amit nem hagyhatsz ki. Persze fogalmad sincs, hogy a kettő között mit kezdj magaddal a lyukasóra alatt. Haza nem mehetsz, mert amint elengednéd magad otthon, indulhatsz is vissza az egyetemre.

Fedezd fel az új tanuló helyedet

Szerencsére nem csak folyosón való malmozással tudod eltölteni az órák közti időt, hanem hasznos kalandozással is.

lyukasóra

(Fotó: Unsplash)

A legtöbb egyetemen és azok környékén vannak kellemes és csendes helyek, ahová elvonulhatsz tanulni a lyukasórák alatt. Így a félév elején az egyik legjobb dolog amit tehetsz, ha belekezdesz a felfedezésbe, ugyanis amikor beindul a ZH-szezon, az egyetemi közösségi terek tele lesznek zajos tanulókkal.

Már most a hidegben is találhatsz egy napos padot a parkban, ami pár hét múlva tökéletes lesz tanulásra. Esetleg felfedezhetsz egy csendes kis kávézót, ahová elvonulhatsz később a laptopoddal beadandót vagy szakdolgozatot írni. Még az egyetemi épületeken belül is akadhat egy csendes zug, ahol még a madár se jár. Az egyetemi könyvtáron kívül is sok rejtett helyet felfedezhetsz az épületeken belül.

Keress egy edzőtermet!

A fent említett felfedezés közben nemcsak tanuló-, hanem edzőhelyeket is érdemes keresned. Ahhoz már valószínűleg késő, hogy felvegyél egy jó testnevelési tárgyat, de napközben, csúcsidőszakon kívül rengeteg edzőterem kínál kedvezményes bérletet. Így legalább nem a nap végén, szellemileg kimerülten kell menned egy tömött edzőterembe, ahol ráadásul a saját zenédet se hallod a fülhallgatódból, akkora a nyüzsgés.

A csoportos edzésekkel valószínűleg már kevesebb szerencséd lesz, ugyanis ezeket jellemzően munkaidő utánra időzítik, hogy minél nagyobb létszámmal induljanak. Ennek ellenére könnyen belefuthatsz egy szimpatikus küzdősport, crossfit vagy egyéb terembe, ahol számodra jókor kezdődik egy edzés.

Járj el különtanárhoz!

Előfordulhat, hogy azért van sok lyukasórád, mert néhány olyan tárgyat nem sikerült felvenned, amik előkövetelményein megbuktál az előző félévben. Nincs ebben semmi szégyen főleg, ha tudatosan állsz neki a probléma megoldásának, és az öledbe hullott szabadidőt célzott önfejlesztéssel töltöd el. Nem éri meg halogatni, hiszen a jövőben úgyis neki kell futnod. Nyáron semmi kedved nem lesz ezzel foglalkozni, ősszel pedig még több tárgyat kell majd teljesítened.

Így tehát az egyik legjobb megoldás, ha most keresel egy különtanárt, akivel összefutsz a lyukasóráidban egy kis korrepetálásra. Nem kell, hogy messzire menj, hisz nagy valószínűséggel egyik egyetemi társad lesz az, akitől a külön leckéket veheted. Ehhez is jól jöhetnek az előzőleg említett csendes egyetemi sarkok és kávézók.

Pasizz és/vagy csajozz a lyukasóra alatt!

Eddig csak komoly és hasznos dolgokról ejtettünk szót, de a lyukasórák nemcsak tanulással telhetnek, hanem ismerkedéssel is. Mindig tetszett egy srác vagy lány, akivel egyszerre lógatjátok a lábatokat az aulában? Talán itt az ideje, hogy odamenj hozzá és megismerd, hiszen nincs vesztenivalód.

Ha tisztelettudóan és udvariasan közelíted meg a másikat, akkor a legrosszabb dolog, ami történhet az lesz, hogy minden marad a régiben, és továbbra sem fogtok szóbaállni egymással. A közepes eredmény az, hogy lesz valaki, akivel néha dumálhatsz az órák közti időben. A legjobb esetben viszont úgy kezdhettek el ismerkedni és randizni, hogy van egy biztos időpont, amikor mindketten ráértek!

Címkék: bukás   egyetem   időbeosztás   lyukasóra   tanulás   tárgy   tárgyfelvétel