Munka

Lelkesedsz a munkáért, vagy munkamániás vagy? Ezekre a jelekre figyelj oda!

Kőszegi Anna | 2023-02-05
Folyamatosan a munkáról beszélsz, emaileket olvasol, nem tudsz kikapcsolódni? Jó dolog a lelkesedés, de fontosabb bizonyos határokat meghúzni az egészséged érdekében. A munka nem töltheti ki az egész napodat!

Csak szereted a munkádat, vagy egészségtelen a kapcsolatod vele? Vannak olyan szokások és viselkedésmódok, amelyek manapság elég elterjedtek, még menőnek is gondolhatnánk őket. Azonban, ha kicsit mélyebben mögéjük tekintünk kiderül, nem biztos, hogy megéri hagyni ezeket elhatalmasodni az életünkben. Keményen dolgozni egy dolog, de túlfeszíteni a húrt, már más kérdés. Ne csak a munka töltse ki a napodat!

Minden nap ezerrel dolgozol, de sosem érzed úgy a nap végén, hogy végeztél?

Igyekvőnek lenni jó dolog. Különösen pályakezdőként kifizetődő szorgalmasnak lenni és bedolgozni magadat valahova. Ha a munkatársaid és feletteseid tudják, hogy lehet rád számítani, amikor segítség kell, akkor a csapat fontos részévé válhatsz. Nélkülözhetetlen azonban sosem leszel, hacsak nem a saját üzletedet próbálod éppen beindítani. Alkalmazottként sokszor nem rajtunk múlnak a dolgok, és nem tudunk mindennek a végére érni. Folyamatosan lesznek új feladatok, így jobb, ha az elvégzett munka mellett azt is felismerjük, ha vége a napnak, és abba ennyi fért bele.

Veled csak a munkáról lehet beszélni?

A baráti körben is a munka az egyetlen témád? Lelkesnek lenni jó, de ha másról sem lehet veled beszélni, csak a munkáról és a munkahelyi drámáról, elképzelhető hogy a barátaid eltávolodnak tőled. Amellett, hogy nem egy társaságbarát dolog olyan témáról beszélni, amihez mások kevésbé tudnak hozzászólni, neked is jó jel lehet arra, hogy újra kell gondolnod a munkával való kapcsolatodat. Érdemes megfontolnod, hogy talán egy hobbit kellene keresned.

munka

Nem alszol túl jól, kicsit mindig fáradt vagy és sokszor szorongsz a munka miatt? (Fotó: Pexels)

Munkaidőn kívül is az emaileket nézegeted

Érthető, ha erős a kísértés, hogy lépést tarts az eseményekkel. Másnap vagy hétfőn beérkezve a munkahelyedre olvasatlan levelek tömkelegével találod magad szembe. Könnyen lehet, hogy eltelik pár óra, mire a végére érsz. Ennek ellenére jobb, ha visszafogod magad és inkább a munkaidőre hagyod az emailek intézését. Attól félsz, hogy beletelik fél napod? Használd az Eisenhower-mátrixot arra, hogy el tudd dönteni, mivel kell először foglalkoznod.

Büszke vagy a leromlott mentális állapotodra

Nem alszol túl jól, kicsit mindig fáradt vagy és sokszor szorongsz a munka miatt? Ha valaki megkérdezi, mi van veled, ezeket lelkesen, büszkén újságolod? Sajnos le kell, hogy lombozzunk: nem menő stresszesnek lenni. Ugyanis a folyamatos feszültség rövid és hosszú távon is az egyik legártalmasabb dolog az egészségünkre nézve. Ha ebben a cipőben jársz, itt az ideje átgondolni az időbeosztásodat és több szabadidőt beiktatni.

Sosem engeded meg magadnak, hogy elégedett légy?

Végre sikerült egy kicsit feljebb lépned a ranglétrán? Néhány hónapja még azt gondoltad, hogy egy ideig jól megleszel ebben az új pozícióban, hiszen régóta vártál az előrelépésre. Most, hogy megérkeztél, már megint a következő lépésen töröd a fejed? Ha magadra ismertél ebből a leírásból, akkor jobb, ha megállsz egy pillanatra és önvizsgálatot tartasz. Az eredmények folyamatos hajszolása ugyanis elvesz minden jelenben átélhető örömöt, a folyamatos hajtás pedig kiégéshez vezethet.

Címkék: egészség   munka   munkamánia   szabadidő