Munka

Gondoltad volna, hogy ezek voltak a legkeresettebb szakmák 2022-ben?

Bodzás Szabolcs | 2022-12-08
Ki, miért szeretne felnőttképzésben részt venni – ezt tudakolta szeptemberi felmérésében a TanfolyamOKJ.hu. A beérkezett 4200 válaszból kiderült, hogy sokan a munkahelyváltás miatt döntenek a tanulás mellett. Magas azok száma is, akik a papír miatt vagy egy régi álom beteljesítése érdekében ülnek újra iskolapadba.

Az elmúlt években nagy változások történtek a világban. Először a Covid19-járvány, majd a gazdasági válság következtében rengetegen kényszerültek munkahelyváltásra. A tanulás ilyenkor részben kényszer, részben jó befektetés, hiszen ilyen esetekben mindig jól jön egy második vagy harmadik megszerzett szakma is.

„Eddig sok területen volt jellemző, hogy – például a szakemberhiány miatt – végzettség nélkül is el lehetett helyezkedni. Azonban egyre erőteljesebben szigorodtak a jogszabályok, így a tapasztalat mellett már a papír is fontossá vált” – ismertette Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu oktatási szakértője.

 

Gyerek mellett is lehet

A felmérés rámutatott, hogy bár a munkahelyváltó céllal tanulók száma jelentős fölénnyel vezeti a mezőnyt, utánuk következnek azok, akik csak a papír miatt tanulnak, majd az álmukat megvalósítani szándékozók. A negyedik legnagyobb táborban találhatjuk azokat az anyukákat, akik a gyermekükkel otthon töltött időt szeretnék minél jobban kihasználni, de a TOP5-be fértek azok is, akik mostanáig kizárólag érettségivel rendelkeztek.

„Azt látjuk, hogy viszonylag kevesen vállalkoznak felnőttként tanulásra pusztán anyagi okokbók, ahogy szintén elenyésző számban vannak, akik véleménye szerint a tanulás jó dolog” – tudtuk meg Szabó Andreától.

Fotó: 123RF

Mit tanultak 2022-ben a legtöbben? Íme a legnépszerűbb szakmák:

  • Dajka
  • Pedagógiai asszisztens
  • Gyógypedagógiai asszisztens
  • Segédgondozó
  • Személy- és vagyonőr
  • Élelmiszer-eladó
  • Sminkes és szempillaépítő
  • Aranykalászos gazda
  • Fitness instruktor
  • Villanyszerelő

Srácok, lemaradtok!

„Manapság sokkal több nő tanul, mint férfi, éppen ezért a női szakmák vonzóbbak, úgymint a szociális, oktatással kapcsolatos területek, valamint a szépségipar” – avatott be a szakember.

A sminkes, fitness instruktor és villanyszerelő képzések esetében a saját vállalkozás gondolata is hívogató lehet, ami jó keresetet és kötetlenebb időbeosztást biztosít. A sportos szakmák népszerűségénél az egészségtudatos életmód elterjedése is fontos tényező.

Az aranykalászosgazda-képzés a földvásárlás miatt vált népszerűvé, hiszen a földtörvény szerint ez kötelező. Csak az kaphat – az egyéb jogosultsági feltételeknek való megfelelés mellett – engedélyt a földvásárlásra és földhaszonbérlet kötésére, aki szerepel a földművesek adatbázisában, és rendelkezik megfelelő szakirányú képzettséggel.

„Különösen kedveltek azok a tanfolyamok, amelyek már általános iskolai végzettséggel is megkezdhetők. Ilyen a dajka, a segédgondozó, a személy- és vagyonőr, az élelmiszer-eladó, illetve az aranykalászosgazda-képzés. Ezek ráadásul gyors képzések, rövid időn belül szakmát lehet szerezni velük” – tette hozzá a TanfolyamOKJ.hu oktatási szakértője.

A TanfolyamOKJ.hu honlapon tanulási lehetőséget keresők között a nők aránya 65,28 százalék, míg a férfiaké 34,72 százalék.

A felhasználók kor szerinti megoszlása: 24,05 százalékuk 35-44 éves, 19,63 százalékuk 25-34 éves, 20,12 százalékuk 45-54 éves, 13,65 százalékuk 55-64 éves, 12,17 százalékuk 18-24 éves, és 10,39 százalékot tesz ki a 65 év felettiek aránya.