Free

Legszívesebben a falra másznál? Íme néhány hely falmászásra!

Haiman Éva | 2022-12-18
Mielőtt teljesen magadba fordulnál a hidegtől és a korai sötétedéstől, vagy agyadra menne a tanulás, mozdulj ki és próbáld ki a falmászás élményét! Nagyszerű móka, ami kiválóan átmozgatja a testedet, kisimítja a gondolataidat és felvidítja a lelkedet! Mutatunk néhány helyet, ahol kipróbálhatod, vagy akár rendszeresen űzheted is ezt a remek sportot.

A mászás az ember egyik alapvető mozgásformája a gyaloglás, a futás és az úszás mellett. Minden izmot megmozgat, emellett javítja a mozgáskoordinációt, a koncentrációs készséget és az egyensúlyérzéket is. Ugyanez igaz a falmászás sportjára is!

Néhány évtizede még nagyon kevesen tudták hazánkban, mi az a falmászás vagy a boulder, és még kevesebben gyakorolták rendszeresen ezt a sportot. Ennek főleg az volt az oka, hogy a függőleges mászásnak csak természetes közegben lehetett hódolni, nem voltak épített falak Magyarországon. 

Aztán, ahogyan a sziklamászás egyre ismertebbé vált, és mind többen szerettek bele, úgy lett egyre többeknek igényük arra, hogy évszaktól és időjárástól függetlenül is hódolhassanak szenvedélyüknek. Megépültek tehát az első épített mászófalak, és ma már nagyon sok helyen lehet mászni a fővárosban és szerencsére vidéken is. 

Ma már nagyon sok helyen lehet mászni a fővárosban és szerencsére vidéken is. (Facebook.com/mufal.falmaszoterem)

A falmászás igazi versenysporttá nőtte ki magát. Nemzeti bajnokságokat és világversenyeket is rendeznek belőle. Sőt, a tokiói olimpián már bemutatkozó sportágként is a program része volt a falmászás, illetve hivatalos nevén a sportmászás.

Íme néhány hely kedvcsinálónak, ahol te is kipróbálhatod ezt a kiváló sportot, és ahol a barátaiddal is eltölthetsz egy kellemes délutánt. 

 

Falmászás Budapesten

 

A Budapesti Műszaki Egyetem Sportközpontjában található Műfal a kezdőknek és a haladóknak is kiváló lehetőséget kínál az edzésre vagy a sportággal való ismerkedésre. Kezdőként megismered a mászótechnikákat, de az edzők és segítők is kiemelt figyelmet fordítanak az erőnlét és a hajlékonyság fejlesztésére. 

A terem a BME L épületében található, a diákjegy 1400 forint, de válthatsz bérletet, és bérelhetsz felszerelést is néhány száz forintért. 

A MAG47 mászóközpont Kőbányán, a Dréher Sörgyár, az egykori Globus Konzervgyár telepén található, és több épületből áll. Ezek hasznos alapterülete 2300 négyzetméter. Magyarországon kizárólag itt találsz a Nemzetközi Sportmászó Szövetség, az IFSC előírásainak megfelelő beltéri gyorsmászó falat két párhuzamos úttal, megfelelő dőlésszöggel, speciális falkialakítással.
A diákjegy itt 2700 forint, mászócipő és egyéb felszerelés is bérelhető, ahogyan edzésre is bejelentkezhetsz. Reggel 8-tól késő estig vannak nyitva. 

A Mountex Boulder termében minden nap kora reggeltől késő estig boulderezhetsz. Ez a mászásnak az a fajtája, ahol nincs kötélbiztosítás, de a mászófalak alatt vastag szivacs van, amire biztonságosan eshetsz. Boulderezni ezért nem magasan fogsz, és jellegéből adódóan ennél a mászóstílusnál erős hangsúlyt kap a technika, az erő és a dinamizmus.
Ebben a teremben több mint 100 különböző nehézségi fokozatú út van, így biztosan megtalálod a saját szintednek valót. Ráadásul hetente átépítenek egy-egy szektort, így sosem lesz unalmas a mászás, mindig lesznek új kihívások.
Itt is a hét minden napján, kora reggeltől késő estig hódolhatsz ennek a szuper sportnak. A diák belépő (26 éves korig, munkanapon 15 és 23 óra között, hétvégén, ünnepnap pedig egész nap) csak 1900 forint. Természetesen felszerelést is bérelhetsz pár száz forintért, és edzésekre is mehetsz, ha kedved támad.

 

Falmászás vidéken

 

A Debreceni Egyetemmel is kapcsolatban álló Stadion Unifit Fitness & Gym Centerben egy boulder terem is található. Speciális felszerelés nélkül vagy akár társaságban is szuper és szórakoztató időtöltés. Aki szeretne komolyabban is elmerülni ebben a sportban, annak tapasztalt instruktorok segítenek ebben. Lehetőséged van arra, hogy a mászást már az első alkalommal mászócipőben próbáld ki, melyet helyben kölcsönözhetsz. A terem, ahogyan az egész központ, kora reggeltől késő estig nyitva van, a hét minden napján, ünnepnapokon is! Napijegyet Unipass-szal 1750 forintért, havi bérletet 11 500 forintért válthatsz.

Tudtad, hogy Miskolcon van az ország 2. legnagyobb fedett mászóterme? A Factory Arena mászócsarnoka 10 m magas, 400 négyzetméter falfelülettel vár, amelynek egy része egy egyedülálló boulder tömb. Itt mászhatsz kötéllel vagy anélkül, s akár bérelhetsz is felszerelést. 

A diák napijegy 2300 forint, a nyitva tartás elég változó, így feltétlenül nézd meg az oldalukat, mielőtt elindulnál.

Az 1992-ben alakult Veszprémi Egyetemi Falmászó Klub hetente négy edzést tart, hétfőtől csütörtökig, 19.00–21.30-ig. Az edzések kifejezetten a sport, a mászás megkedveltetéséről, oktatásáról szólnak. A Falmászó Klub Pannon Egyetem Testnevelés Tanszékének keretein belül működik, ezért itt is kaphatsz testnevelés aláírást. Igazi közösség formálódik, az edzések mellett szerveznek közös túrákat és kirándulásokat, mászásokat hazai és külföldi sziklákon és természetesen közös bulikat is. 

 

Címkék: felmászás   mászás   mászófal   sport   szabadidő