Munka

Ez a legjobban fizetett teljes állás itthon

Sófalvi Márton | 2023-02-28
A számok alapján sokak álma lehet a légiforgalmi irányítói munka, ám a magas fizetés nagy felelősséggel is jár. Ezért egy légiforgalmi irányítónak földhözragadtnak kell lennie.

Mennyit is kereshetsz a hazai topszakmával?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves fizetési listáin folyamatosan az első helyen vagy legalábbis az élvonalban végez a légiforgalmi irányító szakma. A legfrissebb számok azt mutatják, hogy átlagosan, kis híján 2 millió forintot visznek haza a magyar légtér pásztorai. Ez így leírva nagyon csalogatónak tűnhet, de a légiforgalmi irányítók élete nem játék és mese!

 

Mi egy légiforgalmi irányító feladata?

A Magyarország felett átrepülő gépek közlekedésének a megszervezése. Úgy, hogy a folyamat ne csak a lehető leggyorsabb, hanem lehető legbiztonságosabb is legyen.

légiforgalmi irányító

Fotó: Unsplash

Két szorosan összefüggő ága van a szakmának: az irányítók egy része az adott reptéri fel- és leszállásokat irányítja, míg mások az ország fölött áthaladó, repülőmagasságban tartózkódó gépekért felel. Előbbiek közvetlenül a reptér irányítótornyában ülnek, utóbbiak egy központban dolgoznak, ami nem meglepő módon, a reptér mellett van.

 

Miért megterhelő mindez?

Ha fél szemmel rápillantasz egy élő térképre, amin nyomon követhetőek a világ repülőgépei, és megnézed Magyarország légterét, hamar meglátod, hogy milyen sok repülő útját kell megtervezzék az irányítók. Az ország felett körülbelül 3000 repülőgép halad át egy nap alatt, a Liszt Ferenc Repülőtéren pedig átlagosan 150 repülő száll le és fel.

Ahhoz, hogy biztonságosan elhaladhasson egymás mellett ez a rengeteg repülőgép, vízszintes tengelyen legalább 9260 méterre, függőlegesen pedig 305 méterre kell legyenek egymástól. Ez az adatmennyiség könnyen meghaladja egy átlagos személy koncentrálóképességét, hiszen nagyon könnyű elveszni a járatszámok és magasságok útvesztőjében.

Ez különösen igaz annak a tükrében, hogy ez a repülőgépmennyiség nem egyenletesen érkezik és távozik, hanem változó intenzitással.

 

Hibának nincs helye

A képzés és kiválasztás után átlagosan száz emberből csak kettő alkalmas légiforgalmi irányítónak. Ez annak tudható be, hogy ebben a szakmában nincs helye a hibának. Nagyon szigorúan válogatják meg, hogy ki ülhet be a toronyba, ahová amúgy dolgozni se egyszerű feljutni. Ugyanis minden ott dolgozó ugyanolyan ellenőrzésen esik át naponta, mint a repülni készülő utasok. Bár remélhetőleg egy kis ételt-italt bevihetnek, hiszen ahhoz, hogy valaki reptéri áron ebédeljen minden nap, a kétmilliós fizetése is kevés lenne…

Itt már a négyes vizsga is egyenlő a bukással, és ez a szakma nem csak ebben különbözik szinte minden más hivatással, ami egyetemen vagy iskolában tanulható. Csak egyetlen esélye van mindenkinek a jelentkezésre. Nincs pótvizsga, nincsenek újra felvett tárgyak, ha egyszer valaki megpróbálja és elbukja a vizsgát, akkor soha többé nem jelentkezhet légiforgalmi irányítónak.

 

Még a biztosítás is biztosítva van

A munka komolyságát mutatja továbbá, hogy egyszerre csak másfél órát dolgozhatnak az irányítók, ami után kötelező pihenőt tartaniuk. Természetesen, mivel a légiforgalom folyamatos, ezért az éjszakai műszak sem lazább a nappalinál.

Érdekesség, bár nem meglepő, hogy nemcsak az országos irányítóközpontnak van egy teljes értékű másolata. Hanem létezik egy digitális irányítótorony is, amiből szükség esetén egy távoli torony munkáját is el lehet látni.

UNI 2023

Szavazás