Rangsorok

A Yale Egyetem professzora is szerepel a világ legidézettebb magyar kutatói között

Tar Gábor | 2022-11-27
Horváth Tamás, az Állatorvostudományi Egyetem kutatóprofesszora is megtalálható a világ legidézettebb kutatóit tartalmazó listán. A korábbi híradásokban azért nem szerepelt itt a neve, mert a rangsor adatbázisában elsődleges intézményeként nem az Állatorvostudományi Egyetem, hanem a Yale Egyetem van feltüntetve. Így a korábban közölt négy kutató helyett valójában öt magyar tudós szerepel a világ legidézettebb kutatóinak idei listáján.

A héten megírtuk, hogy négy magyar tudós került fel a világ legidézettebb kutatóit tartalmazó idei listára. Valójában azonban öt, magyarországi intézményben kutató szakember kapott helyet a közel 7000 tudóst felsoroló listán, ugyanis Horváth Tamás, az Állatorvostudományi Egyetem kutatóprofesszora is tagja az elit körnek.

A korábbi híradások azért nem tettek említést Horváth Tamásról, mert a legidézettebb kutatók listáját összeállító Clarivate brit–amerikai elemző cég adatbázisában Horváth Tamás fő intézményeként nem az Állatorvostudományi Egyetem, hanem a Yale Egyetem van feltüntetve, így a magyar kutatót az amerikai tudósok listájában szerepeltetik. (A Yale Egyetemen az Orvostudományi Kar professzora a magyar kutató.)

Az amerikai Yale Egyetem épülete New Haven városában, Connecticut államban (Fotó:123rf)

Horváth Tamás harmadik generációs állatorvosként diplomázott 1992-ben

Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) ugyanakkor szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ÁTE Anatómiai és Szövettani Tanszékének kutatóprofesszora is szerepel a listán. Horváth Tamás szakmai pályafutásával kapcsolatban azt emeli ki az MTI, hogy harmadik generációs állatorvosként Budapesten végzett 1992-ben, majd a PhD-fokozatát szintén Magyarországon szerezte biológiai tudományokban.

Kutatási területe a központi idegrendszer endokrin szabályozásban betöltött szerepének vizsgálata, tudományos munkásságának eredményeit a táplálkozáskutatásban is hasznosítják.

A kutató szakmai karrierjéről további részleteket lehet megtudni az Állatorvostudományi Egyetem honlapján olvasható interjúból.

Horváth Tamás a több tudományterületet együttesen számba vevő úgynevezett cross-field kategóriában rendelkezik olyan sokat idézett publikációkkal, amelyek a hivatkozások száma alapján bekerültek a legjobb 1 százalékba. A lista elkészítésénél a 2011 és 2021 között megjelent legidézettebb, legfeljebb 30 szerzőjű közleményeket vették figyelembe.

Öt magyar tudós a legidézettebb kutatók között

Horváth Tamáson kívül, ahogy azt korábban megírtuk, négy további, hazai intézményekben kutató magyar szakember került fel a listára:

  • Ferdinandy Péter (farmakológus): a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója
  • Győrffy Balázs (bioinformatikus): a Semmelweis Egyetem Bioinformatikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA doktora
  • Demetrovics Zsolt (pszichológus, addiktológus, kulturális antropológus): az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának egyetemi tanára, az MTA levelező tagja, a Gibraltári Egyetem Centre of Excellence in Responsible Gaming vezetője
  • Szolnoki Attila (fizikus): az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet (MFA) tudományos tanácsadója, az MTA doktora