Rangsorok

Négy magyar tudós került a világ legidézettebb kutatói közé

Tar Gábor | 2022-11-23
Idén is közzétették a világ legtöbbet idézett kutatóinak listáját. A közel 7000 kutatót tartalmazó rangsorba négy magyar tudós (egy farmakológus, egy bioinformatikus, egy pszichológus és egy fizikus) került fel. A Semmelweis Egyetemről kettő, míg az ELTE és az Energiatudományi Kutatóközpont részéről egy-egy kutató képviseli Magyarországot a listán.

A legmagasabb idézettségi mutatót produkáló természettudósok és társadalomtudósok listáját évente közzéteszi a Clarivate brit–amerikai elemző cég. A 21 tudományterületet lefedő nemzetközi adatbázis, a Web of Science alapján 2014 óta összesítik a harmincnál nem több szerző által jegyzett tudományos publikációkat, illetve az azokra érkezett idézettségi mutatókat.

A lista szerkesztői a 2011 és 2021 között megjelent legidézettebb cikkeket vették alapul a rangsoroláshoz, vagyis azokat a publikációkat, amelyek a hivatkozások száma szerint szakterületükön bekerültek a legjobb 1 százalékba.

A tudományos világban az idézettség, vagyis a kutatásokon alapuló közleményekre történő hivatkozás jelenti a tudományos hatás mérőszámát.

Minél jobban idézett egy szakterület, annál több magasan idézett publikációra van szükség ahhoz, hogy valakit megemlítsenek a rangsorban – olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

Két kutató a Semmelweisről, egy az ELTE-ről a listán

Az idei listára közel 7000 kutató, vagyis a tudósok mintegy egy ezreléke került fel 69 országból. Ők azok, akik az idézettségi adatok tanúsága szerint a legnagyobb hatással vannak a tudományos közösségre. Magyarországról négy tudós neve szerepel itt:

  • Ferdinandy Péter (farmakológus): a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója
  • Győrffy Balázs (bioinformatikus): a Semmelweis Egyetem Bioinformatikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA doktora
  • Demetrovics Zsolt (pszichológus, addiktológus, kulturális antropológus): az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának egyetemi tanára, az MTA levelező tagja, a Gibraltári Egyetem Centre of Excellence in Responsible Gaming vezetője
  • Szolnoki Attila (fizikus): az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet (MFA) tudományos tanácsadója, az MTA doktora

Ferdinandy Péter, illetve Szolnoki Attila idén már ötödik alkalommal került fel a legtöbbet idézett kutatók listájára. Ferdinandy Péter 2014-ben, illetve 2017-ben a farmakológia és toxikológia szakterületen szerepelt a rangsorban. Míg idén és az előző két évben a több tudományterületet együttesen számba vevő cross-field kategóriában.

Szolnoki Attila idén szintén a cross-field kategóriában szerepel a listán, mint ahogy 2018-ban. 2019–2021 között azonban a fizika szakterületen jutott fel a rangsorba.

A Semmelweis Egyetem idei listán szereplő másik professzora, Győrffy Balázs – aki idén első ízben került fel a listára – szintén a cross-field kategóriában értékelték.

Győrffy Balázs bioinformatikus, a Semmelweis Egyetem professzora a több tudományterületet együttesen számba vevő cross-field kategóriában kapott helyet a világ legidézettebb kutatóinak listáján (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Az ELTE egyetemi tanára, Demetrovics Zsolt is első alkalommal szerepel a listán a pszichiátria és a pszichológia területének legtöbbet idézett kutatói között.

Amerikai dominancia

Az ELTE közleményéből kiderül: a legtöbbet idézett kutatók között a legnagyobb számban amerikaiak vannak jelen. Az USA-ból ugyanis több mint 2700 kutató szerepel a listán, ami 38 százalékos arányt jelent. A második legnépesebb kutatói létszámmal Kína rendelkezik (16 százalékos arány), míg a harmadik helyre az Egyesült Királyság került (8 százalék).

Az idézettség mértéke a különböző egyetemi rangsorokban az egyik fő értékelési szempontnak számít. A hazai egyetemek idei egyetemi rangsorokban elért helyezéséről itt olvashattok:

A Semmelweis megint kiemelkedik: kardiológiában a világ 43. legjobbja

A világ 200 legjobb egyeteme között az ELTE és a Semmelweis

A Semmelweis első magyar egyetemként a világ 250 legjobbja közé került a THE listáján

Az ELTE kilenc szakterületen is a világ élvonalában

Négy magyar egyetem a világ legjobbjainak idei sanghaji listáján

Ismét a Szegedi Tudományegyetem lett a legjobb magyar egyetem a QS-rangsorban

Címkék: