Uni

Kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen

UNIside | 2023-08-21
„One Health” fókuszú kutyatartó mesterkurzus indul októberben az Állatorvostudományi egyetemen. A képzés célja olyan ismeretek elsajátítása, melyekkel egészséges, együttműködő, jól szocializált kutyákat nevelhetünk és jogkövető, hozzáértő gazdákká válhatunk. A résztvevők megismerkedhetnek a kutyák anatómiájával, betegségeikkel, viselkedészavaraikkal, tájékoztatást kapnak a megfelelő takarmányozásról. Elméleti és gyakorlati tudást sajátíthatnak el a kutyatámadások megelőzéséről, a harapás ellátásról, valamint megtudhatják, mely szerveket kell értesíteni támadás esetén. Áttekinthetik a kutyatartási módszereket és azok pszichológiai hátterét, kommunikációs készségeket szerezhetnek a kutyatartókkal és kutyát nem tartókkal szemben.

A felelős állattartásról dióhéjban

Sokan hallottak már a felelős állattartás fogalmáról. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Egy felelős gazda jól átgondolja döntését, mielőtt magához vesz egy állatot. Utánanéz az adott faj vagy fajta szükségleteinek, számba veszi a saját lehetőségeit, kitérve az anyagiakra, a megfelelő környezetre, a rá fordítható szabadidőre. Észben tartja, hogy egy állat befogadása nem csak pár hónapra szól, hanem az állat élete végéig igyekszik a megfelelő körülményeket, életfeltételeket biztosítani a számára. Egy állat rengeteg örömet, szeretetet és szép pillanatot adhat számunkra, de nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mekkora felelősséggel, milyen kötelezettségekkel jár a befogadása.

A kutyatartás hatalmas felelősséggel jár. (123RF)

 

Alapvető szükségletek

A kurzus témájához kapcsolódva jelen cikk a kutyákra fókuszál, de az interneten keresgélve minden faj szükségleteit megtalálhatjátok.

  • Megfelelő környezet
    Fontos, hogy a kutyának, aki megérkezik hozzánk, legyen egy saját helye, ami csak az övé, ahova elvonulhat. Benti kutyusok számára ez lehet akár egy kosár vagy egy megszokott helyen megtalálható kuckó, kinti kutyák esetében gondoskodnunk kell arról, hogy állat a rossz idő és a tűző nap elől is be tudjon húzódni. Sajnos még ma is sokszor látni, hogy kutyákat láncra kötve tartanak. Felelős, szerető gazdi ilyet nem tesz a társával!
  • Táplálás
    A legfontosabb, hogy a kutya számára mindig legyen elérhető, friss, tiszta víz, amiből bármikor ihat. Etetéssel kapcsolatban az interneten kutatva sokféle lehetőséget találunk, de fontosnak tartom kiemelni, hogy ha tápot választunk, az jó minőségű legyen, ha pedig a nyers etetéssel szemezünk, ismerkedjünk meg ennek szabályaival.
  • Mozgásigény
    A kutyák mozgásigénye fajtától és adott egyedtől függően változó. Mielőtt négylábú társat választunk, mindenképpen nézzünk utána az adott fajta mozgásigényének is, mert más fajta érzi jól magát aktív, sportos életet élve, és más fajta kedveli a kanapén lustálkodós délutánokat.

 

Egészség

Amennyiben eldöntöttük, hogy vállaljuk egy kutyáért a felelősséget, figyeljünk oda az egészségére! Kapjon megfelelő minőségű táplálékot, friss vizet, ha szükséges, akkor vitaminokat és étrend kiegészítőket, valamint biztosítsunk neki lehetőséget a mozgásra! Ha úgy látod, hogy kutyád levert, nincs étvágya, esetleg láthatóan fájdalmai vannak, mindenképpen fordulj vele orvoshoz! Ne feledjük a kötelező veszettség elleni- és kombinált oltásokat, 3 havonta a féreghajtást! A nem kötelező, de javasolt oltásokról, vizsgálatokról az állatorvosnál tájékozódhatsz.

 

Nevelés, tanítás

Ha jól nevelt és szófogadó kutyát szeretnénk, nem szabad sajnálni a rá fordított időt és energiát. Az alapvető parancsok (behívás, ül/fekszik, marad) és egyszerűbb trükkök otthon is begyakorolhatók, de ha van rá lehetőség, érdemes szakképzett kutyakiképző vagy kutyaiskola segítségét igénybe venni. A kiképző segíti a közös munkát, és megtanítja, hogyan kommunikáljunk megfelelően a kutyával.

 

Az utódok kérdése

Sajnos nagyon sokan nem értik, miért is olyan fontos ez a kérdés, pedig ha kimentek egy állatmenhelyre, láthatjátok a nemkívánatos szaporulatok és megunt kutyák sorsát, és számukra még a jobb verzió jutott. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az ivartalanítás – ha nem vagy tenyésztő, ivartalaníttasd a kedvencedet! Ha állat befogadása előtt állsz, ne támogasd a szaporítókat! Őket onnan lehet felismerni, hogy a fajtatiszta kölyköket a reális áron alul, relatív olcsón, általában rossz körülmények közül, törzskönyv nélkül árulják.

Egy kutyával élni rengeteg szép és szeretetteljes pillanatot jelent, de ugyanannyi felelősséget és kötelezettséget is. Mielőtt magadhoz vennél egy társat, akinek onnantól kezdve folyamatosan szüksége van rád, gondolj végig minden szempontot, mert egy állat élete sem játék!
Címkék: