Uni

Keresztféléves felvételi: már csak pár napig lehet jelentkezni!

Magyar Krisztina | 2022-11-08
November közepéig lehet jelentkezni a 2023-ban induló keresztféléves képzésekre, a határidő 15-én, kedden lejár. Az egyetemek javarészt idén is mesterképzéseket hirdetnek meg.

Október 15-én indult el a jelentkezés a 2023-as keresztféléves képzésekre, amelynek jelentkezési határideje november 15-e éjfél. Érdemes már napokkal előtte meghozni a végleges döntést, hogy mely szakok lesznek a kiválasztottak, hiszen az utolsó pillanatban lehet, hogy túlterhelt lesz az e-felvételi rendszer.

A keresztféléves eljárásban elsősorban mesterképzéseket hirdetnek meg, de vannak egyetemek, ahol alapszakokra is lehet jelentkezni.

Ha szeptemberben nem sikerült a felvételi, érdemes utánanézni, hogy mely szakokat lehet elkezdeni már februárban, így tulajdonképpen csak egy félév csúszással kell számolnod az eredeti terveidhez képest. 

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Az elmúlt években a jelentkezők 75-85 százaléka mesterkurzusra jelentkezett a keresztféléves szemeszterben, ám nem árt újra kiemelni: ezekre a képzésekre kizárólag azok jelentkezhetnek, akik legkésőbb 2023 januárjában megszerzik az ehhez szükséges felsőfokú végzettséget, vagyis abszolválják az alapszakot. A felvételihez szükséges információkat a hivatalos Felsőoktatási felvételi tájékoztató tartalmazza,

a hitelesítésre november 20-án éjfélig van lehetőség.

 

Hol?

A meghirdetett képzések listája a felvi oldalán érhető el, de az oldalon könnyen tudunk keresni szakok szerint is. A jelentkezés elengedhetetlen része a felvételihez szükséges benyújtandó dokumentumok határidőn belül történő beküldése. A 2023. évi keresztféléves felvételi ponthatárok meghatározására várhatóan 2023. január 24-én kerül sor.

Fotó: 123RF

Változások a felvételiben, újfajta pontszámítás jön!

A 2022 szeptemberében meghirdetett rendeletben több változás is lesz a felvételi eljárásban. 2023-tól az egységes minimum ponthatárokat eltörlik, helyette az intézmények szakonként határozhatják meg, hogy mi az a legkevesebb pont, amivel felvételt nyerhet egy hallgató.

Egy évvel később, 2024-től a legfontosabb változás az lesz, hogy az 500 felvételi pont egyötöde intézményi pont lesz, vagyis 100 pont esetében az egyetemek maguk dönthetik el, mire adnak plusz pontokat a diákoknak.

Az intézményeknek lehetőségük lesz kijelölni, hogy a tanulmányi és az érettségi pontok esetében melyik legyen az ötödik középiskolai, illetve az ötödik érettségi vizsgatantárgy,

amely beleszámít majd a pontozásba. Az egyetemek eldönthetik azt is, hogy a különböző szakokon melyik két érettségi tantárgy teljesítése lesz kötelező, és ezek közül melyik tantárgyat kell emelt vagy középszintű érettségivel teljesíteni.