Free

Karácsony otthon: túlélési kalauz, hogy jobban teljenek az ünnepek

Kőszegi Anna | 2022-11-29
A karácsony a szeretet ünnepe, de előfordulhat, hogy valami hiba csúszik a gépezetbe és a szeretetről elfeledkezve, inkább a vitáknak és a morgásnak engedjük át a főszerepet. Néhány hasznos tipp betartásával azonban elkerülhető, hogy robbanjon a bomba.

Nem csoda, ha a családi körben eltöltött karácsonyi ünnepek kihívást jelentenek sokunk számára. Ha már félig, vagy akár teljesen kirepültünk a szülői házból, nehéz visszamenni és újra beilleszkedni a családi környezetbe, ahol valamennyire örökre gyerekek maradunk. Ráadásul a családi, rokoni kapcsolatok nem teljesen felhőtlenek mindenki életében. Másfél-két hét közös eltöltése önmagában is alkalmazkodást kíván mindenkitől, de az ünnepi időszak során megvalósított takarítási, főzési hadművelet még a legtoleránsabb családoknál is bonyodalmakat szülhet. Ha megfogadod ezt a pár tanácsot, könnyebb elkerülni a vitás vagy stresszes helyzeteket a karácsony közeledtével.

Ne vállaljátok túl magatokat a karácsony szent nevében

Lehet, hogy mire hazaérkezel, már az ünnepi készülődés közepébe csöppensz. Az ablakmosási menetrend már ki van osztva, és leállíthatatlanul zakatol a családi vonat, amíg mindenki teljesen ki nem fárad. Ha még meg tudod akadályozni, hogy túlvállaljátok magatokat, inkább beszéljétek meg, hogy idén jobb lenne egymás társaságát élvezni, s kicsit lejjebb adni a készülődésből. Egy szokásos karácsonyi menü elkészítése általában napokig tart, és egy hadseregnek is elég. Sajnos sokszor egy része mégis a kukában landol. Gondoljátok át, hátha valójában sokkal kevesebb ételből is tökéletes menüt lehet készíteni. Így elkerülhetitek, hogy aki a hátán viszi az előkészületek java részét, annak az ünnepre teljesen elmenjen a kedve az egésztől. Így azt is megúszhatjátok, hogy a hangulat komoly károkat szenvedjen.

Kerüld el az elkerülendő témákat

A nagypapa minden ünnepi étkezés alkalmával a desszerthez közeledve bedob egy politikai kérdést, amire egy-két családtag annyira indulatba jön, hogy már kész is a vita? Az egyik nagynéninek mindig baja van valamivel, amit megállíthatatlanul el is mesél? Ha ilyen és hasonló potenciális kínos, vagy kellemetlen beszélgetésekben találod magad, a legjobb, ha nem veszel részt bennük. Kedvesen hümmögve rájuk hagyod, vagy bedobsz valami szalonképesebb témát, amivel megmentheted az ünnepi ebéd hangulatát. A véleménykülönbségeket nem most fogjátok feloldani.

karácsony

Forrás: Pexels

Kompromisszum és alkalmazkodás

Ahogy már említettük, erre biztos, hogy szükség lesz, ha a család együtt tölti a karácsonyt. Újra osztozni kell nemcsak a tereken, hanem a hűtő tartalmán is, ami különösen nehéz, ha már egy ideje egyedül élsz és a maga ura vagy. Mindezt csak akkor kerülheted el, ha éppen te vagy az a bizonyos családtag, akinek minden a saját elképzelései szerint kell, hogy legyen. Ha nem te vagy ez a személy, akkor a gyakorlatban kicsit nehezebb dolgod lesz. A kompromisszumkészség karácsony idején is jó alkalmat ad arra, hogy megmutasd a családtagjaidnak, valóban szeretnél velük lenni és értékeled az együtt töltött időt.

Csináljatok pár programot

Az otthon eltöltött ünnepek egyik nagy buktatója, hogy bár élvezzük a nyugalomban eltöltött pár napot, elfeledkezünk róla, hogy a bezártság is okot adhat konfliktusokra. Nem kell nagy dolgokra gondolni a két ünnep közötti időszakban. Néhány séta vagy kirándulás, vagy ha belefér, színházlátogatás, esetleg mozi biztos segít kicsit kiszellőztetni a fejeteket és elkerülni a felesleges vitákat. Utána hazatérve még jobban élvezitek majd a társasjátékmaratont és a többi karácsonyi hagyományt.

Címkék: család   karácsony   otthon   tippek