Uni

Jobb jegyek, kevesebb hiányzás

UNIside | 2023-11-08
Javultak a Tanítsunk Magyarországért program résztvevőinek iskolai eredményei. Habár a tanulók többsége még nem érte el a tankötelezettség határát, így nem tudni, hogyan hat a program a lemorzsolódásukra, a szakmaszerzésükre, de jobb érdemjegyeket szereznek, kevesebb az igazolatlan hiányzás, és nőtt az önbizalmuk, mondta György László, a kezdeményezés koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos Pécsett.

A munkalehetőségektől távol élő felsőtagozatosokat és középiskolásokat kívánja segíteni a Tanítsunk Magyarországért program, hogy csökkentse az iskolaelhagyók számát, ami jellemzően az elszigetelt településeken koncentrálódik. Azok a diákok, akik szinte sosem hagyják el a lakóhelyüket, óriási kihívásként élik meg az iskolaváltást. A program, ami mára 17 egyetemmel, közel 1200 mentorral, 111 általános iskolával, közel 5000 diákot érint, egyetemista mentorok segítségével kívánja kinyitni a világot.

Továbbtanulás

György László a Pécsi Tudományegyetemen mentorokkal és mentoráltakkal való találkozása után újságíróknak azt mondta: a 2019-ben indult mentorprogramba eddig bekapcsolódott tanulók többsége még nem érte el a tankötelezettség határát, így nem tudni, hogyan hat a program a lemorzsolódásukra, a szakmaszerzésükre. Az azonban már látszik, hogy nagyobb arányban javultak az érdemjegyeik, csökkent az igazolatlan hiányzásaik száma, nőtt az önbizalmuk, jobban tudják, mik szeretnének lenni – olvasható az MTI közleményében. Az általános iskolás diákok közül kevesebben tanulnak tovább gimnáziumban, de többen technikumban, szakképzőben, vagyis a program abban is segítséget kíván nyújtani, hogy a diákok olyan iskolát válasszanak, amit nagyobb eséllyel végeznek el.

Mobilitás a Tanítsunk Magyarorszégért programban

„Ahhoz, hogy a gyermekek megismerjék a világot, az egyetemista mentorok munkájára és mobilitásra van szükség.” – nyilatkozta korábban György László, ezért a program nem csupán ingyenes utazást biztosít a részvevőknek, hanem kisbuszok használata által támogatja a közös munkát. Az elszigetelt kistelepülések diákjainak lemorzsolódásának megállításában fontos szerepe lehet, ha a diákoknak még általános iskolás korukban lehetőségük van felfedezni a településeik határán túli világot, élményeket, inspirációt kapni.

György László emlékeztetett: a cél annak elérése, hogy 2030-ra minden mai általános iskolás legalább szakmát szerezzen vagy továbbtanuljon – írja az MTI.