Példakép

A Jedlik Ányos-díj idei négy díjazottja közül ketten is az egyetemi szférát képviselik

UNIside | 2023-03-18
A Debreceni Egyetem volt rektora, illetve a BME egyetemi tanára mellett még két szakember kapta meg idén a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréséért járó Jedlik Ányos-díjat.

Idén immár 27. alkalommal adták át a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) egyik legrangosabb elismerését, a Jedlik Ányos-díjat.

A szellemitulajdon-védelemmel foglalkozó kiváló magyar szakembereknek járó díjat ezúttal az egyetemi szférában, a vegyiparban és a szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakemberek kapták.

 

A Jedlik Ányos-díj idei díjazottjai:

Fésüs László

Széchenyi-díjas orvos, biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem volt rektora.

Fő kutatási területe a sejtbiokémia, a természetes sejthalál különböző formái és a transzglutaminázok. Nevéhez fűződik az egyik legpontosabb mikroanalitikai módszer kidolgozása, amely alkalmas a transzglutamináz nevű enzim által létrehozott keresztkötés mérésére – derül ki az SZTNH közleményéből.

Kovári Zoltán

Magyar és európai szabadalmi ügyvivő, a Kovári Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. ügyvezetője.

Munkája során leggyakrabban az élő természettudományok, ezen belül is a biotechnológia és a gyógyszeripar területére eső találmányokkal foglalkozik, mind jogszerzési, mind jogérvényesítési aspektusokból.

Ondi Levente

Vegyészmérnök, a Ximo Hungary Kft. ügyvezetője.

Csapatával megteremtette a molibdén és volfrám alapú, úgynevezett Schrock-típusú olefin metatézis katalizátorok ipari léptékű gazdaságos szintézisét. Ezzel lehetővé tette alkalmazásukat az aroma- és illatszer-, bioenergia-, a polimeripar és a környezetbarát növényvédelem számára.

Stépán Gábor

Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Az analitikus mechanika, a stabilitáselmélet, a nemlineáris rezgések és a mechanikai rendszerek mozgásegyenletei terén ért el kiemelkedő eredményeket. Stabilitáselméleti kísérleteiben különböző szerszámgéprezgéseket figyelt meg. Hasonló rezgések meghatározóak az emberi egyensúlyozás, a robotok stabilitása, az erőszabályozás, valamint az instabil egyensúlyi helyzetek és mozgások stabilizálása esetében.

Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár (bal oldalt) és Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke (jobb oldalt) a Jedlik Ányos-díj díjazottjaival: Fésüs László, Ondi Levente, Kovári Zoltán, Stépán Gábor (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

A díj névadója, Jedlik Ányos (1800–1895) magyar természettudós, feltaláló. Ő alkotta meg az első villanymotort. Egyben nevéhez fűződik a szódavíz magyarországi gyártása is.

 

Az innovációra fordított összeg közelíti a GDP 2 százalékát

Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár a díj – Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett – átadóján kiemelte:

az idei díjazottak olyan meghatározó személyek, akik ötletből értéket teremtettek.

„Önök a magyar innovációt teszik a mindennapok részévé úgy, hogy mindez társadalmunk, jövőnk szilárd alapja is egyben” – mondta az MTI beszámolója szerint.

A kormány a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát fordítja a felsőoktatásra. Az elmúlt évek során az innovációra fordított összeg is megközelítette a GDP 2 százalékát – jegyezte meg.

Hankó Balázs felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt évek során 26 százalékkal nőtt a magyar tudományos publikációk száma a nemzetközi szaklapokban. Továbbá megduplázódott a Magyarországon tanuló nemzetközi hallgatók létszáma is.

Hangsúlyozta, hogy a kormány azonnali ötmilliárd forintos támogatást is nyújt a magyar kutatóknak, biztosítva ezzel a Horizont nemzetközi kutatási együttműködésben való részvételüket.

 

A Moholy-Nagy Ösztöndíjban is fontos szerepet kap az iparjogvédelem

A napokban számoltunk be arról, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala megjelentette a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj idei kiírását. A hat hónapos, bruttó 1,2 millió forint értékű ösztöndíjra 35 évnél fiatalabb, szakirányú diplomával rendelkező designerek jelentkezhetnek.

Az ösztöndíjprogramban a fiatal szakemberek ingyenes iparjogvédelmi és szerzői jogi továbbképzésben is részesülnek. Az SZTNH ugyanis kiemelten fontosnak tartja a szemléletformálást, hogy a fiatal magyar designerek is megismerjék, miért fontos az IP-védelem.