Free

Így jósolták meg januárban, megbetegszenek-e az évben – Jeles napok és népszokások

Buzás Boglárka | 2023-01-08
Bár nekünk főleg az új év megünneplése miatt emlékezetes január (vagyis inkább az első napja), elődeink számára azért sűrűbb volt ez a hónap: következzenek a januári jeles napok nagyszüleink idejéből!

Mikor is lehetne érdemesebb megjósolni, meghalunk vagy megbetegszünk-e az adott évben, mint rögtön a legelején? No, de ne szaladjunk ennyire előre! Manapság a januárt éppen azért tartják az év legszomorúbb hónapjának, mert „nem történik semmi”. Elmúltak az ünnepek, megültük az újévet, vízkeresztkor leszedtük a karácsonyfa díszeit, és ezután még két hónapot kell várnunk arra, hogy legalább a naptárban tavasz legyen. A farsangi időszak pedig egyre inkább kikopik a halloweeni beöltözések miatt.

 

Ükszüleink életében sem ez volt a legmozgalmasabb időszak ünnepek tekintetében, de azért – mint mindig – megtalálták a módját, hogy a különböző kiemelt napokat kicsit színesebbé tegyék. Cikkünkben az említett ünnepeken kívül eső jeles napokról számolunk be.

 

Január 17. – Antal napja

Remete Szent Antalt a háziállatok patrónusaként tartják számon, azonban mégsem a háztáji jószágok miatt volt fontos az ünnepe. A főleg az idősebbeket megtámadó, heves lázzal, hidegrázással, bőrpírral és viszketéssel járó orbáncot a nép Szent Antal tüzeként emlegette (és e névvel illettek minden hasonló tünettel járó problémát). Így ilyenkor e betegség gyógyulását próbálták elősegíteni. Ezt többnyire ráolvasásokkal, imával igyekeztek elérni, de olyan hely is akadt, ahol liszttel „gyógyították” az orbáncot, vagy éppen ellenkezőleg, az oránc elkerülése végett tilos volt aznap lisztbe nyúlni.

 

Január 18. – Piroska napja

Ha ezen a napon fagyott, abból a régiek arra következtettek, hogy még sokáig így marad, hosszú télre lehet számítani. Egyes helyeken a leányok a gyors házasodást remélték Piroska napján. Úgy tartották, hogy aki ilyenkor piros kendőt köt a nyakába, az még abban az évben férjhez megy.

 

Január 21. – Ágnes napja

Szent Ágnes a korai kereszténység egyik vértanúja, azonban a naphoz kötődő hiedelmek valójában nem igazán kötődnek az ő történetéhez. E napon a gyermeket váró asszonyok sós vízben mosakodtak, ugyanis a babona szerint ennek hatására egészséges gyereket hoztak a világra. Az Ágnes-napi időjárás is jósló erővel bírt:

 

„Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.”

 

Január 22. – Vince napja

Vince napja a bortermelők számára bírt különleges jelentőséggel. Ha ezen a napon szép volt az idő, az arra engedett következtetni, hogy sok és jó borra lehet számítani az őszi szüret idején. Szokás volt még ezen a napon úgynevezett vincevesszőt is metszeni, melyet aztán a szobán hajtattak ki, s ebből is a következő évi termés minőségét próbálták megjósolni. Érdekesség, hogy Szent Vincének és Páli Szent Vincének sincs köze a szőlőtermeléshez, kutatók szerint a nép téves etimológiája és a hasonló hangzás okán kötötték össze ezt a nevet a borral (latinul vinum).

jeles napok pál pogácsa

Sosem gondoltad volna, hogy a pogácsából jósolni is lehet… (Fotó: Pexels)

Január 26. – Pál napja

Pál napját sok helyen a tél fordulópontjaként, Pálfordulóként emlegették. Itt valószínűleg a nép tudatában a bibliai Pál története párhuzamba került a hideg időjárás hozzávetőleges közepével. E jeles naphoz kötődik a jóslások egyik legbizarabbika, a haláljóslás. Ezt az úgynevezett pálpogácsával végezték. A pálpogácsa egy teljesen szokványos pogácsa volt, melyből annyit készítettek, ahány családtag volt. A még nyers pogácsa közepébe libatollat tűztek (ki-ki a sajátjába), s csak ezután tették be sülni. Úgy tartották, hogy akinek a tolla megég, az az év során meghal, akié megperzselődik, az betegségre számíthat.

Ha a korábbi hónapok kapcsán felmerülő jeles napok is érdekelnek, akkor elolvashatod a novemberi és a decemberi népszokásokról szóló cikkünket is!

Címkék: Ágnes   Antal   érdekesség   jeles napok   népszokás   népszokások   Pál   Piroska   ünnep   Vince