Uni

Ismerd meg az orvostudomány jövőjét: Da Vinci Xi robotsebészeti eszköz a Semmelweis Egyetemen – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-09-28
“A gyakorlati orvosképzés fejlesztése a Semmelweis Egyetemen” című projekt részeként szerzett Da Vinci Xi robotsebészeti műszer biztosítja, hogy a mai legmodernebb sebészeti technikákat alkalmazhatják hazánkban.

A Semmelweis Egyetem videójában dr. Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója és dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora mesél részletesen a Da Vinci sebészeti programról. A formabontó robotsebész hét szabadsági fokkal bír, 520 fokban is tudja mozgatni a 4 karját. Így olyan területeket tud könnyedén elérni, amelyeket korábban nyitott sebészettel nagyon nehezen, laparoszkópos sebészettel pedig nem is sikerült. A nőgyógyászatban, az urológiai ellátásban, a hasi sebészetben és az onkológiai ellátás területén is használják majd az eszközt.

Forrás: YouTube

Még 2022. május 24-én hajtották végre az első sikeres műtétet vele, de az ünnepélyes átadót csak június 25-én tartották meg az egyetemen. Ha érdekelnek az orvostudomány legújabb vívmányai, akkor ebben a videóban további részleteket is megtudhatsz róla: