Free

Irány Gödöllő! Kezdődik a természetvédelmi filmfesztivál

Haiman Éva | 2023-05-18
Ha érdekel a környezet- és természetvédelem, és még a filmeket is szereted, akkor a következő napokban Gödöllőn a helyed! A Királyi Kastélyban lesz a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál, aminek a középpontjában ezúttala természetes vizek állnak.

A Gödöllői Királyi Kastélyban rendezik meg május 18. és 21. között a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivált.

A 2015 óta megrendezendő Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál az ország és a régió egyik legnagyobb, környezetvédelemhez és természetfilmekhez kapcsolódó, tematikus rendezvénye. A filmfesztivál rendezője a Kék Bolygó Alapítvány, amit Áder János hozott létre. A volt köztársasági elnök már hivatali ideje alatt is a környezet- és természetvédelem élharcosa volt. 

Ha fontos számodra a Föld jövője, érdemes hallgatnod a volt köztársasági elnök podcastjét! Áder János és aktuális vendége a fenntartható fejlődés, klímaváltozás, vízválság aktuális kérdéseiről beszélgetnek. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökeként kéthetente a környezetről, vízről, klímáról kérdezi szakértő vendégeit a Kék bolygó podcastban.

 

A filmfesztivál programja

 

A sorrendben IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál idén a Víz-hangok tematika köré épül. A fesztivál három napja alatt ezért izgalmas foglalkozásokon és előadásokon ismerkedhetnek meg a Gödöllőre látogatók a vizek világával.

 

IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál idén a Víz-hangok tematika köré épül (Fotó: 123rf)

A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával megvalósuló rendezvény célja, hogy a természeti értékek védelmét, valamint az élhető vidék értékeit nemzetközi alkotók szemén keresztül mutassa be. Eközben kiemelt figyelmet fordítson az oktatásban résztvevőkre. A fesztivál éppen ezért iskolásoknak szóló programokkal veszi kezdetét. Vetítések, inspiráló feladatok, izgalmas terepgyakorlat és miniatűr óriásokat elemző labormunka várja a diákokat.

Szombaton és vasárnap négy helyszínen lesznek filmvetítések. Emellett népszerű tudományos előadásokkal, filmszakmai gyakorlattal és workshopokkal is készülnek a fiataloknak. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem professzorai, Szabó István, Malatinszky Ákos és Garamvölgyi Judit tartanak előadásokat.

Szó lesz a műanyagszennyezésről, a vízhiányról, a vizes élőhelyek csökkenéséről és a folyamatosan száradó, csökkenő vízállású Velencei-tó jövőjéről is.

A környezetvédelmi szakmában ugyancsak nagy névnek számító Ürge-Vorsatz Diána online jelentkezik be és a klíma- és energiaválság helyzetéről beszélget majd a közönséggel. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói a Balaton ökoszisztémáját fenyegető invázióról.

Beszélnek arról, hogy muszáj megváltoztatni a strandolási szokásokat! Radisics Milán természetfotós pedig bemutatja Európa felett készült, öko-lábnyomunkat megjelenítő légifotóit.

 

Érdekességek a zsűriről

 

A fesztivál zsűrijében ott van egy biológus-operatőr is, mégpedig egy régi nagy televíziós szakember, Vitray Tamás fia. Ifj. Vitray Tamás operatőr, rendező. Ő biológus pályakezdőként kanyarodott a filmek irányába, a Színművészeti Főiskola operatőr szakára jelentkezett. Jelenleg a National Geographic főszerkesztője. 

Egy egészen fiatal tehetség is zsűrizik: ő Takács Rita rendező, író, szerkesztő, vágó. Rita 2014-ben a magyar természetfilm történetéről írta szakdolgozatát. Ennek apropóján került kapcsolatba a Filmdzsungel Stúdió alkotóival. Ők nem sokkal később „A természetfilm magyar találmány?” című film stábjába invitálták. Azóta több ismeretterjesztő filmben vett részt rendezőként, íróként, szerkesztőként, valamint vágóként.