Free

Az iPhone 14 nagyon menő, de többet tud, mint az iPhone 13?

Halaska Gábor | 2022-10-17
Az iPhone 14 előnye, hogy kicsit jobb kamerával rendelkezik és (egyelőre csak Észak-Amerikában) térerő híján lévő helyeken is lehet vele műholdas segélykérést küldeni!

Nagyon jól néz ki a 14 és menő is, de a 13-astól nem könnyű megkülönböztetni, itthon pedig sajnos még szürke importban, egy rizikósabb GSM-boltban is közel 400 ezer forintot kóstál. Az alaptípus. Mert a nagyobb, 256 GB-os verziót 430 ezer alatt október közepén nem találtunk a neten.

Ha ilyet szeretnél és nem az Androidos telefonok közt keresel, biztosan megszerzed, összespórolod, kikönyörgöd a szülőktől. Ez az „apróság” nem fog az utadba állni. Azonban ha esetleg mégis meg kell állapodnod az iPhone 13 szériánál, akkor se csüggedj, nem sokkal rosszabb, mint a 14-es.

Az új iPhone típus előnye

Egy igazi előnye van, pontosabban lenne, ha Kanadában vagy az USA-ban élnél. Ugyanis, ha elvesznél, lerobbanna az autód, bajba kerülnél, akkor térerő nélküli (!) helyeken kérhetnél segítséget, illetve ilyenkor is megoszthatnád barátaiddal, szüleiddel, illetve bárkivel a helyzeted. Ehhez csak az kell, hogy a telefont „lássák” a műholdak, azaz pincében, betonházban, aluljáróban és más eldugott helyeken nem, vagy nehezen találnak rád.

De a szabad ég alatt, vagy akár ablak mellett bárhol biztonságban lehetsz.

Hogy működik ez? Az amerikai filmekből jól ismert segélyhívó a 911 sikertelen hívására jelenik meg a gomb, amellyel elindítható a műholdas segítségkérés, amelyet a készülék automatikusan felajánl.

Itt a telefonok először rákérdeznek a segélykérés okára, például járművel kapcsolatos probléma, betegség vagy sérülés, bűntény, eltévedés vagy csapdába esés, esetleg tűzeset… Ezután próbálnak műholdhoz csatlakozni. És ahogy írtuk: nem blokkolhatja semmi a telefon és a műhold közti jelet. Ezt követően, kapcsolatfelvétel esetén, az Apple ügyfélszolgálatára fut be a segélykérés.

Először szövegesen lehet csetelni a dolgozókkal, és közvetlenül ők hívnak majd segítséget a felhasználók számára.

Nem lesz adatvédelem-kompatibilis az új iPhone szolgáltatás?

Fontos az is, hogy az ügyfélszolgálat minden lényeges infót megoszt a hatóságokkal, köztük a csevegés tartalmát, a segélykérő GPS-koordinátáit, a mobil akku töltöttségi szintjét, az esetlegesen beállított egészségügyi információkat. Ez után a segélynyújtók arról is automatikusan értesítést kapnak, ha időközben megváltozik a bajban lévő fél földrajzi helyzete.

Jó tudni, hogy a műholdas kapcsolat nem csak segélykérésre lesz használható, a felhasználók megoszthatják az ismerőseikkel a GPS-koordinátáikat is a Find My szolgáltatáson keresztül. Tehát ha a hegyekben vagy a sivatagban túrázol (Észak-Amerikában ugye), akkor életjelet küldhetsz magadról.

További különbségek az iPhone háza táján

Ezen túl egy-két mondattal elintézhető a 13-as és a 14-es széria különbsége. Az utóbbiba nem lehet fizikai SIM-kártyát beletenni. Már ha ezt előnynek mondhatjuk… Illetve kicsit jobb a kamerája, ami akkor előnyös, ha plakát méretben nyomtatnád ki a képed, vagy rendszeresen kétméteres átmérőjű tévén nézed vissza fotóid vagy videóid. Ebben az esetben már te is észreveheted a különbséget. A processzor ugyanaz az újabban is, igaz 4 helyett 6 GB RAM-mal.

Fotó- és videófanoknak azért van még három apróság, amiből kettő csak szoftveres. Az egyik a Photonic Engine, ami egy extra képfeldolgozási lépés, amely élesebb fotókat adhat, a másik az Action mode, amely automatikusan stabilizálja a remegő videókat. A harmadik – sokaknak fontos újdonság –, hogy az iPhone 14 előlapi szelfi kamerája mostantól autofókusszal is rendelkezik, ami segít tiszta fotókat készíteni akkor is, ha különböző távolságból különböző témákat örökítesz meg.

iPhone 14 vs. 13 színkavalkád

Még valami, ami érdekelhet! Eddig csak az alaptípusokról szóltunk, de a színekre sem árt kitérni. Az iPhone 13 zöld, rózsaszín, kék, éjfekete, csillagfény-fehér és piros (Product Red) színben vásárolható meg. Az iPhone 14 a fehér és a fekete mellett még kék, lila vagy (Product Red verzióban) piros lehet.

Címkék: Apple   Apple iPhone   iPhone 13   iPhone 14