Uni

Két vadonatúj mérnöki tanszék jött létre az Óbudai Egyetemen

Tar Gábor | 2023-02-13
Az erről szóló együttműködést még októberben aláírták, azonban a kooperációt hirdető táblát most helyezték ki a szoftverfejlesztő evosoft Hungary Kft. székházában.

Immár külön tábla is hirdeti, hogy az ország az egyik meghatározó szoftverfejlesztő cége, a Siemens Zrt. érdekeltségi körébe tartozó evosoft Hungary Kft. az Óbudai Egyetem két ipari tanszékének működtetésében vesz részt. A következő tanszékekről van szó:

  • Kutatás és Fejlesztés Kihelyezett Tanszék (a Neumann János Informatikai Karon)
  • Ipar 4.0 Kihelyezett Tanszék (Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon)

„Az új ipari tanszékek révén a legmodernebb számítástechnikai eljárások, fejlesztések és eszközök megismerésére nyílik újabb lehetősége hallgatóinknak” – mondta Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora az ipari tanszékek elindulását jelző táblák kihelyezésekor az evosoft Hungary Kft. Univerzum székházában február 8-án.

Molnár György, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar dékánja (b) és Eigner György, a Neumann János Informatikai Kar dékánja (Fotó: evosoft Hungary Kft./Facebook)

2022 októberében kötötték az eredeti megállapodást

A tanszékek elindításáról szóló megállapodást még októberben írta alá az egyetem a céggel. A többéves együttműködés eredményeként megalapított kihelyezett ipari tanszékekkel a vállalat nagyobb intenzitással kapcsolódhat be az oktatási tevékenységbe, további tantárgyakat emelhet be a tantervbe, és gyakorlati képzési helyet biztosíthat a hallgatóknak. 

Emellett szakdolgozatok, diplomamunkák és tudományos diákköri dolgozatok vezetésében, valamint a záróvizsga-bizottságok munkájában vállalhatnak szerepet az evosoft Hungary Kft. vezetői és munkatársai.

Évekre nyúlik vissza az együttműködés

Az evosoft Hungary az elmúlt években aktívan bekapcsolódott az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar oktatási tevékenységébe. A mérnökinformatikus BSc képzés programozás törzstárgyain kollégáik labor foglalkozásokat vezettek, előadásokat tartottak. Emellett kifejezetten a szoftvertervezés és -fejlesztés, valamint a szoftvertechnológia területéhez kötődő oktatási feladatokban vállaltak aktív szerepet.

A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon pedig 2015-től kezdődően a villamosmérnök BSc-s hallgatók számára PLC-s előadásokat tartottak. Továbbá a Korszerű irányítástechnikai megoldások Siemens eszközökkel tárgyban, illetve MSc-s hallgatók számára több tárgyban villamos hajtásokkal kapcsolatos témakörrel kapcsolatos ismereteket oktattak.

Az Ipar 4.0 kihívásainak való megfelelés a cél

„A magyar műszaki felsőoktatás gyakorlatorientált meghatározó egyetemeként célunk az Ipar 4.0 kihívásainak megfelelő piaci szereplők minél intenzívebb bevonása működésünkbe. E célt szolgálja az ipari tanszékek alapítása is” – mondta Kovács Levente a két ipari tanszék elindításáról szóló megállapodás aláírásakor.

Az evosoft Hungary Kft. az első olyan vállalat, amely két kihelyezett tanszék alapításában vesz részt

– tette hozzá a rektor.

Az evosoft Hungary Kft. Magyarország meghatározó szoftverfejlesztő vállalata, amely az egyik legnagyobb európai mérnöki-technológiai konszern, a Siemens Advanta része. Több mint 1600 főnek biztosítanak munkát Budapesten, Miskolcon és Szegeden.

Megújított tanterv az Ipar 4.0-nak megfelelően

Idén szeptembertől új, az Ipar 4.0 irányába megújított tantervekkel várja a hozzájuk érkező elsőéveseket az Óbudai Egyetem. Erről Kovács Levente számolt be az UNI 2023 kiadványnak adott interjúban.

A napokban arról is írtunk, hogy az egyetem új és innovatív tantervvel várja a hallgatókat a 2023 szeptemberi tanévkezdéstől. Ennek célja, hogy gördülékenyebbé váljon az átállás a felsőfokú oktatás elvárásaihoz.

UNI 2023

Szavazás