Free

Itt az ingyenes EU-s vonatbérlet – Te is szeretnéd bejárni Európát?

Tar Gábor | 2023-03-14
Március 15-től két héten át jelentkezhetnek a 18 éves fiatalok a szerte Európában felhasználható ingyenes vonatbérletre. A DiscoverEU kezdeményezés 2023 tavaszi fordulójában Magyarországról várhatóan mintegy 750 fiatal kaphatja meg a legfeljebb 30 napra szóló bérletet.

Mi a vonatbérlet-kezdeményezés lényege?

Az Európai Bizottság által 2018 júniusában elindított DiscoverEU kezdeményezés lényege, hogy ingyenes vonatbérletet oszt ki 18 éves európai fiataloknak, amelyet szerte Európában felhasználhatnak utazásaikhoz. A pályázóknak feleletválasztós tesztet kell kitölteniük az EU-val és a fiatalokat megcélzó más uniós kezdeményezésekkel kapcsolatos általános ismereteikről. A Bizottság ezek alapján állítja fel a pályázók rangsorát, és osztja ki közöttük a bérleteket.

A program 2023 tavaszi fordulójában március 15. 12 órától március 29. 12 óráig lehet jelentkezni a DiscoverEU oldalán.

A mostani körben az pályázhat, aki 2004. július 1. és 2005. június 30. között született (e két dátumot is beleértve).

Maximum 30 napig érvényes a vonatbérlet

A sikeres pályázók legfeljebb harminc napig utazhatnak majd 2023. június 15. és 2024. szeptember 30. között egyedül vagy legfeljebb öt fős csoportokban. A jegyek általában vonatra szólnak, de ez alól vannak kivételek, hogy a szigeteken vagy más távoli területeken élő fiatalok is részt vehessenek a programban (így busz, komp, illetve kivételes esetekben akár repülőgép is igénybe vehető).

Az ingyenes vonatbérletre március 15. és 29. között lehet jelentkezni. (Fotó: Canva)

750 magyar fiatal jut most ingyenes vonatbérlet birtokába

Minden EU-tagállam fiataljai számára meghatározott számú bérlet áll rendelkezésre az adott ország népességének az EU teljes lakosságához viszonyított aránya alapján.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő március 12-i sajtótájékoztatóján kiemelte:

a mostani pályázati fordulóban 35 300 vonatbérletet osztanak szét, a magyaroknak várhatóan 750 bérlet jut majd ebből a keretből.

Az előző fordulóban ezer magyar fiatal kapott bérletet

A DiscoverEU 2022 októberi fordulójában az EU tagállamaiból, illetve az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országokból (Észak-Macedónia, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia, Törökország) összesen mintegy 161 ezer 18 éves fiatal jelentkezett, akik közül 47 700 fő kapta meg az ingyenes bérletet. Magyarországról 3906 jelentkező volt, közülük 1015 fő járt sikerrel.

A program elindítása óta eddig összesen közel 25 ezer magyar pályázott a kvóta szerint Magyarországnak járó eddigi közel 5 ezer vonatbérletre.

Erasmusos élmények egy vonatbérlet révén

A DiscoverEU a 2021–2027-es időszakra szóló Erasmus+ program része. A magyar fiatalok erasmusos tapasztalatairól, illetve további uniós utazási lehetőségekről ezekben a cikkekben írtunk:

Európai Uniós utazási lehetőségek fiataloknak, amiket kár kihagyni

Így duplázd meg az erasmusos élményeket – interjú

Erasmus+ élmények: Lisszabonban jártunk

Itthonra pedig érkezik a vármegyebérlet

Májustól két új bérlettípust (vármegyebérletet és országbérletet) vezetnek be a hazai közösségi közlekedésben, amelyeket vonaton, buszon, illetve HÉV-en lehet majd használni. A köz- és felsőoktatásban tanuló diákok 90 százalékos kedvezménnyel vehetik meg az új bérleteket.

A 30 napos érvényességű vármegyebérletet így diákként 945 forintért – vagyis ahogy a MÁV-csoport közleménye megjegyezte – nagyjából két gombóc fagyi árából lehet megvenni.

A 30 napos országbérletet pedig 1890 forintért árusítják. Vagyis „nagyjából egy vidéki mozijegy áráért” bebarangolhatják a diákok az egész országot vonaton, buszon, vagy HÉV-en, ami akár egy-két kirándulás alkalmával is könnyen megtérülhet.

Címkék: DiscoverEU   erasmus   EU   vonat   vonatbérlet