Uni

Az IT a jövő – Nagy a hiány az informatikusokból

UNIside | 2023-01-25
A diploma csak lehetőséget ad arra, hogy valakinek jó állása legyen, de munkatapasztalat nélkül senki sem kapja meg álmai munkáját – véli a PTE-TTK gazdaságinformatikus szakának hallgatója, a 20 éves Farkas Noémi Anna.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatója, Farkas Noémi Anna az UNI 2023-nak adott interjúban többek között arról beszél, hogy mekkora a kereslet az informatikusokra manapság, azonban az IT világában nem olyan egyszerű boldogulni.

 

Mi alapján hoztál döntést a továbbtanulásról?

Az általános iskola óta kiemelkedően jó voltam matematikából, így mindenképp ebbe az irányba szerettem volna indulni. Idővel rájöttem, hogy az IT a jövő, így ebben az irányban kerestem szakokat. A mai világban elég nagy a hiány az informatikusokból, ebből adódóan egy jó háttértudással könnyen el tudok helyezkedni, ráadásul jó fizetéssel.

 

Nehéznek, vagy könnyűnek tartod a képzésedet?

Relatíve nehéz, és vannak valóban nehéz tárgyak, de kellő szorgalommal, tanulással minden könnyebb lehet. Ez alapján közepesen nehéznek mondanám a képzésemet.

 

Farkas Noémi Anna, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója (Fotó: UNI 2023)

Mi a legnehezebb az egyetemen?

Az egyik, hogy rengeteg új információval, tennivalóval találkozik egy hallgató, és sokszor a képzéssel, a vizsgázással vagy bármilyen papírmunkával kapcsolatban sokat kell böngészni az egyetem honlapján, vagy éppen az interneten, mire megtaláljuk a választ. A másik pedig az államvizsga, ami hatalmas stresszel és nem kevés tanulással jár. Az utolsó előtti lépcsőfok, de mégis nagyon nehéznek tűnik nekem.

 

Mit gondolsz a munka melletti tanulásról?

Szerintem nagyon fontos. Úgy vettem észre, hogy sokan egyfajta kiváltságnak gondolják a diplomát, ami gyakorlatilag egyenértékű egy jól fizető állással. Azonban a diploma csak lehetőséget ad arra, hogy a határ a csillagos ég legyen. Ha ezt valaki zéró munkatapasztalattal akarja elérni, őt elkeseríti majd a valóság, mert munkatapasztalat nélkül senki sem kapja meg álmai állását.

 

Szerinted mitől jó egy munkaadó?

Leginkább az emberi oldal a fontos, hogy rugalmasak, megértők, igazságosak és korrektek legyenek. A többi csak formaság, de ezekből alakulhat ki egy egészséges és jó viszony mind a munkaadó, mind a munkavállaló részéről.

A diploma csak lehetőséget ad arra, hogy valakinek jó állása legyen, de munkatapasztalat nélkül senki sem kapja meg álmai munkáját. (Fotó: 123rf)

Van gyakorlati tapasztalatod a saját szakmaterületeden?

A jelenlegi munkahelyem teljes mértékben belefér a szakmaterületembe. Több mint másfél éve vagyok egy cégnél diákmunkában. SAP-rendszerben kell dolgoznom, ami a legtöbb vállalatnál így megy, ezáltal szerencsésnek mondhatom magam, hogy ismerem ezt a rendszert, ami a későbbiekben előnyt jelenthet számomra.

 

Mekkora fizetésre számítasz pályakezdőként?

Ha megtartom a helyemet a cégnél, akkor nettó 300-350 ezer forintra. Ez sok mindentől függ, de nem a nulláról kezdek, így elképzelhetőnek tartom ezt az összeget, vagy akár magasabbat is.

 

Az informatikai képzéssel kapcsolatos legújabb rangsorokat az UNI 2023 kiadványunkban olvashatjátok el, amit itt tudtok megvásárolni

Ha kifejezetten az informatikai képzési terület érdekel, akkor itt találsz általános információkat. A BME VIK kiemelt helyet foglal el a szakterületén, így a Charaf Hassan dékánnal készült beszélgetésünket érdekes lehet számodra. Ha pedig állást keresel pályakezdőként, akkor a Bosch hazai és adriai régióért felelős vezetője, Szászi Istvánnal készült interjúnkat ajánljuk a figyelmedbe.