Példakép

Így lehetsz sikeres divattervező! Ebben segít a METU egykori hallgatója – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-10-22
Hogyan is néz ki egy divattervező munkanapja? Milyen tévhitek élnek az emberekben róluk? Mi a valóság, és mik a valódi feladataik?

Rengeteg fiatalt érdekel a divat világa, az öltözködés és a trendek, de sokan csak érdeklődve követik a legújabb irányzatokat. A divattervező hivatás sokaknak csak egy távoli irigyelt pozíciónak tűnik, hiszen nem lehet mindenkiből az… Ennek azaz oka, hogy részben tényleg nem egyszerű befutni ilyen téren, másrészt számtalan olyan sztereotípia él az emberekben, amelyeket főleg a filmeknek köszönhetünk. Ahogy modell sem lehet mindenkiből, a tervezők még kevesebben vannak, sokan csak álmodnak egy saját márka létrehozásáról. Azonban aki ezt a pályát választja, nem lesz éhezőművész, csak mert nem nyithat egy saját üzletet. A divatházaknál rengeteg tehetséges alkotót foglalkoztatnak, akik a saját tehetségüket ugyanúgy kibontakoztathatják. Egy ilyen munka mellett pedig akár a saját kollekciójukat is tovább tökéletesíthetik. 

„Azt gondolják, a ruha csak a funkciót szolgálja, de közben a ruha lehet egy művészi darab is, ami sokkal több mindent hordoz magában.”

A divattervezői szakmában a szépérzék, a stílusok ismerete és kreativitás a belépőszint. 

Forrás: YouTube

Tisztában kell lenned az anyagok tulajdonságaival, ügyesen kell rajzolnod, ami a tervezésnél elengedhetetlen és el is kell tudnod készíteni a fejedben kitalált ruhát. Így nem árt, ha jóban vagy a varrógéppel, a szabás-varrás technikákkal és az ehhez szükséges eszközökkel. 

A Budapesti Metropolitan Egyetem videósorozatában sikeres karriert befutott egykori hallgatóik mindennapjait mutatják be. A videókból megismerheted a szakmájukat, annak minden szépségét és persze nehézségét is. Tanácsokat kaphatnak benne a pályakezdők és remek bepillantást nyerhetnek a mindennapjaiba az érdeklődők.

Ha érdekel a divat csillogó világa, akkor nézd meg a Feng Ya Xian brand megálmodójának, Feng Ya Xiannek egy napját.