Free

Véget ért a téli univerziádé

Haiman Éva | 2023-01-24
Érem nélkül, de szép eredményekkel zárt a magyar küldöttség Lake Placidben zajlott téli univerziádén. Az egyetemista sportolók legközelebb a Nyári Egyetemi Világjátékokon küzdenek meg egymással a kínai Csengtuban július 28. és augusztus 8. között.

Véget ért a Téli Egyetemi Világjátékok, ismertebb nevén az univerziádé az amerikai Lake Placidben.

 

A legnagyobb téli univerziádé

A január 12–22 között megrendezett Téli Egyetemi Világjátékok történetében a 2023-as volt a legnagyobb. A tizenegy napos multisporteseményen több mint 50 nemzet mintegy 600 egyetemének 1500 sportolója 12 sportág 86 versenyszámában küzdött az érmekért.

Minden idők legnagyobb létszámú magyar küldöttsége vett részt Lake Placidben. (Fotó: FISU Games/Maddie Crooke)

 

Magyar szempontból is kiemelkedő volt ez az univerziádé: minden idők legnagyobb létszámú magyar küldöttsége vett részt a játékokon. Öt sportágban szurkolhattunk magyar versenyzőknek, akik tizenkét egyetemről érkeztek. A legtöbben a TF-en tanulnak (13), öt sportolót adott a Debreceni Egyetem, négyet a BCE, míg 3-3 versenyző a BME-ről, illetve a BGE-ről érkezett. 

 

Magyar eredmények az univerziádén

Érmet sajnos nem hozott a magyaroknak az univerziádé, de szép eredmények azért születtek.

 

Alpesi síelésben a női Super G-ben indult Hozmann Szonja (University of Innsbruck) a 25. helyen, Majtényi Hanna (TF) a 30. helyen zárta a küzdelmeket. A férfiak kombinált számában, a szuperóriás-műlesiklásban Nagy Bence (BCE) sajnos hibázott, így a szlalomban már nem indulhatott.

 

Jégtáncosaink közül a Hancock Lucy (Westchester Community College), Fourati Ilias (New York University) páros a kűrben és a szabadprogramban is a 11. helyen végzett, ami összesítésben a 12. helyre volt elegendő. A férfi műkorcsolyázók mezőnyében Berei Mózes József (New York University) összesítésben 24. lett.

 

A férfi gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyében Bejczi Botond a 17., Bödei Bálint a 20. helyen végzett. A Mercs Abigél, Bejczi Botond vegyesváltó pedig hetedikként zárt. 

Rövidpályás gyorskorcsolyában Bontovics Balázsnak (BGE) 1500 méteren a 18. lett. 

 

A magyar jégkorong-válogatott negyedik helyen zárt a csoportjában.

 

Véget ért a Téli Egyetemi Világjátékok, ismertebb nevén az univerziádé, az amerikai Lake Placidben. (Fotó: FISU)

A téli sportok legeredményesebbjei

Összesítésben a japán csapat végzett az élen. A szigetországi egyetemisták 48 éremmel térhettek haza (21 arany, 17 ezüst és 10 bronz) Lake Placidből.

A második helyen a Koreai Köztársaság végzett 29 éremmel (12 arany, 8 ezüst és 9 bronz). A harmadik Franciaország lett 18 éremmel (5 arany, 6 ezüst és 7 bronz).

 

Az egyetemi sportolók nyáron Kínában mérik össze tudásukat

A Téli Egyetemi Világjátékok ünnepélyes záróceremóniáján átadták a FISU zászlaját a következő, 2025-ös Téli Egyetemi Világjátékokat rendező Torinó képviselőinek. Viszont idén még lesz egy nyári univerziádé is. Ennek a kínai Csengtu ad otthon július 28. és augusztus 8. között.