Példakép

Idén először adták át a Magyartanárdíjakat

UNIside | 2023-11-13
A magyar nyelv napja alkalmából a Nemzeti Múzeumban adták át az idén alapított Magyartanárdíjakat. Az elismerést három olyan pedagógus kapta, aki ismeretterjesztő, közösségi és tudományos munkásságával kiemelkedő munkát végzett. Sátoraljaújhely pedig a Magyar Nyelv Városa címet viselheti ezentúl.

Az első Magyartanárdíjakat a Nemzeti Múzeumban Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója adta át olyan pedagógusoknak, akik több évtizede a magyar nyelv ápolásáért és megőrzésért dolgoznak. A díj egy bronzplakett, a hozzá kapcsolódó jutalmat a Libri, a Nemzeti Színház, a Magyar Kultúra Magazin, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) ajánlották fel – mondta Balázs Géza az MTI közleménye szerint.

Akik Magyartanárdíjbat kaptak:

Széplaki Erzsébet: tanító, magyartanár, tehetséggondozási módszertani szaktanácsadó, érdemes tankönyvíró. Nyelvtan és helyesírás tankönyvei és feladatgyűjteményei főként felső tagozatosok számára készült. Emellett továbbképzéseket szervez tanítóknak és magyartanároknak.

Hauber Károly: magyar és német szakos középiskolai tanár. Pedagógusi munkája mellett könyvekkel és 2018 óta honlapján irodalomtörténeti, érettségire felkészítő multimediális tananyagokkal segíti a magyartanárokat. A verselemzés iskolája címmel könyve és Az olvasás öröme címmel esszékötete is megjelent. Korábban megkapta az Eötvös József-díjat, 2023-ban pedig Pápa város díszoklevelét.

Adamik Tamásné Jászó Anna: az ELTE egyetemi tanára, professzor emeritusa, az MTA doktora. Tudományos munkássága középpontjában az anyanyelvi nevelés, azon belül kiemelten az olvasástanítás, annak módszerei, története és a retorika áll. Évtizedek óta a Magyar Nyelvőr nyelvművelő folyóirat szerkesztőbizottsági tagja és szerkesztője a Magyartanítás című folyóiratnak. 1999-ben elindította az országos Kossuth-szónokversenyt. Számos könyve jelent meg. A díjat férje, Adamik Tamás professzor vette át.

Az idén alapított Magyartanárdíjakat Hauber Károly, Széplaki Erzsébet és az életműdíjas Adamikné Jászó Anna képviselője, Adamik Tamás vette át. (Fotó: Nemzeti Színház Facebook oldala)

A Magyar Nyelv Városa

Sátoraljaújhely a Magyar Nyelv Városa címet viselheti szombattól. Szamosvölgyi Péter, a település polgármestere felidézte, nemcsak a múlt, de a jelen is hozzájárult a címhez, hiszen jelenleg is sok olyan kulturális és irodalmi tevékenység zajlik a városban, amely a magyar nyelv megőrzését és ápolását célozza, olvasható az MTI közleményében. A városhoz kötődik a nyelvújító Kazinczy Ferenc, akiknek irodalom- és kultúraszervező tevékenysége Széphalmon található birtokán bontakozott ki. Valamint Sátoraljaújhelyen található az ország egyetlen anyanyelvi múzeuma, a Magyar Nyelv Múzeuma, amely a nyelvtörténet útja mellett a legújabb nyelvészeti kutatásokat is igyekszik bemutatni.

A laudációt és a díjátadást követően kezdetét vette a 24. Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny, melyen a 16-30 év közötti korosztályból kikerült döntősök mérik össze szónoki tudásukat, közölte az MTI.

Forrás: MTI

A tavalyi Kossuth- szónokvesenybe is bekeinthetsz: